Η κυκλοφορία σε δύο τροχούς σε πολυσύχναστους δρόμους έχει ήδη ένα ρίσκο, ενώ όταν οι ποδηλάτες παίρνουν τα μάτια τους από το δρόμο για να δουν τη διαδρομή στο χάρτη, ο κίνδυνος αυξάνεται τόσο για τους ίδιους όσο και τους άλλους χρήστες των δρόμων και βεβαίως τους πεζούς.

Έτσι, μια ομάδα φανατικών ποδηλατιστών στην Ford δημιούργησε ένα μοναδικό ρούχο που επιτρέπει στους αναβάτες να κινηθούν ευκολότερα, επισημαίνοντας στους άλλους την παρουσία και τις προθέσεις τους μέσω της σχετικής εφαρμογής στο κινητό.

Το έξυπνο μπουφάν διαθέτει μανίκια που ανάβουν, υποδεικνύοντας πότε ο αναβάτης σκοπεύει να κατευθυνθεί δεξιά ή αριστερά. Ακόμα, όταν αυτό είναι συνδεδεμένο σε smartphone, η εφαρμογή δημιουργεί μικροδονήσεις στο αντίστοιχο μανίκι, ώστε ο αναβάτης να γνωρίζει προς τα πού να κατευθυνθεί και σε ποιες διαδρομές να κινηθεί αποφεύγοντας πολυσύχναστους δρόμους και διασταυρώσεις.

Επιπλέον, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάρουν τα μάτια τους τον δρόμο ή τα χέρια τους από το τιμόνι για να κοιτάξουν την οθόνη του smartphone. Ακουστικές και απτικές αλληλεπιδράσεις επιτρέπουν στους αναβάτες να απαντήσουν κλήσεις, να διαβάσουν μηνύματα και να επαναλάβουν οδηγίες πλοήγησης. Επίσης, το μπουφάν διαθέτει ενσωματωμένο φως που αναβοσβήνει κατά το φρενάρισμα.

«Υπάρχει άμεση αλλαγή στην οδηγική συμπεριφορά εφόσον πλέον ο αναβάτης δεν χρειάζεται να σταματήσει για να δει τον χάρτη στο κινητό του, ή να ανησυχήσει εάν κατευθύνεται σε πολυσύχναστες ή επικίνδυνες διασταυρώσεις» ανέφερε τεχνικός που συμμετείχε στην εξέλιξη του μπουφάν στον ελεύθερο χρόνο του.

2hj9sk3m

Η ομάδα που δημιούργησε το μπουφάν και το δοκίμαζε στις καθημερινές της μετακινήσεις προς τα γραφεία στο Λονδίνο είναι πλέον επιφορτισμένη με την διερεύνηση του «τελευταίου μιλίου». Αυτό είναι το τελευταίο σκέλος μιας διαδρομής που εκτός από τον ίδιο τον αναβάτη συμπεριλαμβάνει και τη διανομή αγαθών και υπηρεσιών στο πυκνοδομημένο και κορεσμένο κυκλοφοριακά αστικό περιβάλλον. Γενικότερα, το συγκεκριμένο σκέλος συνδέεται με υψηλότερο κόστος και μεγαλύτερη πολυπλοκότητα.

Το έξυπνο μπουφάν θα επιτρέψει στους επαγγελματίες ποδηλάτες να απαντούν σε κλήσεις και μηνύματα χρησιμοποιώντας χειρονομίες και φωνητικές εντολές. Σε αντίθεση με τα συνηθισμένα ακουστικά, η χρήση οστο-μεταδοτικών ακουστικών αποτρέπει το φιλτράρισμα εξωτερικών ήχων από πεζούς και λοιπούς χρήστες των δρόμων, καθώς ο τελευταίος τύπος ακουστικών μεταδίδει τους ήχους στο εσωτερικό αυτί διαμέσου δονήσεων στην κάτω γνάθο.

q4w0fqkd

Πάντως, προς το παρόν το έξυπνο μπουφάν παραμένει σε στάδιο πρωτοτύπου, ενώ η Ford έχει ήδη καταθέσει την ευρεσιτεχνία, ώστε μελλοντικά είτε να εξελιχθεί περαιτέρω είτε να παραχωρηθεί σε άλλους μαζί με την συνοδευτική εφαρμογή και την τεχνογνωσία.

Νίκος Τσάδαρης


ΠΗΓΗ