1. Γαργάρες με φασκόμηλο για τον ερεθισμένο λαιμό

Είχε φαρμακευτική χρήση, πριν αποκτήσει ρόλο στη μαγειρική. To φασκόμηλο είναι στυπτικό, κατάλληλο δηλαδή για την αντιμετώπιση των φλεγμονών, και μπορεί να λύσει το πρόβλημα της δυσκολίας στην κατάποση που συνοδεύει αρκετές ιώσεις που επιβαρύνουν τον φάρυγγα. Τα οξέα της φαινόλης που περιέχει είναι γνωστά για την ιδιότητά τους να σκοτώνουν τα βακτήρια, που ίσως ευθύνονται για τα συμπτώματα που σας ταλαιπωρούν.

Το γιατροσόφι: Βράστε το και πιείτε το με λίγο μέλι ή κάντε γαργάρες με ζεστό νερό και λίγο αλάτι, όσες φορές τη μέρα επιθυμείτε.

2. Ή γαργάρες με ζεστό αλατόνερο

Οι περισσότερες γιαγιάδες λένε πως «η θάλασσα είναι το καλύτερο φάρμακο, γιατί “καίει” όλα τα μικρόβια». Η θέση και η εξήγηση, μπορεί να μην είναι ακριβείς, όμως τα περί ευεργεσίας του αλατόνερου είναι βάσιμα: το αλάτι έχει την ιδιότητα να αφυδατώνει, επομένως κάνοντας γαργάρες με αλατόνερο, μειώνουμε το πρήξιμο που έχει δημιουργηθεί στις βλενώδεις μεμβράνες λόγω αυτής ακριβώς της… ξηραντικής ιδιότητας.

Το γιατροσόφι: Βάλτε μια «κοφτή» κουταλιά του γλυκού αλάτι σε μια κούπα με ζεστό νερό, ανακατέψτε και κάντε γαργάρες τρεις φορές τη μέρα -χρειάζεται προσοχή και μέτρο, για να μην αφυδατώσετε εντελώς την περιοχή και τους υγιείς ιστούς.

3. Το μέλι ανακουφίζει

Όταν η γιαγιά ή η μαμάς σας έλεγε «βάλτε μια κουταλιά μέλι στο τσάι σου και θα δεις πώς θα μαλακώσει ο λαιμό σου», είχε απόλυτο δίκιο. Το μέλι έχει μια μακρά λίστα προσόντων στο βιογραφικό του: έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, έρευνες υποστηρίζουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της διάρροιας σε ασθενείς με βακτηριακή γαστρεντερίτιδα, αποτελεί φυσικό αντιβακτηριδιακή δράση, λειτουργεί ως αντιβηχικό ενώ, τέλος, έχει αποδειχτεί ότι έχει και επουλωτική δράση.

Το γιατροσόφι: Βάλτε μια «γερή» κουταλιά στο ζεστό σας αφέψημα και απολαύστε την καταπραϋντική του δράση.

4. Μέντα για τις ενοχλητικές εκκρίσεις

Η μέντα περιέχει μινθόλη, που βοηθά στην καταπολέμηση των φλεμάτων και «ηρεμεί» τον λαιμό από τον επίπονο βήχα. Σύμφωνα με έρευνες, η μέντα ανήκει στα έλαια με αντιμικροβιακή και αντιϊκή δράση και λειτουργεί επουλωτικά για κάθε «ανοιχτή», εσωτερική πληγή.

Το γιατροσόφι: Βράστε, σουρώστε, σερβίρετε και προσθέστε λίγο μέλι για να γλυκαθείτε.

5. Χλιαρό (ή δροσερό) μπάνιο για να πέσει ο πυρετός

Το χλιαρό μπάνιο βοηθάει τον οργανισμό να διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος και επομένως μπορεί να λειτουργήσει επικουρικά όταν ο πυρετός είναι επίμονος. Επιπλέον, οι ατμοί που δημιουργούνται από το ζεστό νερό βοηθούν στην ρινική αποσυμφόρηση.

