Στους δρόμους οι Ιρανοί για τα 40 χρόνια από την ίδρυση της Ισλαμικής Δημοκρατίας (φωτογραφίες)

 Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε σήμερα στην Τεχεράνη για να γιορτάσει τα 40 χρόνια από την ίδρυση της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ημέρα που κατέρρευσε η κυβέρνηση του σάχη Μοχαμάντ Ρεζά Παχλαβί.

Οι εορτασμοί για την έναρξη της Ισλαμικής Επανάστασης ξεκινούν κάθε χρόνο την 1η Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία ο αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί επέστρεψε στην Τεχεράνη από την εξορία για να γίνει ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας και ολοκληρώνονται στις 11 Φεβρουαρίου.

Το πλήθος συγκεντρώθηκε  στην πλατεία Αζαντί («ελευθερία» στα περσικά) με πράσινες, άσπρες και κόκκινες σημαίες, τα εθνικά χρώματα του Ιράν, και πανό με συνθήματα κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Ένα πανό έγραφε: «Προς μεγάλη απογοήτευση της Αμερικής η επανάσταση έφτασε τον 40ο χρόνο της», σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση ενώ οι διαδηλωτές έκαιγαν αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες.

Οι εορτασμοοί στην πλατεία Αζαντί να περιλαμβάνουν ρίψη λουλουδιών από ελικόπτερο, χορωδίες, την προσγείωση αλεξιπτωτιστών, προσευχές, ομιλίες και επαναστατικά συνθήματα, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα.

Μεγάλες επετειακές εκδηλώσεις έχουν διοργανωθεί και σε όλες τις μεγάλες πόλεις του Ιράν.

Με αφορμή την σημερινή επέτειο, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να επεκτείνει τη στρατιωτική της ισχύ και το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων παρά την αυξανόμενη πίεση από τις χώρες που θέλουν να τα περιορίσουν, ενώ κατήγγειλε «τη συνωμοσία» των ΗΠΑ και διαβεβαίωσε ότι «ο εχθρός» δεν θα πετύχει «ποτέ τους δαιμονικούς σκοπούς τους» εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Η παρουσία του λαού σήμερα στους δρόμους όλης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν (…) σημαίνει ότι ο εχθρός δεν θα πετύχει ποτέ τους δαιμονικούς σκοπούς του», τόνισε, αφού κατήγγειλε «τη συνωμοσία» των ΗΠΑ, των «σιωνιστών» και των «αντιδραστικών» κρατών της Μέσης Ανατολής εναντίον του Ιράν.

Ο Ιρανός πρόεδρος προέβλεψε μάλιστα ότι η χώρα του θα νικήσει τις αμερικανικές κυρώσεις, τις οποίες επανέφερε σε ισχύ ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αφού απέσυρε τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η επιστροφή του 78χρονου Χομεϊνί στο Ιράν σήμανε το τέλος 2.500 ετών μοναρχίας στην χώρα και την δημιουργία του πρώτου θεοκρατικού κράτους στον κόσμο που διέπεται αυστηρά από τον ισλαμικό νόμο.

 Ο Χομεϊνί  – ως πρωτεργάτης και επικεφαλής του σιιτικού κλήρου  – επέβαλλε την Σαρία και μετέτρεψε το ως τότε φιλοδυτικό Ιράν σε θεοκρατικό ισλαμικό κράτος. Επίσηςυπήρξε μια από τις κινητήριες δυνάμεις της ιρανικής επανάστασης του 1979.

Ο Χομεϊνί ήταν ο θρησκευτικός και πολιτικός ηγέτης του Ιράν από το 1979 ως το 1989. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών, στις 3 Ιουνίου 1989, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.

 

 

 


kathimerini.gr