Ο Στενίτης είναι ένας φυσικός όρμος στην δυτική πλευρά της Ζακύνθου, εντός των ορίων της ορεινής κοινότητας Μαριές. Ενα γλυπτό της φύσης, αφού η ονομασία του προέρχεται από μια στενή λουρίδα θάλασσας που μπαίνει μέσα στην ξηρά. Ακριβώς στην έξοδο μια μεγάλης χαράδρας προς την θάλασσα!

Ενα μαγευτικό μέρος το οποίο επιμένει να είναι από τα λίγα που δεν έχει αλλοιωθεί, διατηρώντας τη φυσική του ομορφιά, σαν να βγήκε από τους περασμένους αιώνες…

stenitis9

Ο λόγος είναι το δύσβατο της περιοχής, αφού για να φτάσει κανείς στον Στενίτη, πρέπει μπει μέσα από το χωριό Μαριές, να προχωρήσει περίπου 5-6 χιλιόμετρα άσφαλτο και στο τελείωμά της να διανύσει περίπου τρία χιλιόμετρα χωματόδρομο σε κακή κατάσταση αφού οι νεροσυρμές του χειμώνα δημιουργούν άσχημα φαγώματα. Για την πρόσβαση χρειάζεται 4Χ4, με καλό και προσεκτικό οδηγό ή δίκυκλο on-off.

stenitis2

Αλλος τρόπος, είναι να φτάσει κανείς μέχρι το τέλος της ασφάλτου και να κατεβεί περίπου 3 χιλιόμετρα με τα πόδια. Το κατέβασμα είναι σχετικά εύκολο, αλλά το ανέβασμα είναι ζόρικο…
Μην επιλέξετε ώρες με ζέστη και υψηλή ηλιοφάνια, διότι το βραχώδες τοπίο δημιουργεί πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Οι επίδοξοι «πεζοπόροι» θα πρέπει να φορούν καλά παπούτσια και ελαφριά ρούχα, απαραίτητα καπέλο και να έχουν μαζί τους νερό.

stenitis10

Η τελευταία λύση είναι από θαλάσσης, αφού ο Στενίτης είναι ο πιο κοντινός όρμος νότια του Πόρτο Βρώμη. Από το Βρώμη, μπορεί να πάρει κανείς πλοιάριο ή να νοικιάσει βαρκούλα. Για το δεύτερο, χρειάζεται εμπειρία, διότι η δυτική ακτογραμμή του νησιού έχει ανοιχτή θάλασσα και δεν αστιεύεται σε περίεργες καιρικές συνθήκες…

Μαριές Ζάκυνθος - Το πράσινο σε κάθε απόχρωση. Αμπέλια, ελιές, πεύκος, κυπαρίσσια! Το απόλυτο Μεσογειακό τοπίο!

Μαριές Ζάκυνθος – Το πράσινο σε κάθε απόχρωση. Αμπέλια, ελιές, πεύκος, κυπαρίσσια! Το απόλυτο Μεσογειακό τοπίο!

Ο Στενίτης ανήκει στο χωριό Μαριές και οι κάτοικοι εδώ είναι συνδεδεμένοι με το μέρος. Ισως και να ήταν επιλογή τους να αφήσουν αυτό το μνημείο της φύσης ανέπαφο από τον… πολιτισμό!

stenitis8

Οπως και να έχει, το τοπίο, τα νερά, η καθαρότητα, η φυσική ομορφιά, η αγριάδα, η απόλυτη ησυχία… θα σας μαγέψει. Θα σας οδηγήσει σε άλλες εποχές, μακριά από την τουριστική αδηφαγία, τα αναψυκτήρια, τα πάρκιν και τις εξατμίσεις και τα περίεργα βλέματα!

Ο Στενίτης είναι από τα ελάχιστα περιβαλλοντικά αγνά και παρθένα μέρη της Ζακύνθου!

stenitis4

stenitis

stenitis6

stenitis1

stenitis3

stenitis5

imerazante.gr