200.000 κόκκινα δάνεια έχουν ρυθμιστεί από τράπεζες και διαχειριστές


Σε μια προσπάθεια να παροτρύνει όσο γίνεται περισσότερους δανειολήπτες ώστε να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις για να σώσουν την πρώτη κατοικία τους, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει διαφημιστική καμπάνια.

Σε απευθείας διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων καταφεύγουν για ρύθμιση των οφειλών τους, με υποθήκη στην πρώτη κατοικία, πολύ περισσότεροι δανειολήπτες σε σύγκριση με τη σχετική πλατφόρμα του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες το υπουργείο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, μέχρι το τέλος Μαρτίου, όταν και άρχισε να εφαρμόζεται η δυνατότητα αναστολής χρεολυσίων και δόσεων, ρυθμίστηκαν από τράπεζες και διαχειριστές δανείων, με τη χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων, περίπου 200.000 δάνεια. Παράλληλα, από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τα μέσα Μαΐου, υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα πάνω από 4.000 αιτήσεις δανειοληπτών. Οι τράπεζες και οι διαχειριστές από την πλευρά τους υπέβαλαν 1.897 προτάσεις ρύθμισης προς τους δανειολήπτες. Στις προτάσεις αυτές ανταποκρίθηκαν θετικά 1.148 δανειολήπτες, διασώζοντας την πρώτη κατοικία τους, ενώ οι υπόλοιποι έχουν προθεσμία ενός μηνός. Να σημειωθεί ότι σε όλες αυτές τις προτάσεις περιλαμβάνεται κρατική επιδότηση έως 50% στη δόση του δανείου, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα διαγραφής οφειλών. Μέχρι σήμερα έχει εγκριθεί κρατική επιδότηση 20,4 εκατ. ευρώ και έχουν διαγραφεί οφειλές 9,8 εκατ. ευρώ.

Σε μια προσπάθεια να παροτρύνει όσο γίνεται περισσότερους δανειολήπτες να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις για να σώσουν την πρώτη κατοικία τους, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει διαφημιστική καμπάνια. Η σχετική προκήρυξη, ύψους 60.000 ευρώ, δημοσιεύθηκε χθες. Ο στόχος της καμπάνιας είναι να ενημερωθούν οι δανειολήπτες: 1. Για το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που λήγει (μετά τη νέα τρίμηνη παράταση που δόθηκε) στις 31 Ιουλίου και προβλέπει κρατική επιδότηση και δυνατότητα διαγραφής οφειλών 2. Για το νέο πρόγραμμα υποστήριξης δανειοληπτών που έχουν πληγεί από την πανδημία και το οποίο αρχίζει να εφαρμόζεται από 1ης Ιουλίου. Το πρόγραμμα αυτό θα καλύπτει τόσο τα εξυπηρετούμενα όσο και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για τους πολίτες που επλήγησαν από τις συνέπειες του κορωνοϊού και το κράτος θα επιδοτεί για ορισμένο χρονικό διάστημα σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορωνοϊού και έχουν δάνεια με υποθήκη στην κύρια κατοικία.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει και ένα νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης χρεών, το οποίο θα αντικαταστήσει όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών που υπάρχουν σήμερα. Το πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζει στη χθεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα συνολικής ρύθμισης και αναδιάρθρωσης όλων των χρεών, τη δυνατότητα παροχής δεύτερης ευκαιρίας για υπερχρεωμένους δανειολήπτες οι οποίοι αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους, τη δυνατότητα πτώχευσης και παροχής δεύτερης ευκαιρίας και στα φυσικά πρόσωπα, πέραν των νομικών, πρόνοιες για δανειολήπτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών.

kathimerini.gr