Μέτρα κατά του αντιεμβολιαστικού κινήματος ανακοίνωσε το Facebook, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση της παραπληροφόρησης για τους δήθεν κινδύνους των εμβολίων.

Μετά από πιέσεις που δέχθηκε και από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, το Facebook αποφάσισε ότι θα απενεργοποιεί τους λογαριασμούς και θα απορρίπτει τις διαφημίσεις που παραπληροφορούν για τα εμβόλια, ενώ θα προωθεί έγκυρες πληροφορίες σχετικά με τη σημασία των έγκαιρων εμβολιασμών.

Επίσης, μέσω των αλγόριθμων του θα υποβαθμίσει στις αναζητήσεις και στο news feed την ιεράρχηση των ιστοσελίδων και ομάδων που έχουν δημιουργήσει οι πολέμιοι των εμβολίων.

Η αντιεμβολιαστική προπαγάνδα στο διαδίκτυο, ιδίως στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, έχει παίξει μεγάλο ρόλο στο να βγουν αυτές οι απόψεις από το περιθώριο.

Μία έρευνα στις αρχές Φεβρουαρίου έδειξε ότι οι αναζητήσεις στο διαδίκτυο συχνά φέρνουν στην κορυφή όχι έγκυρες πληροφορίες για την αξία των εμβολίων, αλλά τις απόψεις των αντιεμβολιαστικών ομάδων.

Ομάδες με χιλιάδες μέλη στο Facebook έχουν εξελιχθεί σε πυρήνες ακτιβισμού και προπαγάνδας κατά των εμβολίων, μεταξύ άλλων εκφοβίζοντας με στοχευμένο τρόπο τους υποστηρικτές των εμβολίων.

Η αντιπρόεδρος του Facebook Μόνικα Μπίκερτ δήλωσε ότι η ίδια πολιτική θα εφαρμοστεί και στο Instagram, ενώ και το YouTube (που ανήκει στη Google) πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα τροποποιήσει τον αλγόριθμό του, ώστε να μη συστήνει πλέον στους χρήστες βίντεο που παραπληροφορούν για τα εμβόλια. Επίσης, η Amazon ήδη αφαίρεσε αρκετά αντιεμβολιαστικά βίντεο από την υπηρεσία streaming που διαθέτει.

Ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των γονιών που αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους σε διάφορες ανεπτυγμένες χώρες, τείνει να εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, όπως δείχνει και η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς διεθνώς (στην Ευρώπη διπλασιάσθηκαν το 2018 έναντι του 2017).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε το δισταγμό για εμβολιασμό ανάμεσα στις δέκα πιο σοβαρές απειλές για την παγκόσμια υγεία το 2019, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο πληροφορίες από το Γαλλικό Πρακτορείο και την Guardian.

newsbeast.gr


Πηγή