Ανακοίνωση ΚΙΣΕ για την υιοθέτηση του ορισμού του αντισημιτισμού από το υπ. Παιδείας

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣΕ) χαιρετίζει την υιοθέτηση του ορισμού του αντισημιτισμού από τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας.

«Πιστεύουμε ότι η υιοθέτηση του ορισμού συμβάλλει αποφασιστικά στην κατανόηση του αντισημιτισμού ως φαινομένου που απειλεί τις αξίες της δημοκρατίας», σημείωνει στη σχετική ανακοίνωσή του το ΚΙΣΕ και προσθέτει: 

«Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι ο αγώνας κατά του αντισημιτισμού είναι αγώνας υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπέρ της θρησκευτικής ελευθερίας, αγώνας για την ανοχή στη διαφορετικότητα, αγώνας για την ίδια τη δημοκρατία. Διότι η «στοχοποίηση» ξεκινάει εναντίον των Εβραίων, αλλά δεν τελειώνει στους Εβραίους. Οι ναζί όταν εκτελούσαν το σχέδιο εξόντωσης του Εβραϊκού λαού, των ομοφυλοφίλων, των Ρομά και των «άλλων διαφορετικών», επιδίωξή τους ήταν να εξοντώσουν την ίδια τη δημοκρατία, τον πολιτισμό και την ελευθερία». 

Ακόμη, το ΚΙΣΕ τόνισε ότι «ο στόχος πρέπει να είναι ένας και μοναδικός: μηδενική ανοχή στον αντισημιτισμό και στη μισαλλοδοξία», ενώ χαιρέτισε τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Γιώργου Καλαντζή, ο οποίος σημείωσε «την ιστορική σημασία της υιοθέτησης του ορισμού εργασίας για τον αντισημιτισμό και την ιδιαίτερη τιμή που επιφυλάχθηκε στην Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων να είναι η πρώτη Γενική Γραμματεία που το πράττει».

Η ενημέρωση για την «υιοθέτηση του ορισμού εργασίας για τον αντισημιτισμό» έγινε προ ημερών από τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου στην τελετή απονομής του τίτλου των Δικαίων των Εθνών στο Κολλέγιο Αθηνών, με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και της Πρεσβείας του Ισραήλ. 

Σύμφωνα με τον κ. Γαβρόγλου, «η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων για τις ανάγκες σχεδιασμού και υλοποίησης των δράσεων και πρωτοβουλιών της σχετικά με την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, υιοθετεί τον ορισμό εργασίας για τον αντισημιτισμό όπως αυτός διαμορφώθηκε, με την ενεργό συμμετοχή του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, στη συνεδρίαση της 26ης Μαΐου 2016 της Ολομέλειας του Διεθνούς Συνασπισμού Μνήμης του Ολοκαυτώματος (International Holocaust Remembrance Alliance – IHRA)».

 


kathimerini.gr