Mία σημαντική επιστημονική εκδήλωση που αφορά τα αιματολογικά νοσήματα αρχίζει αύριο στην Αθήνα.

Για πρώτη φορά η Αμερικανική Αιματολογική Εταιρεία (ASH) σε συνεργασία με την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία (ΕΑΕ) διοργανώνουν την διημερίδα ASH Highlights in the Mediterranean, στις 15-16 Μαρτίου 2019.

Η Αμερικανική Αιματολογική Εταιρεία έχει πάνω από 17.000 τακτικά μέλη, τα οποία είναι πρωτοπόρα στη βασική και κλινική έρευνα των αιματολογικών νοσημάτων. Κάθε χρόνο, το Δεκέμβριο, πραγματοποιείται στην Αμερική το ετήσιο συνέδριο της ASH με τεράστια συμμετοχή. Υπολογίζεται ότι ετησίως το παρακολουθούν περισσότεροι από 30.000 σύνεδροι απ’ όλο τον κόσμο.

Όλες οι πρόσφατες ανακαλύψεις στην Αιματολογία παρουσιάζονται, συζητούνται και αναλύονται διεξοδικά.

Ωστόσο, για καλύτερη ενημέρωση των ιατρών για τις εξελίξεις στην Αιματολογία, διοργανώνονται έπειτα από κάθε συνέδριο πολλές διημερίδες. Οι διημερίδες αυτές πραγματοποιούνται σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ, σε μία πόλη στη Νότια Αμερική και σε μία στην Ασία/Ειρηνικό. Σε αυτές παρουσιάζονται τα σημαντικότερα επιτεύγματα (ASH Highlights), όπως αναλύθηκαν στο συνέδριο.

Εφέτος είναι η πρώτη φορά που ανάλογη εκδήλωση λαμβάνει χώρα στην Ευρώπη. Και αυτή η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

Επαναστατικές εξελίξεις

Στην Οργανωτική Επιτροπή της ελληνικής διημερίδας μετείχαν οι καθηγητές Αιματολογίας κ.κ. Θάνος Δημόπουλος, Παναγιώτης Παναγιωτίδης και Ευάγγελος Τέρπος από το ΕΚΠΑ, και Γεώργιος Βασιλόπουλος από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωση, εν όψει του συνεδρίου, «η ανάγκη για διαρκή επικοινωνία, ενημέρωση και συζήτηση για τα πρόσφατα βιολογικά και κλινικά δεδομένα στην Αιματολογία είναι επιτακτική για τους ιατρούς και τους άλλους επιστήμονες με αποστολή την διάγνωση , θεραπεία και έρευνα των αιματολογικών νοσημάτων. Πολλοί από τους ιατρούς στην περιοχή της Μεσογείου δεν έχουν τη δυνατότητα να παρευρεθούν σε συνέδρια στις ΗΠΑ.

»Η συμμετοχή τους στο «ASH Ηighlights in the Mediterranean» στην Αθήνα, θα τους δώσει την ευκαιρία να ακούσουν «από πρώτο χέρι» τις επαναστατικές εξελίξεις που πραγματοποιήθηκαν το 2018 σε όλα τα αιματολογικά νοσήματα»

Οι ομιλητές είναι παγκοσμίου φήμης επιστήμονες που εργάζονται σε κέντρα αναφοράς των ΗΠΑ. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται η προηγούμενη πρόεδρος της ASH καθηγήτρια Alexis Thompson, καθώς και και ο νυν πρόεδρος καθηγητής Roy Silvestein.


Πηγή