Ο βυθός της Ανατολικής Μεσογείου περιέχει τον αρχαιότερο ωκεάνιο φλοιό στον κόσμο, ηλικίας έως 340 εκατομμυρίων ετών, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

Συγκεκριμένα πρόκειται για την υποθαλάσσια περιοχή γνωστή ως Λεκάνη του Ηροδότου, που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Κρήτης, νοτιοδυτικά της Κύπρου και βόρεια της Αιγύπτου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρόι Γκρανότ του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών «Nature Geoscience».

Στους ωκεανούς της Γης λαμβάνει χώρα μια συνεχής ανακύκλωση, καθώς στις λεγόμενες ζώνες καταβύθισης ο φλοιός εισχωρεί στον μανδύα του πλανήτη για να αναδυθεί ξανά μετά από εκατομμύρια χρόνια. Ο βυθός των θαλασσών συνήθως έχει ηλικία όχι μεγαλύτερη των 200 εκατομμυρίων ετών.

Η νέα μελέτη χρησιμοποίησε μαγνητικά δεδομένα για να αναλύσει τη δομή του φλοιού στη Λεκάνη του Ηροδότου, καταλήγοντας στην εκτίμηση ότι στο σημείο αυτό ο ωκεάνιος φλοιός έχει ηλικία πολύ μεγαλύτερη, πιθανώς έως 340 εκατ. ετών.

Μάλιστα, οι ερευνητές θεωρούν πιθανό ότι στην περιοχή αυτή της Ανατολικής Μεσογείου ο φλοιός αποτελεί απομεινάρι από την αρχαία Θάλασσα της Τηθύος, που υπήρχε πολύ πριν τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό.

newsbeast.gr