Υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν κάποια στιγμή αργότερα στη ζωή τους άνοια διατρέχουν οι πενηντάρηδες με ελαφρώς αυξημένη αρτηριακή πίεση, έστω κι αν δεν αντιμετωπίζουν καρδιακά προβλήματα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση European Heart Journal διεπίστωσε συσχετισμό ανάμεσα στην υπέρταση και την άνοια για τις ηλικίες των 50, αλλά όχι για τους εξηντάρηδες και τους εβδομηντάρηδες.

Οι πενηντάρηδες με συστολική πίεση («μεγάλη») 130mmHg (χιλιοστά της στήλης υδραργύρου) είχαν 45% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια, τονίζουν οι επιστήμονες. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ανέπτυξαν άνοια κατά μέσο όρο στην ηλικία των 75 ετών.

«Η εργασία μας επιβεβαιώνει τις επιζήμιες επιπτώσεις της υπέρτασης κατά τη μέση ηλικία για τον κίνδυνο άνοιας, όπως έχουν δείξει προηγούμενες έρευνες. Παράλληλα δείχνει ότι στην ηλικία των 50 ετών, ο κίνδυνος άνοιας μπορεί να είναι αυξημένος σε άτομα που έχουν αυξημένα επίπεδα συστολικής αρτηριακής πίεσης, τα οποία ωστόσο είναι κάτω από το όριο που θεωρείται γενικώς επικίνδυνο και για το οποίο χορηγούνται αντιυπερτασικά φάρμακα», δήλωσε η Αρκάνα Σινγκ Μανου, επικεφαλής της έρευνας και επίτιμη καθηγήτρια στο University College London.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι ο συσχετισμός υπέρτασης – κινδύνου εμφάνισης άνοιας μπορεί να οφείλεται στις βλάβες που έχουν προκληθεί στον οργανισμό από μίνι εγκεφαλικά επεισόδια, που σχετίζονται με την υπέρταση και τα συμπτώματα των οποίων περνούν συχνά απαρατήρητα.



ΠΗΓΗ