Στις 22 Μαρτίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Αυτή είναι, ίσως, η πιο σημαντική θεσπισμένη ημέρα «μνήμης», αφού θυμίζει σε όλους μας πόσο απαραίτητο είναι να έχουμε καθαρό, πόσιμο νερό!Βέβαια, είναι μια ημέρα κατά την οποία όλοι μιλούν για το νερό: επιστήμονες, τεχνικοί, ηγέτες, δάσκαλοι, γονείς, ακόμη και παιδιά!

Δεν χρειάζεται να περιμένουμε μέχρι να μεγαλώσουν τα παιδιά μας, προκειμένου να τα μάθουμε να αρχίσουν να εκτιμούν, να εξοικονομούν και να φροντίζουν το πιο πολύτιμο αγαθό μας. Μπορούν να ξεκινήσουν τώρα – σε όποια ηλικία κι αν είναι! Για να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Νερού,θα αναφέρουμε διάφορους τρόπους με τους οποίους τα παιδιά μπορούν εκπαιδευτούν, ώστε να βοηθήσουν στην εξοικονόμηση νερού.

Οι δράσεις της ΕΥΔΑΠ

Η ΕΥΔΑΠ εντάσσει συνεχώς νέες διαδικασίες στην επιχειρηματική της δράση, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος. Ειδικά για τα παιδιά και τους νεαρούς ενήλικες, έχει προβεί στις εξής ενέργειες:
– Έχει δημιουργήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης. Περίπου 20.000 μαθητές παρακολουθούν κάθε χρόνο το πρόγραμμα και λαμβάνουν δωρεάν ενημερωτικό υλικό.

– Έχει ολοκληρώσει μια παιδική ταινία, βασισμένη στην τεχνολογία 3D, μέσω της οποίας μεταδίδονται στα παιδιά μηνύματα για την ορθολογική χρήση του νερού, την προστασία των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος.

– Προωθεί ηλεκτρονικά παιχνίδια που εξοικειώνουν με ευχάριστο τρόπο τα παιδιά με τις πρακτικές της σωστής χρήσης του νερού και της προστασίας του περιβάλλοντος.

– Μεγάλη είναι ησυμβολή του «Σταγονούλη», τονοποίο δημιούργησεο Θάνος Μαγουλάς, στέλεχος της ΕΥΔΑΠ. Ο Σταγονούλης υπάρχει σε καθένα από τα σκίτσατης 1ης και της 2ης έκδοσηςτου βιβλίου, μέσα σε ένα πολύ προσεκτικά και σκηνοθετικά μελετημένο διαδραστικό περιβάλλον. Με τη στάση του και το χαμόγελό του, ο μικρός αυτός ήρωαςμεταφέρει σε μικρούς και μεγάλους μηνύματα σεβασμού για το περιβάλλον και το νερό και αγάπης για τη ζωή. Ο Σταγονούλης έχει ήδη κερδίσει την αποδοχή ή/και τη λατρεία περισσοτέρων από 200.000 παιδιών και των δασκάλων τους.

Απαραίτητα μαθήματα!

1. Μάθετε στα παιδιά σας γιατί το νερό είναι τόσο σημαντικό:Αγοράστε διδακτικά βιβλία για το νερό, ζητήστε από τους δασκάλους να μιλήσουν γι’ αυτό και διαβάστε μαζί τους διάφορα άρθραστο Διαδίκτυο. Απαντήστε σε όλες τους τις ερωτήσεις. Αν τα παιδιά είναι πολύ μικρά στην ηλικία, μπορείτε να βρείτε παραμύθια, ιστοριούλες, τηλεοπτικές εκπομπές ή κόμικς που να τους περνάνε τα σωστά μηνύματα.

2. Αφήστε για λίγο το καζανάκι… στην ησυχία του:«Εάν το νερό της λεκάνης είναι απαλό κίτρινο, μην τραβάτε το καζανάκι. Όταν αρχίσει να σκουραίνει, ήρθε η ώρα να ξεπλύνετε τη λεκάνη». Αυτά τα λόγια πρέπει να τα εμπεδώσουν τα παιδιά σας από την πολύ μικρή ηλικία. Μην ξεχνάτε πως η συνήθεια είναι η δεύτερη φύση μας! Φυσικά, είναι καλό να υπενθυμίζουμε στα παιδιά σας ότι, όταν είναι έξω και χρησιμοποιούν δημόσιες τουαλέτες, πρέπει να τραβούν το καζανάκι πάντοτε!Τέλος, σταματήστε να χρησιμοποιείτε την τουαλέτα σας σαν σκουπιδοτενεκέ!

