23η η Ελλάδα σε εντιμότητα στον κόσμο – Τα αποτελέσματα παγκόσμιου κοινωνικού πειράματος
Επιστήμονες άφησαν 17.000 πορτοφόλια στους δρόμους μεγάλων πόλεων για να ελέγξουν την εντιμότητα του κόσμου – Το πείραμα πραγματοποιήθηκε σε 40 χώρες – Στην 23η θέση της εντιμότητας η Ελλάδα.
Τί θα κάνατε αν βρίσκατε ένα πορτοφόλι με χρήματα στη μέση του δρόμου; Το πιθανότερο είναι ότι θα προσπαθούσατε να εντοπίσετε τον ιδιοκτήτη του, σύμφωνα με μία νέα, παγκόσμια έρευνα για την εντιμότητα που συμπεριέλαβε την χώρα μας.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 355 μεγάλες πόλεις, σε 40 χώρες του κόσμου. Επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Ελβετία επισκέφθηκαν αυτές τις πόλεις την περίοδο 2013-2016, για να ελέγξουν την εντιμότητα των πολιτών τους.
Τί έκαναν; Σε κάθε πόλη άφηναν στους δρόμους διαφανή πορτοφόλια, που περιείχαν μία κάρτα με το όνομα και τα στοιχεία επικοινωνίας του «ιδιοκτήτη» τους και μία λίστα με ψώνια για σούπερ μάρκετ. Άλλα από αυτά περιείχαν επίσης ένα μικρό ποσό χρημάτων και άλλα όχι. Το ποσό των χρημάτων προσαρμοζόταν στην αγοραστική δύναμη κάθε χώρας.
Σε κάθε πόλη μοιράστηκαν κατά μέσον όρο 400 πορτοφόλια, τα οποία «βρήκαν» τυχαία οι ερευνητές. Ύστερα τα παρέδωσαν σε εργαζομένους δημόσιων χώρων, ζητώντας τους να εντοπίσουν τον ιδιοκτήτη τους διότι οι ίδιοι ήσαν «τουρίστες» και αδυνατούσαν να το κάνουν.
Οι εργαζόμενοι αυτοί ήταν υπάλληλοι τραπεζών, ταχυδρομείων, ξενοδοχείων, χώρων πολιτισμού όπως τα μουσεία, καθώς και αστυνομικοί.
Αν περνούσαν 100 ημέρες χωρίς να δεχτούν οι ερευνητές τηλεφώνημα για το πορτοφόλι τους, θεωρούσαν πως είχε πια χαθεί.
Στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα το πείραμα έλαβε χώρα μεταξύ 25 Απριλίου και 14 Μαΐου 2014. Οι ερευνητές επισκέφθηκαν την Αθήνα, τα Χανιά, την Πάτρα, την Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο, σκορπώντας στο διάβα τους πορτοφόλια. Σχεδόν τα μισά από αυτά περιείχαν 9 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα όχι.
Αποτέλεσμα: Το σχεδόν 55% των εργαζομένων στους οποίους παραδόθηκαν τα πορτοφόλια, ήρθαν σε επαφή με τον «ιδιοκτήτη» τους για να τα επιστρέψουν.
Το ποσοστό αυτό φέρνει τη χώρα μας στην 23η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Και αυτό, διότι τα ποσοστά επιστροφής κυμαίνονταν από 14% έως 76%. Τα υψηλότερα ήταν σε Ελβετία, Νορβηγία, Ολλανδία, Δανία και Σουηδία. Τα χαμηλότερα σε Κίνα, Μαρόκο, Περού, Καζακστάν και Κένυα.
Η Ελλάδα είναι επίσης μία από τις 38 χώρες του κόσμου στις οποίες οι πολίτες σπεύδουν συχνότερα να επιστρέψουν τα ξένα πορτοφόλια όταν περιέχουν χρήματα.
Συνολικά, οι πιθανότητες επιστροφής των πορτοφολιών παγκοσμίως ήταν κατά μέσον όρο:
- 40% για τα πορτοφόλια χωρίς χρήματα
- 51% για εκείνα με λίγα χρήματα.
Περισσότερα χρήματα, μεγαλύτερη εντιμότητα
Ωστόσο η έρευνα έδειξε ακόμα ότι η εντιμότητα των εργαζομένων αυξανόταν κατ’ αναλογίαν με το ποσό των χρημάτων.
Σε ένα πρόσθετο πείραμα, οι ερευνητές μοίρασαν και πορτοφόλια με περισσότερα χρήματα (83 ευρώ) σε εργαζομένους των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Πολωνίας. Όπως διαπίστωσαν, το ποσοστό της επιστροφής ήταν:
- 46% για τα πορτοφόλια χωρίς χρήματα
- 61% για τα πορτοφόλια με λίγα χρήματα
- 72% για τα πορτοφόλια με πολλά χρήματα
Μάλιστα τα ποσοστά επιστροφής δεν φάνηκε να επηρεάζονται από το αν ένας χώρος εργασίας είχε κάμερα ή όχι.
Γιατί λοιπόν επιστρέφουμε τα πορτοφόλια; Οι ερευνητές ρώτησαν σχετικώς τους συμμετέχοντες σε ΗΠΑ, Βρετανία και Πολωνία και η απάντηση ήταν πως αν κρατούσαν τα χρήματα, θα ένιωθαν σαν να τα κλέβουν. Επιπλέον, όσο περισσότερα ήταν τα χρήματα στα πορτοφόλια, τόσο χειρότερα ένιωθαν.
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science.