Οι αμερικανικές εκλογές, το δημοψήφισμα στη Βρετανία, το πραξικόπημα στην Τουρκία, η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, οι προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού και οι επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών στους Ολυμπιακούς του Ρίο ντε Τζανέιρο, είναι μερικά από τα γεγονότα του 2016, που ήρθαν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας την χρονιά που φεύγει.

Ντόναλντ Τραμπ

Αμφισβητήθηκε και προκάλεσε σάλο με τις απόψεις του ακόμη και μέσα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, έκανε μια από τις χειρότερες από άποψη ηθικής, προεκλογικές εκστρατείες και νίκησε την προεδρία των ΗΠΑ. Δίχασε όσο κανένας άλλος τους αμερικανούς πολίτες και ετοιμάζεται να αναλάβει το τιμόνι μιας υπερδύναμης μαζί με έναν στρατό από “τεχνοκράτες” που δεν έχουν ιδέα από πολιτική και διακυβέρνηση.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Στις 11 Ιανουαρίου του 2016 ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαψεύδει όλα τα προγνωστικά και εκλέγεται πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μετά από μια μακρά και με έντονα σκαμπανεβάσματα εκλογική διαδικασία. Ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε το τιμόνι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια πολύ δύσκολη περίοδο μετά το δημοψήφισμα τον Ιούλιο του 2015 και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Χίλαρι Κλίντον

Για δεύτερη φορά προσπάθησε να επιστρέψει στον λευκό Οίκο, αυτή τη φορά ως πρόεδρος και οι αμερικανοί (ή μήπως η τύχη;) της γύρισαν την πλάτη. Η ίδια αποδίδει την ήττα της στην δυσφήμηση της εξ αιτίας των έρευνών του FBI για την ηλεκτρονική αλληλογραφία της και σε “ρωσικό δάκτυλο”. Για τις δικές της ευθύνες σχετικώ ςμε τον τρόπο που χειρίστηκε την προεκλογική εκστρατεία της δεν βρήκε κάτι να πει.

Αγκελα Μέρκελ

Αδιαμφισβήτητη στην ηγεσία της στο κόμμα, την κυβέρνηση και την Ευρώπη για πολλά χρόνια, είδε το 2016 τις πρώτες ρωγμές να σχηματίζονται γύρω της. Η πολιτική της για τους πρόσφυγες δέχεται βολές από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και το ακροδεξιό AfD, που την νίκησε σε απανωτές εκλογές αναμετρήσεις σε γερμανικά κρατίδια. Την πολιτική της επικρίνουν ακόμη και οι “χριστιανοκοινωνιστές” Βαυαροί εταίροι της, όχι όμως και η ίδια που διεκδικεί με αξιώσεις την 4η τετραετία της.

Νίκος Αναστασιάδης

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εντείνει τις προσπάθειες για έναν ουσιαστικό διάλογο με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί προκειμένου να υπάρξει βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Οι δύο άνδρες μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις στην Κύπρο, οι οποίες είχαν οδηγήσει σε μια προχωρημένη συμφωνία σε πολλά ζητήματα, συναντήθηκαν με πρωτοβουλία του ΟΗΕ στο Μον Πελεράν της Ελβετίας, προκειμένου να προσδιορίζουν τις λεπτομέρειες των τριών κριτηρίων, που θα οδηγούσαν σε λύση του ακανθώδους ζητήματος του εδαφικού. Η διαφορά που υπήρχε ανάμεσα στις θέσεις των δύο ανδρών ως προς τον αριθμό των προσφύγων που θα επέστρεφαν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, οδήγησε στο ναυάγιο. Οι ελπίδες ωστόσο δεν έχουν σβήσει. Ο Νίκος Αναστασιάδης συνεχίσει τις προσπάθειες για γεφύρωση των διαφορών.

Ντέιβιντ Κάμερον

Επαιξε με το Brexit και έχασε πανηγυρικά. Ενα χρόνο μετά τις εκλογές του 2015 τις οποίες νίκησε με 36.8%, αμφισβήτησε την Ευρώπη, στην συνέχεια προσπάθησε να πείσει τους Βρετανούς ότι πρέπει η χώρα να παραμείνει μέλος της Ε.Ε. έχασε το σχετικό δημοψήφισμα και αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Ξεχάστηκε γρήγορα.

Τερέσα Μέι

Ηρθε να αναλάβει τα συντρίμμια μiας κυβέρνησης και να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετά το καταστροφικό δημοψήφισμα για το Brexit. Η ίδια εξ αρχής δήλωσε ότι θα προχωρήσει με την διαδικασία εξόδου της χώρας από την Ε.Ε., η πολιτική της όπως είναι γεμάτη ασάφειες.

