Πώς να το αντιμετωπίσετε;

Φέρτε τους αντιμέτωπους με τα ψέματά τους. Ένας παθολογικός ψεύτης είναι πιθανό υποσυνείδητα να έχει πιστέψει τα ψέματά του, γι΄ αυτό βοηθήστε τον να δει την αλήθεια αντί να τον κατηγορήσετε ευθέως πως ψεύδεται. Προτείνετε να δει κάποιον ειδικό, δείξτε πως θέλετε να τον βοηθήσετε και να τον υποστηρίξετε.

Φύγετε μακριά. Σας υπόσχεται πως από εδώ και μπρος θα είναι ειλικρινής μαζί σας αλλά συνειδητοποιείτε πως συνεχίζει να σας εξαπατά; Τότε απομακρυνθείτε και σκεφτείτε πολύ σοβαρά αν αξίζει αυτή η σχέση.

Μιλήστε ανοιχτά. Δώστε του να καταλάβει ότι η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του έχει κλονιστεί και πως αν επιθυμεί να διατηρηθεί η σχέση σας, θα πρέπει να αλλάξει στάση και συμπεριφορά. Μια λειτουργική σχέση πρέπει να δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας και όχι αβεβαιότητα.

Παρατηρήστε τον. Ο ψεύτης ρίχνει «κλεφτές» ματιές προς το μέρος σας. Όσοι λένε ψέματα έχουν ανάγκη να μάθουν αν γίνονται πιστευτοί και έτσι ρίχνουν «κλεφτές» ματιές προς το μέρος εκείνου στον οποίο ψεύδονται, για να παρακολουθούν τις αντιδράσεις του.

Κάντε του συνεχώς ερωτήσεις. Αν θέλετε να μάθετε να αναγνωρίζετε το ψέμα και δεν ανέχεστε πραγματικά κάποιον να σας λέει παραμύθια, κάντε του ερωτήσεις. Οι ψεύτες έχουν μάθει να λένε αυθόρμητα τις εμπειρίες τους και να μην περιμένουν παύση. Η ερώτηση, διακόπτει τον ειρμό του και αναγκάζεται να «σκεφτεί».

Να τον τεστάρετε σε άσχετη στιγμή. Κρατήστε στη μνήμη σας κάτι που σας έχει πει ο ψεύτης και δεν σας είχε πείσει. Μετά από κάποιον καιρό, πείτε του αυτό που σας είπε. Εάν δεν το θυμάται, πιθανόν να σας έχει πει ψέματα. Οι άνθρωποι που λένε ψέματα, συνηθίζουν τα «ξεφορτώνονται» σε εκείνους που γίνονται αποδέκτες των ανακριβειών τους. Τους ενδιαφέρει απλά να φύγουν από τη δύσκολη θέση της στιγμής, μέχρι να έρθουν σε άλλη και να φτιάξουν ένα καινούριο ψέμα.


Πηγή