Για πρώτη φορά, η BMW M GmbH επεκτείνει τη γκάμα αυτοκινήτων υψηλών επιδόσεων με μεσαία μοντέλα στις κατηγορίες Sports Activity Vehicle (SAV) και Sports Activity Coupe (SAC). Η X3 M και η X4 M θέτουν νέα πρότυπα επιδόσεων, ευελιξίας και ακρίβειας στις κατηγορίες τους.

Παράλληλα, λανσάρονται οι αντίστοιχες εκδόσεις Competition των X3 M και X4 M. Η X3 M Competition και η X4 M Competition θα δελεάσουν τους υποψήφιους πελάτες, με την αυξημένη ιπποδύναμη και τον αποκλειστικό εξοπλισμό τους.

Νέος 6κύλινδρος σε σειρά κινητήρας

Ο ισχυρότερος straight-six βενζινοκινητήρας που έχει εμφανιστεί ποτέ σε μοντέλο BMW M προσφέρει συναρπαστικές επιδόσεις. Υψηλόστροφος και με τεχνολογία M TwinPower Turbo, αποδίδει μέγιστη ισχύ 480 ίππους από 3.000 κυβ. εκ., σε συνδυασμό με μέγιστη ροπή 600 Nm. Η έκδοση bi-turbo που έχει εξελιχθεί ειδικά για τις X3 M Competition και X4 M Competition, αυξάνει την ισχύ κατά 30 ίππους, φτάνοντας συνολικά τους 510 ίππους.

M xDrive, Active M Differential

Ο νέος κινητήρας συνεργάζεται με ένα 8τάχυτο κιβώτιο M Steptronic με Drivelogic και χρησιμοποιεί το νέο σύστημα τετρακίνησης M, που πρωτοεμφανίστηκε στην M5. Το σύστημα τετρακίνησης M xDrive μεταφέρει περισσότερη ροπή στους πίσω τροχούς και προσφέρει στους ιδιοκτήτες των X3 M και X4 M δύο προγράμματα οδήγησης AWD. Η ηλεκτρονικά ελεγχόμενη συνεργασία μεταξύ M xDrive και Active M Differential στον πίσω άξονα επιτρέπει την κατανομή ισχύος μεταξύ των τεσσάρων τροχών, σύμφωνα με τις απαιτήσεις για βέλτιστη πρόσφυση, ευελιξία και κατευθυντική ευστάθεια. Οι X3 M και X4 M έχουν επιτάχυνση 0 – 100 χλμ/ώρα σε 4,2 δευτ., ενώ οι αντίστοιχες Competition εκδόσεις επιταχύνουν από στάση στα 100 χλμ/ώρα σε μόλις 4,1 δευτ.

Πλαίσιο τύπου M

Ο συνδυασμός δυναμικής και ακρίβειας για τα οποία φημίζονται τα μοντέλα M υποστηρίζεται από ενισχύσεις στο αμάξωμα και προηγμένη τεχνολογία πλαισίου, ρυθμισμένη ώστε να εκμεταλλεύεται πλήρως την ισχύ του κινητήρα. Με τρεις ρυθμίσεις επιλέξιμες από ένα διακόπτη, οι ηλεκτρονικά ελεγχόμενοι αποσβεστήρες προδιαγραφών M προσφέρουν καθημερινή άνεση και άμεση επαφή με το δρόμο, με μειωμένες κινήσεις τροχών και αμαξώματος. Η ειδική κινηματική και ελαστοκινηματική της ανάρτησης (με εμπρός άξονα δύο συνδέσμων και γόνατα ελατηρίων και πίσω άξονα πέντε συνδέσμων) διασφαλίζουν ακριβή γεωμετρία τροχών και κατευθυντική ευστάθεια.

Το πακέτο τεχνολογιών πλαισίου που δημιουργήθηκε με στόχο να προσφέρει απόλυτα ελεγχόμενη συμπεριφορά στο όριο, ολοκληρώνεται με ένα σύστημα διεύθυνσης τύπου M (με M Servotronic και μεταβλητό λόγο υποπολλαπλασιασμού) και ισχυρά συνθετικά φρένα M. Η λίστα βασικού εξοπλισμού περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ζάντες αλουμινίου M 20 ιντσών.

