Τα ποσοστά της άνοιας μειώθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες, κυρίως επειδή ελαττώθηκαν οι καπνιστές. Ωστόσο τώρα υπάρχει νέο πρόβλημα.

Οι πιθανότητες που έχουμε να εκδηλώσουμε άνοια μειώθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες, χάρη στη βελτίωση ορισμένων συνηθειών του τρόπου ζωής όπως το κάπνισμα. Ωστόσο η παχυσαρκία απειλεί να επιδεινώσει πάλι την κατάσταση.

Αυτό αποκαλύπτει μια νέα, συνδυασμένη ανάλυση στην οποία εξετάσθηκαν στοιχεία από 59.230 Ευρωπαίους και Αμερικανούς εθελοντές.

Όπως έδειξε, από το 1988 έως σήμερα τα ποσοστά της άνοιας μειώνονται έως και 15% κάθε 10 χρόνια.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν πως αυτό δεν σημαίνει ότι μειώνεται ο απόλυτος αριθμός των κρουσμάτων. Αυτός αυξάνεται, επειδή ολοένα περισσότεροι άνθρωποι φθάνουν έως τα βαθιά τους γηρατειά. Σε ατομικό επίπεδο, όμως, οι πιθανότητες νοσήσεως παρουσιάζουν σημαντική μείωση.

Το γεγονός αυτό αποδίδεται στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας που παρατηρείται από τη δεκαετία του ’80 έως τις μέρες. Στη βελτίωση αυτή έχει συμβάλλει, μεταξύ άλλων, ο περιορισμός του καπνίσματος (παθητικού και ενεργητικού).

Το πρόβλημα είναι ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας στον πληθυσμό αυξάνονται ραγδαία. Και η παχυσαρκία είναι σοβαρός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα, τα οποία με τη σειρά τους αυκάνουν τον κίνδυνο άνοιας.

Είναι επομένως ορατός ο κίνδυνος η όποια βελτίωση στις πιθανότητες νοσήσεως να μην κρατήσει για πολύ ακόμα.

Μεγαλύτερη βελτίωση στους άνδρες

Την ανάλυση πραγματοποίησε ομάδα ερευνητών υπό τον Dr. Albert Hofman, καθηγητή Δημοσίας Υγείας & Κλινικής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Όπως έδειξε, η βελτίωση στα ποσοστά της άνοιας είναι εντονότερη στους άνδρες απ’ ό,τι στις γυναίκες. Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι εκείνοι ήταν οι πρώτοι που άρχισαν να προσέχουν τον τρόπο ζωής τους, αφού ήσαν και οι πρώτοι που κάπνισαν μαζικά και βίωσαν τις συνέπειες αυτής της ολέθριας συνήθειας.

«Τις τελευταίες δεκαετίες είδαμε δραματική μείωση του καπνίσματος στους άνδρες», είπε ο Dr. Hofman σε ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του οργανισμού Alzheimer’s Research UK, που πραγματοποιήθηκε στο Harrogate. «Οι περισσότεροι συνήθως κόβουν το κάπνισμα για να προστατευθούν από το έμφραγμα ή τον καρκίνο. Εν τούτοις, αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου και για άνοια.

»Η άνοια, όμως, έχει και άλλους παράγοντες κινδύνου. Δύο από αυτούς είναι η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης που συχνά την συνοδεύει. Τα κρούσματα και των δύο αυξάνονται διαρκώς, επομένως η όποια βελτίωση στα κρούσματα άνοιας μπορεί να μην διαρκέσει για πολύ ακόμα».

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τη δυσοίωνη αυτή πρόβλεψη θα μπορούσαν να αναχαιτίσουν στρατηγικές καταπολέμησης της παχυσαρκίας και τυχόν εξελίξεις στην φαρμακευτική αντιμετώπιση της νόσου.

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 9,9 εκατομμύρια άνθρωποι (ή ένας κάθε 3 δευτερόλεπτα) σε όλο τον κόσμο εκδηλώνουν άνοια. Ο συνολικός αριθμός των πασχόντων υπολογίζεται σε 50 εκατομμύρια για το 2017. Εκτιμάται όμως ότι θα έχει υπερβεί τα 131 εκατομμύρια έως το 2030.


Πηγή