Μαρινόπουλος

Το τέλος του 2016 βρίσκει την αλυσίδα σούπερ μάρκετ “Μαρινόπουλος” και τους 13.000 υπαλλήλους της σε νέο αδιέξοδο, καθώς το ελπιδοφόρο σχέδιο της συμφωνίας ανάμεσα στην οικογένεια Μαρινόπουλου και της εταιρίας “Σκλαβενίτης” έχει κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Τα χρήματα από την ενδιάμεση χρηματοδότηση για τους προμηθευτές και τους μισθούς εξαντλήθηκαν χωρίς το Πρωτοδικείο να έχει εγκρίνει ακόμη το σχέδιο διάσωσης της εταιρείας, που θα ανοίξει τον δρόμο για την χρηματοδότηση από τις τράπεζες.

Βάσει της αρχικής συμφωνίας στην ενδιάμεση χρηματοδότηση συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ συμμετείχαν με 55 εκατ. ευρώ οι τράπεζες, με 15 εκατ. ευρώ ο Σκλαβενίτης και με 10 εκατ. ευρώ ο Μαρινόπουλος. Τα χρήματα είχαν προϋπολογισθεί για τις ανάγκες λειτουργίας του Μαρινόπουλου έως τις 30 Νοεμβρίου 2016.

Μπομπ Ντίλαν

Η Σουηδική Ακαδημία τον επέλεξε για το βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας και επικρίθηκε ανελέητα γι’ αυτήν την απόφασή της. Ο ίδιος ο Μπομπ Ντίλαν σνόμπαρε άγρια τόσο την Ακαδημία όσο και το βραβείο. Δεν καταδέχθηκε καν να απαντήσει ο ίδιος. Μετά από πολλών ημερών σιωπή, συνεργάτες του έστειλαν μια επιστολή στη Στοκχόλμη δηλώνοντας ότι ο καλλιτέχνης δεν θα παρευρεθεί στην απονομή γιατί “έχει άλλες υποχρεώσεις”.

Ταγίπ Ερντογάν

Από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ο μόνος που ωφελήθηκε είναι ο άνθρωπος ο οποίος επρόκειτο να ανατραπεί. Ο τούρκος πρόεδρος εδραίωσε την θέση του στην εξουσία, έχει γεμίσει τις φυλακές με αντιφρονούντες, έχει καταλύσει όλες τις συνταγματικές ελευθερίες,= θέλει να καταλύσει το καθεστώς Ασαντ και ο Πούτιν τον επαναφέρει στην τάξη, κοντράρει την Ευρωπαϊκή Ενωση, αμφισβητεί την Συνθήκη της Λωζάνης και κάπως έτσι “χτίζει” το προφίλ του νέου Σουλτάνου.

Μπασάρ Αλ Ασαντ

Επαιξε και κέρδισε στο πιο σκληρό Survivor της ιστορίας. Από εκεί που ήταν χαμένος και απομονωμένος διεθνώς, με πολλές ανταρτικές οργανώσεις να έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας του, βρέθηκε με την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, αλλά και – κακά τα ψέματα – την απραξία των ΗΠΑ, να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού.

Αννα Κορακάκη

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, μια ελληνίδα αθλήτρια κατέκτησε ένα χρυσό και ένα χάλκινο μετάλλιο στην ίδια διοργάνωση. Η Αννα Κορακάκη κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στον τελικό των 10μ. αεροβόλο πιστόλι και το το χρυσό μετάλλιο στο Πιστόλι 25 μέτρων, στο Ολυμπιακό τουρνουά σκοποβολής του Ρίο.

Λευτέρης Πετρούνιας

Στις 15 Αυγούστου του 2016 ο Λευτέρης Πετρούνιας ο “Αρχοντας των Κρίκων” όπως θα μείνει στην ιστορία, δοξάζει την Ελλάδα κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο Ντε Τζανέιρο. Ήταν το απόλυτο φαβορί και επιβεβαίωσε τα προγνωστικά δίνοντας συνέχεια στη σπουδαία ολυμπιακή παράδοση της Ελλάδας στην ενόργανη γυμναστική.

Τζέρεμι Κόρμπιν

Με πολλούς δισταγμούς, ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, τάχθηκε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. και τελικά έχασε το στοίχημα. Σύσσωμη η ηγεσία του κόμματός του τον αμφισβήτησε, επειδή δεν πάλεψε δυναμικά υπέρ του Bremain. Το κόμμα του οδηγήθηκε σε εκλογές και τις κέρδισε, γιατί όπως αποδείχθηκε, οι αντίπαλοί του δεν είχαν ερείσματα στην βάση του κόμματος.