Όπως τα συστήματα ελέγχου αποσβεστήρων και τα προγράμματα M xDrive, έτσι και τα χαρακτηριστικά κινητήρα και κιβωτίου, καθώς και του συστήματος διεύθυνσης, μπορούν να ρυθμίζονται μέσω ενός διακόπτη. Το σύστημα DSC (Dynamic Stability Control) επιτρέπει ελεγχόμενη ολίσθηση τροχών σε M Dynamic Mode, ενώ μπορεί να απενεργοποιηθεί.

Επιπλέον, το περιεχόμενο που προβάλλεται στο προαιρετικό Head-Up Display μπορεί να διαμορφώνεται μέσω του μενού iDrive. Ο οδηγός μπορεί να αποθηκεύει δύο προφίλ (παραμετροποιώντας τα παραπάνω χαρακτηριστικά σύμφωνα με τις επιθυμίες του) στο iDrive και να τα επιλέγει ανάλογα με τις συνθήκες μέσω των δύο διακοπτών M στο τιμόνι.

Σχεδιαστικά στοιχεία M εντός – εκτός

Ειδικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά M βελτιστοποιούν την παροχή αέρα ψύξης για τις X3 M, X4 M και τις αντίστοιχες εκδόσεις Competition, καθώς και την αεροδυναμική τους. Στο εσωτερικό, τα ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα σπορ καθίσματα, η δερμάτινη επένδυση Vernasca, το cockpit τύπου M, το δερμάτινο τιμόνι M και ο επιλογέας M συνθέτουν ένα σπορ και πολυτελές περιβάλλον.

Οι αντίστοιχες εκδόσεις Competition διαθέτουν χαρακτηριστικές εξωτερικές «πινελιές», υιοθετώντας High-gloss Black στο πλαίσιο της μάσκας BMW, στα καλύμματα των εξωτερικών καθρεπτών και στα «βράγχια» M, και στην πίσω αεροτομή των Sports Activity Coupe. Ο στάνταρ εξοπλισμός τους περιλαμβάνει επίσης ζάντες αλουμινίου 21 ιντσών Μ σε γυαλιστερή μαύρη απόχρωση και ένα σπορ σύστημα εξάτμισης M Sport. Η σπορ αίσθηση στο εσωτερικό επιτείνεται με καθίσματα M Sport επενδεδυμένα με δέρμα Merino, αποκλειστικά μαρσπιέ και το όνομα το μοντέλου στην κεντρική κονσόλα. Προαιρετικές επιλογές για τα μοντέλα Competition περιλαμβάνουν δίχρωμες δερμάτινες επενδύσεις με εφαρμογές Alcantara.

Το προαιρετικό πακέτο εξωτερικού M Carbon (διαθεσιμότητα από τον Αύγουστο του 2019), με σχεδιαστικά στοιχεία από πλαστικό ενισχυμένο με ανθρακονήματα (CFRP) για τις εμπρός εισαγωγές, τις αεροτομές στην εμπρός ποδιά, τον πίσω διαχύτη και τα καλύμματα των εξωτερικών καθρεπτών, προσθέτει περαιτέρω «νότες» εξατομίκευσης. Στις X4 M και X4 M Competition, τα στοιχεία αυτά πλαισιώνονται από μία πίσω αεροτομή CFRP.

Μεταξύ των στοιχείων του βασικού εξοπλισμού των μοντέλων X3 M, X4 M και Competition είναι προβολείς LED, σύστημα ηχείων hi-fi και το πακέτο ConnectedDrive που περιλαμβάνει το σύστημα Πλοήγησης Professional. Τέλος, η λίστα προαιρετικών επιλογών, διευρύνει τις δυνατότητες εξατομίκευσης και περιλαμβάνει προηγμένα συστήματα υποστήριξης οδηγού και ψηφιακές υπηρεσίες των BMW Connected και BMW ConnectedDrive.

Νίκος Τσάδαρης


Πηγή