Ενδοοικογενειακή βία υφίσταται όταν ένα μέλος απειλείται, ελέγχεται ή κακοποιείται από άλλο μέλος και μπορεί να συμβεί μεταξύ των ενηλίκων που ζουν μαζί ή που μπορεί πλέον να είναι πρώην σύντροφοι. Όταν ακούμε βία, το μυαλό μας συνήθως πηγαίνει μόνο στη σωματική μορφή. Υπάρχει όμως η λεκτική καθώς και η ψυχολογική μορφή βίας. Λεκτική βία είναι οι φωνές, οι βρισιές, η μείωση της προσωπικότητας και η χρήση απειλών. Η παρακολούθηση, η μόνιμη ενόχληση αλλά και ο εξαναγκασμός σε συνουσία είναι οι πιο κλασικές μορφές βίας σε ένα ζευγάρι.

Η βία μπορεί να έχει αποδέκτες γυναίκες και άντρες και συμβαίνει ανεξαρτήτως ηλικίας, εισοδήματος, μόρφωσης, κουλτούρας και θρησκείας. Αλλά, στατιστικά, οι γυναίκες είναι πιο πιθανά θύματα από τους άντρες. Επίσης είναι και πιο πιθανό να ζουν φοβισμένες λόγω ενός συντρόφου, νυν ή πρώην. Ας μην ξεχνάμε όμως και τα παιδιά που μπορεί να υφίστανται άμεσα βία ή να είναι παρατηρητές της, που έχει ανάλογες επιπτώσεις.

Ενδείξεις ενδοοικογενειακής βίας σε κάποιο δικό σας πρόσωπο

  • Έχει σωματικούς τραυματισμούς, όπως πληγές και μελανιές
  • Δείχνει να φοβάται το σύντροφο ή κάποιο οικογενειακό μέλος
  • Έχει ένα σύντροφο που φαίνεται να παίρνει όλες τις αποφάσεις στη σχέση
  • Περιγράφει το σύντροφο ως ζηλιάρη και μόνιμα θυμωμένο
  • Έχει σύντροφο που έχει τον έλεγχο και θέλει να γνωρίζει κάθε κίνηση
  • Δείχνει αλλαγή στη συμπεριφορά (άγχος, κατάθλιψη)
  • Δεν θέλει να αφήσει τα παιδιά με το σύντροφο

Αν δείτε αυτά τα σημάδια, ενημερώστε τους για την ανησυχία σας. Αν δεν θέλουν να μιλήσουν για αυτό αμέσως, απλά πείτε τους ότι μπορούν να σας εμπιστευτούν και ότι θα είστε εκεί για αυτούς. Μην κρίνετε το θύμα γιατί μπορεί να δυσκολεύεται αρκετά και να χρειάζεται το χρόνο του.

Ποια είναι τα αίτια της ενδοοικογενειακής βίας; Όλα ξεκινούν από τη δύναμη και τον έλεγχο. Ο σκοπός είναι να τρομάξει το θύμα και να κάνει αυτά που θέλει ο θύτης. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία και δεν θα έπρεπε να είναι αποδεκτό από το θύμα. Η χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών μπορεί να αυξήσει τη σοβαρότητα των τραυματισμών αλλά δεν είναι αυτή η εξήγηση για την άσκηση της βίας.

Πηγή: vita.gr


Πηγή