Είναι ένα παλιό, καλό κι αποτελεσματικό «γιατροσόφι» που συνίσταται τακτικά και από τους παιδιάτρους, στην περίπτωση που ένα μωρό παρουσιάζει επίμονο πυρετό, αλλά αδυνατεί να πάρει αντιπυρετικό (γιατί το γνωστό 6ωρο μεταξύ των δύο δόσεων δεν έχει ακόμη παρέλθει).

6. Σπαθόλαδο το θαυματουργό

Αν είστε φίλοι των φυσικών λύσεων και των γιατρικών που προσφέρει η φύση, τότε έχετε σίγουρα ακουστά το σπαθόλαδο ή βαλσαμόλαδο. Παράγεται από σπαθόχορτο (που ακούει και στο «βάλσαμο») και ελαιόλαδο και περιέχει υπερικίνη που έχει αντιφλεγμονώδη και καταπραϋντική δράση. Λειτουργεί ανακουφιστικά σε χρόνο dt, σε περιπτώσεις εγκαυμάτων, δερματικών ερεθισμών κ.ο.κ.

Το γιατροσόφι: Προμηθευτείτε το σούπερ γιατρικό (πωλείται σε μικρά μπουκαλάκια), ρίξτε λίγες σταγόνες πάνω στην ερεθισμένη περιοχή, αφήστε το δέρμα να τις απορροφήσει (θα πάρει λίγο χρόνο) και απολαύστε τα θαυματουργά αποτελέσματα.

7. Εχινάκεια η επίσης θαυματουργή

Μιας και «πιάσαμε» τα θαυματουργά γιατροσόφια, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε την εχινάκεια και την εντυπωσιακή της αποτελεσματικότητα. Το βότανο, τονώνει το ανοσοποιητικό και ενισχύει τον οργανισμό, επομένως έχει νόημα να το προτιμήσετε όταν νιώθετε ότι η αρρώστια σας «τριγυρίζει».

Το γιατροσόφι: Έχει αντιβιοτικές, αντιβακτηριακές, αντιφλεγμονώδεις και διεγερτικές ιδιότητες και μπορείτε να το καταναλώσετε ζεστό σε συνδυασμό με κανέλα.

8. Σκόρδο: Ο βρωμερός σύμμαχος

Μερικές γιαγιάδες και παππούδες, συνηθίζουν να βάζουν το σκόρδο σε κάθε φαγητό τους, αλλά και να το χρησιμοποιούν προς πάσαν νόσον, βράζοντας, χτυπώντας, απλώνοντας, στουμπώνοντας και κρεμώντας το. Οι ειδικοί επιβεβαιώνουν την παραδοσιακή αντίληψη περί ευεργετικών ιδιοτήτων του σκόρδου, αφού ο βολβός του περιέχει αλιίνη και αλιινάση, ουσίες που δημιουργούν την αλλισίνη όταν το σκόρδο σπάσει, δίνοντάς του τη χαρακτηριστική οσμή και γεύση. Οι αντιμικροβιακές, αντιθρομβωτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του σκόρδου, καθώς και η ιδιότητά του να μειώνει τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα, έχουν αποδοθεί σ΄ αυτήν την ουσία.

Είναι, λοιπόν, τροφή διάσημη επειδή θεωρείται ότι μειώνει τα τριγλυκερίδια και έχει αντιυπερτασική δράση. Ταυτόχρονα, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και θεωρείται ισχυρό όπλο στην πρόληψη του κρυολογήματος.

Το γιατροσόφι: Πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα και λίγα λεπτά μαγειρέματος, μπορεί να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα της θαυματουργής αλισίνης, επομένως συνίσταται να καταναλώνεται ωμό.

Προσοχή όμως: Δείτε εδώ τις αντενδείξεις και τι πρέπει να προσέχετε.