2018, το τέταρτο πιο ζεστό έτος στην Ιστορία
Η απελευθέρωση αερίων ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι καθοριστικός παράγοντας ανόδου της θερμοκρασίας.
Το έτος 2018 θα είναι το τέταρτο πιο ζεστό που έχει καταγραφεί ποτέ, προειδοποίησε χθες ο ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας τον κατεπείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα πριν από τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα, COP24.
Στην προσωρινή έκθεσή του για την κατάσταση του κλίματος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO) παρατηρεί πως η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη κατά τους πρώτους 10 μήνες του έτους ήταν υψηλότερη κατά σχεδόν 1 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή (1850-1900), με αποτέλεσμα «το 2018 να προαναγγέλλεται ως η τέταρτη θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ». Συνεπώς, η τάση της ανόδου της θερμοκρασίας της Γης μακροπρόθεσμα «είναι προφανής και συνεχίζεται», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του WMO Πέτερι Τααλάς σε συνέντευξη Τύπου. Κι ενώ στα 22 τελευταία χρόνια περιλαμβάνονται τα 20 πιο ζεστά που έχουν καταγραφεί, τα τέσσερα τελευταία βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου, σύμφωνα με τον WMO.
«Πρέπει να το τονίζουμε ξανά και ξανά: είμαστε η πρώτη γενιά που καταλαβαίνει καλά τις κλιματικές αλλαγές και η τελευταία που μπορεί να αντιδράσει στις συνέπειές τους», υπογράμμισε ο Τααλάς. Καθώς οι συγκεντρώσεις των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, καθοριστικός παράγοντας της ανόδου της θερμοκρασίας, πηγαίνουν από ρεκόρ σε ρεκόρ, «η θερμοκρασία υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί κατά 3 έως 5 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα, αν η τάση συνεχισθεί, προειδοποίησε μερικές ημέρες πριν από την κλιματική σύνοδο COP24 που θα πραγματοποιηθεί στο Κατοβίτσε της Πολωνίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι ασθένειες και οι θάνατοι που συνδέονται άρρηκτα με την κλιματική αλλαγή αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στην Ευρώπη και στην ανατολική Μεσόγειο και άρα στην Ελλάδα (κυρίως λόγω του μεγάλου ποσοστού ηλικιωμένων που ζουν σε πόλεις), όπου το 42% και το 43% αντίστοιχα των ανθρώπων άνω των 65 ετών εκτιμάται ότι είναι ευάλωτοι στις αυξημένες θερμοκρασίες, έναντι μικρότερου ποσοστού 35% στη νοτιοανατολική Ασία και 38% στην Αφρική. Το 2017, περίπου 157 εκατομμύρια περισσότεροι ευάλωτοι άνθρωποι τρίτης ηλικίας εκτέθηκαν σε κύματα καύσωνα διεθνώς σε σύγκριση με το 2000 και 18 εκατομμύρια περισσότεροι από όσοι το 2016. Κατά μέσον όρο, μεταξύ 2000-2017, κάθε άνθρωπος εξετίθετο κάθε χρόνο περίπου μιάμιση έξτρα μέρα σε κύματα καύσωνα, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο 1986-2000. Στο μέλλον η κατάσταση θα είναι χειρότερη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθώς σταδιακά θα αυξάνεται το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που θα είναι εκτεθειμένο στους καύσωνες, με συνέπεια να αυξηθούν και τα περιστατικά των σχετικών παθήσεων (καρδιαγγειακών, αναπνευστικών, διαβήτη, νεφρών κ.ά.) και των θανάτων. Ηλικιωμένοι, κάτοικοι πόλεων και χρονίως πάσχοντες κινδυνεύουν περισσότερο από το θερμικό στρες. Συνεπώς η σταδιακή γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού (αύξηση του ποσοστού των ατόμων άνω των 65 ετών) και η ολοένα μεγαλύτερη συσσώρευση ανθρώπων στις πόλεις αυξάνουν τους κινδύνους για το μέλλον. Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, αναφέρουν ότι, ενώ μεταξύ 1986-2017 η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ανέβηκε κατά 0,3 βαθμούς Κελσίου, η μέση άνοδος της θερμοκρασίας στην οποία εκτέθηκαν οι άνθρωποι ήταν υπερδιπλάσια (0,8 βαθμοί).