Ποιος από εσάς ως παιδί, και όχι μόνο, δεν έχει φανταστεί τον εαυτό του να ταξιδεύει στον χρόνο; Να συναντά πολιτισμούς από το μακρινό παρελθόν και να ζήσει από κοντά σημαντικά ιστορικά γεγονότα;

Αν και ρεαλιστικά μιλώντας ένα τέτοιου είδους ταξίδι δεν είναι ακόμα εφικτό, υπάρχουν κάποιοι ταξιδιωτικοί προορισμοί που μέσα από τα αξιοθέατα και την κουλτούρα τους ταξιδεύουν, έστω και νοερά, σε άλλες εποχές, ρομαντικές, επικίνδυνες, μεσαιωνικές κ.α.

Μπείτε, λοιπόν, στη δική σας DeLorean και ως σύγχρονοι Marty McFly (ο πρωταγωνιστής της κινηματογραφικής επιτυχίας των 80s «Back to the future» και το χαρακτηριστικό αυτοκίνητο που τον μετέφερε στο χρόνο) και ταξιδέψτε πίσω στο χρόνο μέσα από τους τέσσερις προορισμούς που ακολουθούν.

Σιγκισοάρα, Ρουμανία

Η οχυρωμένη πόλη της Σιγκισοάρα στην κεντρική Ρουμανία, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αποτελεί ένα από τα καλύτερα παραδείγματα προορισμών που ταξιδεύουν στο χρόνο. Και πιο συγκεκριμένα στο παρελθόν.

Η γενέτειρα του Βλαντ Γ’ Τσέπες, κατά κόσμον Βλαντ Δράκουλα, είναι μία πανέμορφη και αυθεντική μεσαιωνική πόλη, ένα πραγματικό διαμαντάκι που μεταφέρει τους επισκέπτες της πολύ πίσω στο χρόνο με τα πολύχρωμα, ιστορικά σπίτια, τις αρχαίες εκκλησίες, τα λιθόστρωτα δρομάκια και τους εκπληκτικούς πύργους, που παραμένουν σχεδόν αναλλοίωτα από τον 16ο αιώνα.

Από τα σημεία αναφοράς της, εκτός του ότι έχει συνδέσει το όνομά της με αυτό του Κόμη Δράκουλα, ο Πύργος του Ρολογιού στην Πλατεία του Κάστρου, χτισμένος το 14ο αιώνα με ύψος 64 μέτρων και το ιστορικό μουσείο που φιλοξενείται σε αυτό με εκπληκτική θέα στην πόλη.

Enkhuizen, Ολλανδία

Η γοητευτική πόλη Enkhuizen, στο βορειοδυτικό τμήμα της Ολλανδίας, είναι μια γραφική παραθαλάσσια πόλη με όμορφα κανάλια και κτήρια, παραδοσιακής, ολλανδικής αρχιτεκτονικής.

Στα χαρακτηριστικά της που την καθιστούν μοναδική στον κόσμο το υπαίθριο μουσείο Zuiderzee, ένα υπαίθριο μουσείο- χωριό που έχει παγώσει στο χρόνο καθώς σε αυτό αναπαριστάται ο αυθεντικός τρόπος ζωής των κατοίκων της Ολλανδίας κατά τους παλαιότερους χρόνους.

Περισσότερα από 100 εμπορικά καταστήματα αλλά και σπίτια με την αύρα και την ατμόσφαιρα του παλιού, ταξιδεύουν τον επισκέπτη στο παρελθόν της χώρας, κάνοντάς τον κοινωνό στον αυθεντικό τρόπο ζωής των κατοίκων της. Τα εστιατόρια και οι μπυραρίες σερβίρουν πιάτα εμπνευσμένα από άλλες εποχές, ολοκληρώνοντας την εμπειρία με τον ιδανικότερο τρόπο.

Hahoe Folk Village, Νότια Κορέα

Το ιστορικό χωριό Hahoe Folk Village αποτελεί τον ιδανικότερο προορισμό για όσους επιθυμούν να γίνουν κοινωνοί των παραδόσεων και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Νότιας Κορέας. Το όνομά του οφείλεται στο γεγονός ότι δίπλα του περνάει το ποτάμι Nakdong, σχηματίζοντας ένα σίγμα τελικό –στα κορεάτικα Ha σημαίνει ποτάμι και Hoe γυρίζω γύρω γύρω.

Πρόκειται για ένα χωριό με λίγους κατοίκους, δεν ξεπερνούν τους 300, που έχει διατηρήσει σε αρκετά σπίτια την χαρακτηριστική, αρχαία κορεάτικη αρχιτεκτονική, με κάποια από αυτά, μάλιστα, να ανοίγονται και για το κοινό. Η εμπειρία- ταξίδι στο χρόνο εδώ ολοκληρώνεται με ένα γεύμα σε κάποιο από τα παραδοσιακά εστιατόρια της περιοχής που σερβίρουν αυθεντικές, παραδοσιακές συνταγές.

Τόμπστοουν, Αριζόνα

Η ιστορική πόλη Τόμπστοουν στην Αριζόνα των ΗΠΑ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα… πιστολίδια της Άγριας Δύσης και την διάρκειας 30 δευτερολέπτων επική μονομαχία του Ο.Κ. Corral μεταξύ των αδερφών Ερπ και του φίλους τους Ντοκ Χόλιντεϊ με τη συμμορία των Κλάντον- ΜακΛόρι στις 26 Οκτωβρίου του 1881.

Οι επισκέπτες της πόλης θα νιώσουν πρωταγωνιστές σε ταινία Φαρ Ουέστ, με τα παλιομοδίτικα saloons να πλαισιώνουν εκατέρωθεν την οδό East Allen στην οποία συγκεντρώνονται και τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Τόμπστοουν, όπως το Bird Cage Theatre και η φυσική αναπαράσταση του θρυλικού OK Corral.


Πηγή