«Πόλεμο με το κάπνισμα» έχει κηρύξει το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με δηλώσεις του Αδωνη Γεωργιάδη.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Υγείας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της αποζημίωσης των σκευασμάτων για τη διακοπή του καπνίσματος από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε στην Αθήνα η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία (ERS), η κυβέρνηση στοχεύει στην απόλυτη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Παραδεχόμενος ωστόσο ότι τα τσιγάρα δεν έχουν σβήσει από τους κλειστούς δημόσιους χώρους, σημείωσε ότι «όλοι γνωρίζουμε σε ποια χώρα ζούμε και τις δυσκολίες που η πατρίδα μας έχει σε αυτό τον τομέα, όμως η παρούσα κυβέρνηση – όπως σίγουρα γνωρίζετε – και ιδιαίτερα η υφυπουργός Ζέττα Μακρή, που έχει την αρμοδιότητα, πιστεύω ότι κάνει μια προσωπική σταυροφορία στο θέμα της εφαρμογής του νόμου κατά του καπνίσματος, πολλές φορές ερχόμενη σε σύγκρουση και με τους ψηφοφόρους της, κάτι που είναι πάντα δύσκολο για έναν πολιτικό». πολέμιους αυτής της συνήθειας».

Στο μεταξύ, ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για το παθητικό κάπνισμα στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στην ίδια εκδήλωση ο καθηγητής Προληπτικής και Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας, παρά το γεγονός ότι το κάπνισμα φαίνεται να παρουσιάζει μείωση στη χώρα μας από το 2006 έως το 2013 (40% καθημερινοί καπνιστές το 2006 έναντι 28,8% το 2013), εντούτοις, η απειλή του παθητικού καπνίσματος παραμένει μεγάλη.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μελετών της Hellas Health που πραγματοποιούν τακτικά το Ινστιτούτο Κοινωνικής & Προληπτικής Ιατρικής σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής το 2011, 41% του γενικού εργαζόμενου πληθυσμού δήλωσε παθητικό κάπνισμα στην εργασία έναντι του 29% το 2010.

Στα εστιατόρια, το 38% δήλωσε υψηλό παθητικό κάπνισμα το 2013, έναντι του 13% το 2011 και του 9% το 2010. Στα μπαρ/ καφετέριες, το 60% δήλωσε υψηλό παθητικό κάπνισμα το 2013, έναντι του 21% το 2011 και του 16% το 2010.