Φρανσουά Ολαντ

Είδε την δημοτικότητά του να κατρακυλά στο 4%, την χώρα του να ζει με έκτακτα μέτρα ασφαλείας λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων, τους γάλλους να διαδηλώνουν μαζικά κατά του νόμου για τα εργασιακά και τελικά αποφάσισε να μην διεκδικήσει ξανά την προεδρία της χώρας.

Δημήτρης Διαμαντίδης

Στις 30 Μαΐου στο ΟΑΚΑ, στον τελικό του πρωταθλήματος στο Μπάσκετ, ο αρχηγός του Παναθηναϊκού Δημήτρης Διαμαντίδης έδωσε τον τελευταίο του επίσημο αγώνα ως παίκτης γράφοντας ιστορία μετά από μια τεράστια καριέρα. Η φανέλα με το 13 παίρνει τη θέση της στην ιστορία του ελληνικού Μπασκετ.

Οικογένεια Νιάρχου

Στο τέλος της χρονιάς, η μεγάλη εφοπλιστική οικογένεια παραδίδει στο ελληνικό κράτος το “Κέντρο Πολιτισμού – Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος”, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για τον πολιτισμό και προσφέροντας στους Ελληνες δυο νέες υπερσύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και την Εθνική Λυρική Σκηνή, καθώς και τη δημιουργία το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, συνολικής έκτασης 210.000 τετραγωνικών μέτρων.

Το έργο κόστισε 617 εκατομμύρια ευρώ και σχεδιάστηκε από τον αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop.

Γιώργος Κουμεντάκης

Στο παρά πέντε της αλλαγής του 2016 και ενώ η Εθνική Λυρική Σκηνή βρίσκεται σε μια κρίσιμη ιστορικά στιγμή της, ο Γιώργος Κουμεντάκης, ένας από τους σπουδαιότερους και διεθνείς συνθέτες μας, που δεν σταματά να δίνει ευκαιρίες σε όλους τους νέους δημιουργούς, αναλαμβάνει καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από τον Φεβρουάριο του 2017. Διευθυντής έως σήμερα της πειραματικής Σκηνής της Λυρικής, γνωρίζει όσο λίγοι τον δύσκολο αυτό χώρο. Ήταν η καταλληλότερη επιλογή με προσανατολισμό στο μέλλον της Λυρικής.

Νίκος Καραθάνος

Με κάθε του παράσταση, δημιουργεί ένα γεγονός. Σκηνοθέτης που έχει ξεχωρίσει από τη γενιά του, δημιουργεί ένα μοναδικό κόσμο με τις παραστάσεις του και μια αιτία για μεγάλες συζητήσεις. Με δυο sold-out στην Επίδαυρο και δέκα μέρες sold out στη Στέγη έκανε μια από τις πιο αξιομνημόνευτες σκηνοθετικές ερμηνείες σε ένα ιστορικό έργο τους όρνιθες του Αριστοφάνη. Ο Νίκος Καραθάνος επιχειρεί πάντα και καταφέρνει να συνδέσει τη χθόνια καταγωγή του ανθρώπινου όντος με την ποίηση και τα μεγάλα ερωτήματα της εποχής μας σε ένα πλέγμα αναμνήσεων, καταγωγής και μια μοναδικά πρωτότυπη προβληματική της εποχής.

Η ομάδα της Πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ελευσίνας 2021

Η ομάδα του Eleusis 2021 διαμόρφωσε τον φάκελο υποψηφιότητας «Μετάβαση στην EUphoria», και έδωσε τον καλύτερο εαυτό της για την προώθηση της ιδέας και την τελική επιτυχία, αποκαλύπτοντας τα προβλήματα μίας από τις πέντε ιερές πόλεις της αρχαιότητας αλλά και ενός κατεξοχήν βιομηχανικού κέντρου στη σύγχρονη εποχή, της Ελευσίνας. Η φυσιογνωμία της Ελευσίνας διαμορφώνεται μέσα από μία διαρκή διαδικασία σύνθεσης των αντιθέτων. Στην ίδια διαδικασία βρίσκεται σήμερα και η Ευρώπη στο σύνολό της, στην προσπάθειά της να υπάρξει ως ενιαία οντότητα και ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπό αυτή την προοπτική, η Ελευσίνα βρίσκεται στην καρδιά του ευρωπαϊκού προβληματισμού. Αν στα παραπάνω προστεθεί και η σημαντική πολιτιστική δραστηριότητα που έχει αναπτύξει η πόλη τις τελευταίες δεκαετίες, η Ελευσίνα έχει τα ισχυρότερα επιχειρήματα για να αναδειχθεί σε μια επιτυχημένη Πολιτιστική πρωτεύουσα.