Ο Αχέροντας είναι ποταμός και οι πηγές του είναι πολλές, ενώ παράλληλα διασχίζει το νομό Ιωαννίνων, Πρεβέζης και Θεσπρωτίας. Οι πρώτες πηγές του προέρχονται από τα χιόνια του όρους Τόμαρος στο Νομό Ιωαννίνων (μέγιστο υψόμετρο 1.986 μέτρα), και οι άλλες πηγές του προέρχονται από τα όρη Σουλίου και τα όρη Παραμυθιάς Θεσπρωτίας. Σύμφωνα με το μύθο ο Αχέροντας αποτελούσε τον ποταμό όπου ο Ερμής παρέδιδε τις ψυχές των νεκρών στο Χάροντα, προκειμένου να καταλήξουν στον Άδη.

Οι πηγές του Αχέροντα σε υψόμετρο 1.600 μέτρων, 2 μόλις χιλιόμετρα από το χωριό Γλυκή αποτελούν ένα ποίημα της φύσης. Ένα τοπίο απέραντης γαλήνης και μοναδικού φυσικού κάλλους που μαγεύει τον επισκέπτη που έχει την τύχη να βρεθεί εκεί. Κρυστάλλινα, ορμητικά νερά το χειμώνα και προσβάσιμα το καλοκαίρι, φαράγγια και ένα τοπίο κρυμμένο μέσα στα πλατάνια συνθέτουν το σκηνικό για όποιον βρεθεί εκεί. Ένα πολυσύνθετο οικοσύστημα προστατευμένο, μάλιστα, από το Δίκτυο Natura 2000. Αν είστε λάτρης της περιπέτειας, σίγουρα το μέρος είναι το κατάλληλο για εσάς. Από πεζοπορία μέχρι ράφτινγκ και διάσχιση φαραγγιού, οι επιλογές είναι πολλές και θα σας μείνουν αξέχαστες.

Για όποιον βρεθεί στην περιοχή είναι «επιτακτική ανάγκη» να βρεθεί στον Αχέροντα και στις πηγές του και να απολαύσει το μεγαλείο της φύσης. Πολλοί λένε μάλιστα πως τον Αχέροντα δεν αρκεί απλά να τον δεις για να τον γνωρίσεις αλλά να τον διασχίσεις. Όποιος βέβαια αντικρίσει το επιβλητικό φαράγγι του Αχέροντα θα σαγηνευτεί από τις υπέροχες εναλλαγές του τοπίου και θα νιώσει ευλογία για το ότι γνώρισε από κοντά αυτό τον τόπο.

Αν βρεθείτε στην περιοχή, ιδιαίτερα καλοκαίρι, ρωτήστε για τον Αχέροντα και τις πηγές του και ετοιμαστείτε για μια μοναδική εμπειρία.

axerodas2axerodas3axerodas4axerodas5axerodas1

 

newsbeast.gr