3. Δεν πειράζει αν φορέσουν ξανά τα ίδια ρούχα: Αν και όσο βρίσκονται στην κούνια, τα μωρά αναγκαστικά αλλάζουν συνέχεια ρούχα, δεν πρέπει να ισχύει το ίδιο κι όταν μεγαλώσουν. Αν τα ρούχα τους δεν είναι πολύβρώμικα ή γεμάτα χώμα και λάσπη, δεν χρειάζεται να τα ξαναπλύνετε αμέσως. Δείξτε στα παιδιά σας πώς να ελέγχουν τα ρούχα τους τη νύχτα, πώς να τα αερίζουν και να τα ξαναχρησιμοποιούν,αν εξακολουθούν να είναι καθαρά.

4. Η μπανιέρα δεν είναι… για κολύμπι: Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν δεν έχει τρομερή ζέστη, δεν χρειάζεται να κάνουμε μπάνιο περισσότερο από μία ή δύο φορές την εβδομάδα, εκτός κι αν πραγματικά ισχύουν ιδιαίτερες συνθήκες (π.χ., έχει περάσει με ταχύτητα ένα αυτοκίνητο και μας έχει καλύψει με βρομόνερα ή λάσπη!). Επίσης, όταν περάσουν τη νηπιακή ηλικία, καλό είναι να μην παίζουν πολύ συχνά στο μπάνιο. Τα λιγότερα λουτρά δεν είναι μόνο μια νίκη στη μάχη για την εξοικονόμηση νερού, αλλά και ένας τρόπος για να μην πληρώνετε τσάμπα υπέρογκους λογαριασμούς.

6. Επαναχρησιμοποιήστε το νερό του ντους για να ποτίσετε τα φυτά σας:Αφήστε έναν κουβά κάτω από το ντους, ενώ περιμένετε να ζεσταθεί το νερό, για το πότισμα των φυτών, για τον καθαρισμό της λεκάνης ή για το σφουγγάρισμα διάφορων χώρων (π.χ., βεράντες).Μην αφήνετε το νερό του μπάνιου σας να πηγαίνει στην αποχέτευση. Αν είναι καθαρό (χωρίς σαπούνι ή απορρυπαντικά), τοποθετήστε το σε κουβάδες και χρησιμοποιήστε το για να φυτέψετε ή να ποτίσετε φυτά και δέντρα.

7. Είναι καλύτερο ένα γρήγορο ντους: Όταν κάνουμε ένα γρήγορο ντους, χρησιμοποιούμε λιγότερο νερό απ’ ό,τι όταν βυθιζόμαστε στην μπανιέρα. Μάθετε στα παιδιά σας πώς να κάνουν ένα γρήγορο ντους. Ίσως να μην το πιστεύετε, αλλά μπορείτε με τον τρόπο αυτόν να εξοικονομείτε 6-45 λίτρα νερού ανά λεπτό!

8. Επαναχρησιμοποιήστε την πετσέτα σας:Χρησιμοποιήστε -και μάθετε και στα παιδιά σας να κάνουν το ίδιο- την ίδια πετσέτα για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Θυμηθείτε ότι είστε καθαροί μετά το ντους σας.Αν κρεμάτε την πετσέτα σας για να στεγνώσει εντελώς, θα σας… περιμένει και την επόμενη φορά.

9. Να κλείνετε το νερό όσο βουρτσίζετε τα δόντια σας:Μην αφήνετε το νερό να τρέχει ενώ βουρτσίζετε τα δόντια σας. Το κλείσιμο της βρύσης εξοικονομεί πολύ νερό.Ένας καλός τρόπος για να μην πετάμε νερό είναι πριν από το βούρτσισμα(ή το ξύρισμα) να γεμίζουμε ένα ποτήρι για να ξεπλένουμε το στόμα μας (ή ένα μικρό δοχείο για το ξύρισμα).

10. Παίξτε… τους ντετέκτιβ:Εκπαιδεύστε ως οικογένεια… τα αυτιά σας, ώστε να ακούτε τον ήχο της σταγόνας! Θα γίνετε οι υπερήρωες που εξοικονομούν νερό, σφίγγοντας τις βρύσες ή ανακαλύπτοντας μια διαρροή!

11. Να γεμίζετε το πλυντήριο πιάτων:Τα πλυντήρια χρησιμοποιούν λιγότερο νερό απ’ ό,τι χρειάζεται για το πλύσιμο των πιάτων με το χέρι. Καλό είναι όλη η οικογένεια να καθαρίζει τα πιάτα, να γεμίζει το πλυντήριο πιάτων προτού το βάλει μπροστά αλλά και να το αδειάζει. Αν πλένετε τα πιάτα στο χέρι, να κλείνετε τη βρύση όσο τα σαπουνίζετε.

