Καθ΄οδόν για τη Σελήνη βρίσκεται το ισραηλινό διαστημικό σκάφος Beresheet και έστειλε την πρώτη του σέλφι με φόντο τη Γη.

Η φωτογραφία, όπου διακρίνεται η Αυστραλία, καθώς επίσης η ισραηλινή σημαία και το μήνυμα «Μικρή χώρα, μεγάλα όνειρα», στάλθηκε στο κέντρο ελέγχου του σκάφους στο Ισραήλ από απόσταση περίπου 37.600 χιλιομέτρων.

Το βάρους 585 κιλών και κόστους 100 εκατομμυρίων δολαρίων Beresheet, που αναπτύχθηκε με την υποστήριξη της ιδιωτικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό SpaceIL και από την κρατική ισραηλινή αεροδιαστημική εταιρεία Israel Aerospace Industries, είχε εκτοξευθεί από ένα πύραυλο Falcon 9 της αμερικανικής ιδιωτικής εταιρείας Space X από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα στις 22 Φεβρουαρίου.

Το ταξίδι, που ακολουθεί μια περίπλοκη και όχι τη συνήθη σύντομη πορεία, αναμένεται να διαρκέσει επτά εβδομάδες. Αν όλα πάνε καλά, το σκάφος προγραμματίζεται να προσεληνωθεί στις 11 Απριλίου, κάνοντας το Ισραήλ την τέταρτη χώρα που θα έχει πετύχει κάτι τέτοιο μετά τις ΗΠΑ, την ΕΣΣΔ (Ρωσία) και την Κίνα.

Μέχρι στιγμής το σκάφος έχει εμφανίσει δύο μικρές τεχνικές δυσλειτουργίες, που όμως ξεπεράστηκαν από τους μηχανικούς.

Θα ακολουθήσει η Ινδία που ελπίζει να γίνει φέτος η πέμπτη χώρα, η οποία θα πατήσει στο φεγγάρι με την αποστολή Chandrayaan-2, ενώ το 2020 πιθανώς θα είναι η σειρά της Ιαπωνίας.

ΟΙ ΗΠΑ, που δεν έχουν ξαναπάει στη Σελήνη μετά την τελευταία αποστολή «Απόλλων» το 1972, σχεδιάζουν την κατασκευή ενός μικρού διαστημικού σταθμού (Gateway) σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη ως το 2026 και μια επανδρωμένη αποστολή την επόμενη δεκαετία.

(φωτογραφία από Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων με πηγή SpaceIL-Israel Aerospace Industries)

newsbeast.gr


Πηγή