Βουλή: Πιο κοντά στην αποδέσεμυση εκλογής ΠτΔ από διάλυση της Βουλής

Με μεγαλύτερη πλειοψηφία 224 υπέρ από 221 που ήταν στην πρώτη ψηφοφορία υπερψηφίστηκε το άρθρο 32 που αφορά την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής.

Συνεπώς, η κρίσιμη απόφαση ανήκει στην επόμενη Βουλή που είναι αναθεωρητικ,ή η οποία αν αποφασίσει την αλλαγή της διάταξης θα χρειάζεται απλή πλειοψηφία τουλάχιστον 151 θετικών ψήφων, αφαιρώντας από την αντιπολίτευση το δικαίωμα να προκαλέσει εκλογές με όχημα την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το γεγονός τροφοδότησε πολλά σενάρια, περί πιθανής «απόσυρσης» βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να μην ξεπερνιόταν κατά την δεύτερη ψηφοφορία το όριο των 180 και έτσι να μην δινόταν η ευχέρεια στην επόμενη κυβέρνηση – πιθανόν της ΝΔ – να μπορεί «αυτοδύναμα» να αποφασίσει τον τρόπο εκλογής του ΠτΔ.

Τούτο το σενάριο ωστόσο δεν έμοιαζε πιθανό για δύο λόγους: Πρώτον, μία τέτοια απόφαση θα προκαλούσε καίριο χτύπημα στην αξιοπιστία προσωπικά του πρωθυπουργού, που θα κατηγορούνταν για «υποταγή» του Συντάγματος σε πολιτικές σκοπιμότητες με φόντο τις επόμενες εκλογές, «αποκαλύπτοντας» ακόμα και πρόθεση «ανατροπής» του εκλογικού αποτελέσματος, μόλις λίγους μήνες μετά τις εθνικές εκλογές.

Ο πρωθυπουργός άλλωστε έχει επιχειρήσει επισταμένως να επενδύσει το τελευταίο διάστημα στον τομέα «αξιοπιστία» και μία τέτοια απόφαση ακραίου τακτικισμού θα αποτελούσε σοβαρό πισωγύρισμα.

Επιπλέον, μία τέτοια κίνηση θα αποτελούσε ευθεία ομολογία ήττας στις εθνικές εκλογές, την ώρα που μόλις χθες ο πρωθυπουργός θέλησε να δώσει διαφορετική εικόνα, κηρύσσοντας «ανένδοτο» στις δημοσκοπήσεις τις οποίες φωτογράφισε ως προϊόν «διαπλοκής», επιχειρώντας παράλληλα να μεταδώσει «πνεύμα νίκης» ενόψει των επικείμενων εκλογών στην Κ.Ο.


kathimerini.gr