Ερευνητές δημοσίευσαν εκπληκτικές εικόνες της θαλάσσιας ζωής που είναι κρυμμένη στις υποβρύχιες σπηλιές του απομακρυσμένου νησιού St Kilda, στη Σκωτία.

Κατά τη διάρκεια μιας αποστολής που πραγματοποιήθηκε το περασμένο έτος, ένα «υποβρύχιο σαφάρι» όπως το αποκαλούν, ανακάλυψαν μερικά από τα πιο συναρπαστικά πλάσματα της άγριας ζωής στα ύδατα γύρω από το ακατοίκητο νησί της Σκωτίας. Οι εντυπωσιακές υποβρύχιες λήψεις δείχνουν μεταξύ άλλων μέδουσες, πολύχρωμα κοράλλια και καβούρια που κολυμπούν. Άλλοι κατάφεραν να συλλάβουν επίσης σκορπίνες, πεταλίδες, θαλάσσιους γυμνοσάλιαγκες και μια ποικιλία από όμορφες ανεμώνες.

Αυτό που κάνει ιδιαίτερα συναρπαστικές τις λήψεις είναι ότι έγιναν από πολύ κοντά και αποτυπώνουν κάθε λεπτομέρεια.

Το ζευγάρι των φωτογράφων που συμμετείχε, συνεργάστηκε με επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Heriot Watt, το Scottish Natural Heritage και το Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας, σε μια προσπάθεια να δείξουν τι κρύβουν οι σπηλιές.

Η Lisa Kamphausen, καταδύτρια που συμμετείχε στην αποστολή, δήλωσε ότι είναι μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσει ποτέ, μαγική και μοναδική.

«Ένιωσα ότι είχα ένα πραγματικό προνόμιο να είμαι εκεί έξω με όλα αυτά τα καταπληκτικά απόκοσμα ζώα, κάπου στον Ατλαντικό Ωκεανό. Κάτι τέτοιο επίσης, μας δίνει τη δυνατότητα να υποβάλουμε εκθέσεις σχετικά με την κατάσταση των προστατευόμενων ειδών μιας περιοχής και να ελέγχουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων διαχείρισης σε μια τοποθεσία», είπε μεταξύ άλλων.

Ολόκληρη η θαλάσσια περιοχή αποτελεί ένα σημαντικό καταφύγιο για την άγρια ζωή και τα προστατευόμενα είδη.

scotlandyaaar1

scotlandyaaar2scotlandyaaar3scotlandyaaar4scotlandyaaar5scotlandyaaar6scotlandyaaar7scotlandyaaar8scotlandyaaar9scotlandyaaar10scotlandyaaar11scotlandyaaar12scotlandyaaar13scotlandyaaar14scotlandyaaar15scotlandyaaar16scotlandyaaar17scotlandyaaar18scotlandyaaar19scotlandyaaar20scotlandyaaar21scotlandyaaar22scotlandyaaar23