12. Να έχετε ένα ειδικό δοχείο νερού ο καθένας:Μην παίρνετε ένα ποτήρι κάθε φορά που αισθάνεστε διψασμένοι.Μπορείτε να έχετε το δικό σας ειδικό ποτήρι για νερό ή ένα άλλο δοχείο (μπουκαλάκι, θερμός κ.λπ.), το οποίο θα μπορείτε να ξαναγεμίζετε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχουν λιγότερα σκεύη για πλύση και σεις θα μάθετε να πίνετε περισσότερο νερό!

13. Κρύο νερό από το ψυγείο: Τις μέρες που έχει καύσωνα, είναι καλύτερο να γεμίζετε το ψυγείο με κανάτες, παρά να αφήνετε το νερό να τρέχει για να κρυώσει προτού το πιείτε. Αν θέλετε τα παιδιά σας να πίνουν χλιαρό νερό, αφήστε και μια κανάτα σε ένα δροσερό μέρος της κουζίνας.

14. Μην πετάτε το χρησιμοποιημένο νερό: Μη χύνετε το παλιό νερό από τα κύπελλα και τα μπουκάλια. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε το για τα φυτά σας (μέσα ή έξω από το σπίτι).

15. Να πλένετε ταφρούτα σας σε ένα μπολ με νερό:Αντί να πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας κάτω από τρεχούμενο νερό, χρησιμοποιήστε ένα δοχείο ή ένα μπολ γεμάτο με ύδωρ. Όταν τελειώσετε, χρησιμοποιήστε το νερό για ποτίσετε τα φυτά.

16. Ποτίστε κάτι χρήσιμο: Αντί να ποτίζετε μετά μανίας το γκαζόν,χρησιμοποιήστε αυτό το νερό για την καλλιέργεια φυτών που μπορείτε να φάτε! Η καλλιέργεια του φαγητού σας είναι πολύ διασκεδαστική, αφού σας γεμίζει υπερηφάνεια και ικανοποίηση, ενώ είναικαι ο καλύτερος τρόπος για να ξοδέψετε το νερό!

17. Παραδώστε… τα πιστόλια νερού: Με ελάχιστες εξαιρέσεις, χρησιμοποιήστε όλα τα νεροπίστολα με φειδώ, είτε πρόκειται για παιδικά παιχνίδια είτε για συσκευές ποτίσματος! Πείτε στα παιδιά σας να μην παίζουν με τον εύκαμπτο σωλήνα και τους ψεκαστήρες.Στα παιδιά αρέσει να παίζουν με τις μάνικες, ειδικά τις ζεστές μέρες. Δυστυχώς, αυτή η πρακτική προκαλεί μεγάλη σπατάλη πολύτιμου νερού και πρέπει να αποθαρρύνεται. Άλλωστε, τα πιστόλια νερού είναι διασκεδαστικά, αλλά προκαλούν λύματα.Επίσης, τοποθετήστε ένα ντους χαμηλής ροής στην μπανιέρα ή στην ντουζιέρα σας. Μπορεί να σας κοστίσει κάποια χρήματα παραπάνω, αλλά στην πορεία θα κάνετε σίγουρα απόσβεση!

18. Συλλέξτε το νερό της βροχής:Δημιουργήστε ένα βαρέλι νερού για να συλλέγετε το νερό της βροχής. Τα φυτά το αγαπούν!

19. Να πλένετε το ποδήλατο και το αυτοκίνητό σας με τον παραδοσιακό τρόπο: Με έναν κουβά και ένα κουρέλι!Επίσης, να χρησιμοποιείτε τη σκούπα για να καθαρίζετε διαδρόμους, πεζοδρόμια, σκάλες κ.λπ.

20. Προτιμήστε φυτά ανθεκτικά στην ξηρασία: Μιας και ζούμε σε μια χώρα με θερμό κλίμα, ας ανακαλύψουμε πολλά όμορφα δέντρα και φυτά που ευδοκιμούν χωρίς ιδιαίτερη άρδευση. Για ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση νερού,μπορείτε να τοποθετείτε ένα στρώμα από σάπια φύλλα, λαχανικά ή φλούδες γύρω από τα δέντρα και τα φυτά.

Είναι καθήκον όλων μας να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, ανακαλύψτε τρόπους με τους οποίους μπορείτε, ως οικογένεια, να εξοικονομήσετε νερό και να εργαστείτε για ένα βιώσιμο μέλλον…

Ο πιο… μικρός εργαζόμενος στην ΕΥΔΑΠ, μας μαθαίνει πολλά χρήσιμα πράγματα για το περιβάλλον και για το πιο πολύτιμο αγαθό, το Νερό!

ΠΗΓΕΣ
https://www.volusia.org/…/water…/25-ways-to-save-wat…
https://www.eydap.gr/LearnAboutWater/KidsSpace/stagonoulis
https://www.edenproject.com/learn/for…/water-saving-ti..
https://medium.com/…/how-to-teach-your-child-about-…

22 Ways Kids Can Save Water


https://www.watercalculator.org/save-water/


Πηγή