Υλικά (για ταψί 28 εκ.)

4 μέτρια μήλα κόκκινα Ζαγοράς, καθαρισμένα, σε λεπτές φέτες

1 κουτ. γλυκού καρδάμωμο σε σκόνη (λέγεται και κακουλέ και το βρίσκουμε στα μπαχαράδικα)

2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή

ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι

βούτυρο για το ταψί

Για τη ζύμη

2 μεγάλα αυγά

200 γρ. ζάχαρη

50 ml γάλα φρέσκο, πλήρες

2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό

180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού

1 κουτ. γλυκού καρδάμωμο, σε σκόνη

Για τη σάλτσα (προαιρετικά)

100 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

100 γρ. ζάχαρη

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C και βουτυρώνουμε το ταψί. Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε 150 ml νερό, τα μήλα, το καρδάμωμο και τη ζάχαρη και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να μαλακώσουν ελαφρώς τα μήλα. Αδειάζουμε το όλον στο ταψί, το απλώνουμε ομοιόμορφα και σκορπίζουμε το ξύσμα πορτοκαλιού.

Ζύμη: Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε το γάλα με το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε για 1 – 2 λεπτά, μέχρι να λιώσει.

Χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα, τα αυγά με τη ζάχαρη για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο με το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1 – 2 λεπτά μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.

Ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα και το καρδάμωμο και ανακατεύουμε προσεκτικά με μια σπάτουλα μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να σχηματιστεί μια σχετικά υδαρής ζύμη. Αδειάζουμε τη ζύμη πάνω από τα μήλα, στρώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχει να φουσκώσει η μηλόπιτα και να ροδίσει.

Σάλτσα (προαιρετικά): Σε ένα μπρίκι βράζουμε για 2 λεπτά την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη. Τραβάμε προσεκτικά το ταψί από το φούρνο, περιχύνουμε με τη σάλτσα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 5 λεπτά.

Προσοχή, η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνει γρήγορα αλλά προσεκτικά για να μην καούμε. Η προσθήκη της σάλτσας τα τελευταία λεπτά του ψησίματος δίνει έξτρα νοστιμιά στη μηλόπιτα και την κάνει πιο ζουμερή.



Πηγή