Το παιδί χρειάζεται μεγάλες ποσότητες από τις απαραίτητες βιταμίνες και τα θρεπτικά στοιχεία για την ανάπτυξή τους. Ο καλύτερος τρόπος πρόσληψής τους είναι μέσα από την κατανάλωση ποικιλίας τροφών και από τις 5 διατροφικές ομάδες. Αυτές είναι τα λαχανικά, τα φρούτα, οι υδατάνθρακες, τα γαλακτοκομικά και η πρωτεΐνη.

Πρόσληψη βιταμινών

Βιταμίνη Α. Την παίρνουμε από το συκώτι, το κρέας, το γάλα, τα αυγά, τα εσπεριδοειδή και τα λαχανικά, όπως τα καρότα και οι γλυκοπατάτες. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την όραση, το δέρμα, την ανάπτυξη και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Βιταμίνη Β1. Την παίρνουμε από το ψάρι, το κρέας, τα ενισχυμένα δημητριακά και το ψωμί. Βοηθά την απελευθέρωση ενέργειας έτσι ώστε να λειτουργούν σωστά το μυϊκό και το νευρικό σύστημα.

Βιταμίνη Β2. Μας την δίνει το γάλα, το γιαούρτι, το κρέας, το τυρί, τα αυγά, το ψωμί και τα δημητριακά.

Βιταμίνη Β6. Την παίρνουμε από το κρέας, τα ψάρια, τα λαχανικά και τους ξηρούς καρπούς. Βοηθά στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και την εγκεφαλική λειτουργία.

Βιταμίνη C. Την παίρνουμε κυρίως από φρούτα και λαχανικά, όπως τα εσπεριδοειδή. Χτίζει το κολλαγόνο και μας βοηθά να καταπολεμήσουμε τις μολύνσεις και να απορροφήσουμε σίδηρο από τις τροφές. Διατηρεί υγιή τα δόντια, τα κόκαλα και τα ούλα.

Τη βιταμίνη D την παίρνουμε κυρίως από την έκθεση στον ήλιο, αλλά υπάρχει σε μικρές ποσότητες στα ψάρια, τους κρόκους, το βούτυρο και τη μαργαρίνη.

Παίρνουμε το σίδηρο από το κρέας, το κοτόπουλο, το συκώτι, τα φασόλια, τους κρόκους και τα δημητριακά που είναι εξαιρετικά σημαντικό στη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα. Το ιώδιο είναι σημαντικό για την ανάπτυξη των ιστών και βοηθά στον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα δημιουργούν ενέργεια και χρησιμοποιούν το οξυγόνο. Είναι σημαντικό να προσφέρετε στο παιδί φαγητό από όλες τις διατροφικές ομάδες, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του.

Πηγή: vita.gr


Πηγή