Μία ατάκα του ήταν αρκετή για να δείξει τη διέξοδο στα προβλήματα της εποχής. Πληθωρικός στις εκφράσεις του, με άφθονο υποκριτικό ταλέντο, αυθεντικός κωμικός ηθοποιός, έμεινε στην ιστορία του Ελληνικού κινηματογράφου ως ο αρχοντάνθρωπος, ο μπον βιβέρ και ο γλεντζές.

Ο λόγος για τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, τον σπουδαίο ηθοποιό που 24 χρόνια μετά τα φευγιό του από τη ζωή, διαψεύδει περίτρανα το… «ουδείς αναντικατάστατος». Ο Κωνσταντάρας αγάπησε με πάθος την υποκριτική και την υπηρέτησε πιστά είτε από το σανίδι, είτε από το πανί ή τη μικρή οθόνη ως ο «Ζάχος Δόγγανος» στη σειρά «Εκείνες κι εγώ».

Η υποκριτική ήταν η μία του αγάπη. Γιατί η άλλη ήταν η ΑΕΚ, στην οποία επίσης υπήρξε απόλυτα αφοσιωμένος. Κι ας μην κατάφερε να την υπηρετήσει από το πόστο του τερματοφύλακα, όπως αρχικά είχε προσπαθήσει. Το έκανε, όμως, και μάλιστα με πάθος από τις κερκίδες, μένοντας στην ιστορία ως ένας από τους γνωστούς και φανατικούς Αεκτζήδες.

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας από μικρός είχε ασχοληθεί με τον αθλητισμό, ενώ προτού τού μπει το μικρόβιο της υποκριτικής, έπαιζε στην ΑΕΚ, στη θέση του αναπληρωματικού τερματοφύλακα. Και μπορεί γκολκίπερ να μην έγινε, αλλά η αγάπη του για τον αθλητισμό και δη για το ποδόσφαιρο, παρέμενε.

Έτσι, θέλησε κάποτε αυτή την αγάπη να τη μεταδώσει στην καλή του φίλη, Τζένη Καρέζη.

Το «βάπτισμα του πυρός» και η δεύτερη φορά

Με τη σπουδαία ηθοποιό είχαν φιλικές σχέσεις. Το 1959 ο Λάμπρος Κωνσταντάρας σκέφτηκε να «μυήσει» την Τζένη Καρέζη στο ποδόσφαιρο.

Η αλήθεια είναι ότι εκείνη ήταν ανίδεη από ποδόσφαιρο, γι’ αυτό και ο Κωνσταντάρας αποφάσισε στο πρώτο «βάπτισμα του πυρός» να την πάει ο γιος του Δημήτρης, σε αγώνα του Ολυμπιακού με τη Μίλαν, μιας και ο νεαρός Κωνσταντάρας υποστήριζε την ομάδα του Πειραιά.

Όπως διηγείται ο ίδιος ο Δημήτρης Κωνσταντάρας στο βιβλίο του «Λάμπρος Κωνσταντάρας, μέσα απ’ τα δικά μου μάτια» (Εκδόσεις Καστανιώτη), η Καρέζη στο σημαντικό εκείνο αγώνα δεν είχε σταματήσει να του κάνει ερωτήσεις (στην ίδια παρέα ήταν επίσης ο μεγάλος Ιάκωβος Καμπανέλλης) μιας και οι απορίες της άπειρης στα ποδοσφαιρικά ηθοποιού ήταν πολλές.

Στη συνέχεια, όμως, οι χαριτωμένες απορίες της έγιναν κουραστικές κι ενόχλησαν όσους βρίσκονταν στην ίδια σειρά με τη διάσημη παρέα. «Η Τζένη και ο Καμπανέλλης όμως το διασκέδαζαν αφόρητα. Γελούσαν, έκαναν σχόλια, μιλούσαν για τον Παναθηναϊκό μέσα στου Καραϊσκάκη, έλεγαν ανέκδοτα, σχολίαζαν τον Σιδέρη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κωνσταντάρας, ο οποίος φοβόταν ότι στο τέλος θα έτρωγαν μπουκάλια στο κεφάλι, ειδικά όταν ισοφαρίστηκε ο Ολυμπιακός.

Η Τζένη Καρέζη ενθουσιάστηκε με την πρώτη της στο γήπεδο και ήθελε να ξαναπάει. Έτσι, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας αποφάσισε να την πάρει μαζί του σε αγώνα της ΑΕΚ, αυτή τη φορά. Αλλά, έλα, όμως, που ο γιος του δεν του είχε πει ότι ήταν λίγο «επικίνδυνη» για πρόκληση… θερμού επεισοδίου.

Και αυτό παραλίγο να προκληθεί και την Καρέζη με τον Κωνσταντάρα κόντεψαν να τους λιντσάρουν, όταν η ηθοποιός πανηγύρισε έξαλλα σε γκολ που έφαγε η ΑΕΚ.

Και ήταν τέτοιος ο εκνευρισμός του Κωνσταντάρα που τα έχωσε στο γιο του, επειδή δεν τον είχε προειδοποιήσει.

Το αστείο περιστατικό στο σανίδι

Η αγάπη για την ομάδα του ήταν γνωστή σε όλους τους συναδέλφους του, με τους οποίους αρκετές φορές έστηνε ολόκληρους καβγάδες. Μία από αυτές που τσακώνονταν για τα αντίθετα ποδοσφαιρικά τους φρονήματα, ήταν η Μάρω Κοντού, γνωστή για τα ολυμπιακά της αισθήματα.

Η Μάρω Κοντού, όμως, ήταν και μάρτυρας ενός αστείου περιστατικού που έλαβε χώρα πάνω στο σανίδι την ώρα της παράστασης.

«Ήταν Κυριακή απόγευμα, είχε ένα πάρα πολύ σημαντικό ματς και παίζαμε τη «Βροχή» του Μωμ. Κι εγώ είμαι μία πόρνη που έπρεπε να γονατίσω στον πάστορα, που ήταν ο Κωνσταντάρας, και να μου δώσει άφεση αμαρτιών. Και όπως γονατίζω και πέφτει το κεφάλι μου στο ύψος αυτό άκουγα μια μετάδοση αγώνα. Τι είχε κάνει; Είχε βάλει από εδώ το ακουστικό να μη βλέπει ο κόσμος, το τρανζίστορ μέσα στο ράσο και άκουγε συγχρόνως την ομάδα», διηγήθηκε πρόσφατα η ηθοποιός στην πρωινή εκπομπή, στη «Φωλιά των Κου Κου».



Πηγή