Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να δείτε το παιδί σας να ξυπνάει μέσα στη νύχτα και να έρχεται στην κρεβατοκάμαρά σας για να κοιμηθεί μαζί σας.

Οι περισσότεροι γονείς συνηθίζουν να ενδίδουν σε αυτή την απαίτηση και άλλοι προσπαθούν να το κάνουν να πάει και πάλι στο κρεβάτι του.

Διαβάστε τρεις συμβουλές για να το κάνετε πιο εύκολα να παραμείνει στο δωμάτιό του και να κοιμηθεί μόνο του.

1. Κάντε το να μη νιώθει απομονωμένο

Δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι το να κοιμάται μόνο του δε σημαίνει ότι είναι απομονωμένο. Για να νιώθει ασφάλεια σε αυτό μπορείτε να αφήσετε ένα φωτάκι αναμμένο μέσα στο δωμάτιό του και την πόρτα πάντα μισάνοιχτη και όχι εντελώς κλειστή.

2. Πηγαίνετε και εσείς στο δωμάτιό του

Μην αφήνετε για πολλές ώρες το παιδί μόνο στο δωμάτιό του, αν βλέπετε ότι δεν νιώθει άνετα και κάντε επισκέψεις εσύ στον χώρο του. Καθείστε μαζί του, πείτε του μια ιστορία ή δώστε του ένα ποτήρι γάλα και κάντε το χώρο πιο οικείο σε αυτό.

3. Κάντε πιο ομαλή τη μετάβαση

Αν μέχρι τώρα το παιδί σας έχει συνηθίσει να κοιμάται μαζί σας η μετάβαση θα πρέπει να γίνει σταδιακά και ομαλά για να μην αντιδρά και φοβάται. Μην το κάνετε να νιώθει μοναξιά και δείξτε του ότι το δωμάτιό του είναι σαν να είναι το δικό σας. Νανουρίστε το, διαβάστε του ένα παραμύθι ή χαϊδέψτε το για να νιώσει την παρουσία σας κοντά του. Σταδιακά, καθείστε όλο και λιγότερη ώρα μέχρι να συνηθίσει.