Η τεχνητή λίμνη Κρεμαστών σχηματίστηκε μετά την κατασκευή φράγματος τη δεκαετία 1960-1970 κοντά στη συμβολή των ποταμών Αχελώου, Αγραφιώτη και Ταυρωπού (Μέγδοβα).

Το γεώφραγμα έχει ύψος 160 μ., μήκος 457 μ. και πλάτος στη βάση 670 μ. Ο υδροηλεκτρικός σταθμός Κρεμαστών, από τα σπουδαιότερα τεχνικά έργα της χώρας, εξασφαλίζει σημαντικές ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας.

Η δημιουργία της τεχνητής λίμνης Κρεμαστών είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της βιοποικιλότητας και τη βελτίωση των κλιματολογικών συνθηκών της περιοχής.

Η γέφυρα της Επισκοπής στη λίμνη Κρεμαστών συνδέει τις Περιφερειακές Ενότητες Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας.

Η θέση «Τσαγκαράλωνα», κοντά στα Φιδάκια Ευρυτανίας, προσφέρει μαγευτική θέα στη λίμνη Κρεμαστών και τη γέφυρα Επισκοπής.


Εξίσου όμορφη είναι η θέα στη λίμνη Κρεμαστών τόσο από την Επισκοπή Ευρυτανίας (σύγχρονος γραφικός οικισμός, χτισμένος σε λόφο) όσο και από το Τριπόταμο Ευρυτανίας (κοντά στο χωριό βρίσκεται η ιστορική μονή Τατάρνας, που ιδρύθηκε το 1555/1556 και ήταν άλλοτε γνωστή ως μονή της Παναγίας της Φανερωμένης).


Ξεχωριστής ομορφιάς αξιοθέατο της λίμνης Κρεμαστών είναι το γεφύρι του Μανώλη (οφείλει την ονομασία του στον ηπειρώτη πρωτομάστορα Μανώλη Χρυσιώτη), ιστορικό διατηρητέο μνημείο, που χρονολογείται από το 1659 και καλύπτεται κατά περιόδους από τα νερά της λίμνης.

Εξάλλου, η λίμνη Κρεμαστών προσφέρεται για όμορφες διαδρομές με κανό – καγιάκ, που επιτρέπουν στους λάτρεις των εναλλακτικών μορφών τουρισμού να ανακαλύψουν τις κρυμμένες ομορφιές της.

Πηγή: in.gr


Πηγή