2o Συνέδριο Real Estate – Κυρανάκης: Έρχεται νομοθετική πρωτοβουλία που θα επιτρέπει να χρησιμοποιείται ο θεσμός της μέσης εγγύησης


Στα ψηφιακά «εργαλεία» που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση στον συνεχώς αναπτυσσόμενο κλάδο του Real Estate, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, στο 2ο συνέδριο Real Estate που διοργανώνει ο όμιλος REAL Group με τίτλο «Μια νέα εποχή ανατέλλει για την εγχώρια αγορά».

Του Κωνσταντίνου Νικολόπουλου

«Από το Ιανουάριο του 2025, ο μόνος δημόσιος φορέας με τον οποίο θα πρέπει ένας πολίτης να συναλλαχθεί σε ό,τι αφορά την καταχώρηση ενός δικαιώματος επί ενός ακινήτου είναι μόνο το Εθνικό Κτηματολόγιο και κανείς άλλος. Επιτέλους, σταματά το μπέρδεμα με τα πολλά παράλληλα συστήματα καθώς προκαλεί σύγχυση και ανασφάλεια στους επενδυτές κεφαλαίου», δήλωσε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

«Σε επίπεδο ψηφιακών υπηρεσιών, θεωρώ ότι το 2024 είναι μια χρονιά άλματος σε ό, τι αφορά τις δυνατότητες που έχει ο πολίτης για να μπορέσει να συναλλαχθεί ψηφιακά για το ακίνητό του. Ενδεικτικό είναι ότι από τον Ιανουάριο του 2024, λειτουργεί ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου, ο οποίος λειτουργεί σήμερα για φυσικά πρόσωπα αλλά εντός των δύο επόμενων μηνών θα λειτουργεί και για νομικά πρόσωπα. Η ψηφιακή αυτή υπηρεσία εξασφαλίζει τη μετεγγραφή σε μία ημέρα. Όταν η κυβέρνηση, τον περασμένο Οκτώβριο είχε ανακοινώσει αυτή την υπηρεσία μας έλεγαν όλοι ότι κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο. Τελικά καταφέραμε να δημιουργήσουμε το σύστημα με τέτοιο τρόπο ώστε να καταργήσουμε και εξωτερική αλλά και εσωτερική γραφειοκρατία», επεσήμανε ο κ. Κυρανάκης.

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι το προσεχές διάστημα θα έρθει νομοθετική πρωτοβουλία η οποία θα επιτρέπει σε επενδυτές να χρησιμοποιούν τον θεσμό της μέσης εγγύησης για να μπορέσουν να αγοράσουν και να επενδύσουν σε ένα ακίνητο.

Από την πλευρά του, ο Μητράκος Θεόδωρος, τ. υποδιοικητής Τράπεζας Ελλάδος σημείωσε ότι ζούμε σε μια περίοδο υψηλών επιτοκίων όπου οι τιμές τα τελευταία 2-3 χρόνια για την κατοικία είναι σε διψήφιο νούμερο και περίπου στο 13%.

«Πρέπει να αναλογιστούμε ότι αυτοί οι υψηλοί ρυθμοί έρχονται μετά από μία πολύ βαθιά ύφεση της ελληνικής κτηματαγοράς που έχασε περίπου το 50% της αξίας της εξαιτίας της κρίσης των προηγούμενων ετών. Συνεπώς πρόκειται για μια τάση ανάκτησης των χαμένων αξιών της ελληνικής κτηματαγοράς», ανέφερε ο κ. Μητράκος και πρόσθεσε: «Η ανάκτηση αυτή έμεινε πίσω σε σχέση με την Ευρώπη η οποία όχι μόνο ανέκτησε γρηγορότερα αυτές τις αξίες αλλά τις αύξησε σημαντικά. Άρα για τους παραπάνω λόγους είναι φυσιολογικό να βρισκόμαστε σε υψηλούς ρυθμούς και όταν μάλιστα βρισκόμαστε σε ένα πολύ θετικό επίπεδο σαν ελληνική οικονομία και όταν ο τουρισμός σπάει τα τελευταία χρόνια όλα τα ρεκόρ».

Ο Χαραλαμπόπουλος Μπάμπης, Επίτιμος Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής (ΕΛ.Ι.Ε.), τ. Ορκωτός Εκτιμητής αναφέρθηκε στα εμβληματικά έργα που γίνονται στη χώρα μας και πώς αυτά επηρεάζουν την αγορά του Real Estate.

«Τα μεγάλα έργα, όπως το Μετρό της Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό και άλλα πολλά τα οποία είναι γνωστά, επιφέρουν μεγάλες αλλαγές στις αξίες των περιοχών. Η επιρροή τους είναι σημαντική και για αυτόν τον λόγο βλέπουμε ότι όταν ανακοινώνονται αυτά τα έργα αμέσως ανεβαίνουν οι τιμές των ακινήτων στις γύρω περιοχές. Όλα αυτά κάνουν καλό στην αγορά πλην όμως πρέπει να δούμε και το κακό που υπάρχει. Για παράδειγμα οι καθυστερήσεις είναι ένα μελανό σημείο που συχνά δημιουργούν ταλαιπωρία όσο και ζημία. Το αποτέλεσμα είναι αυτές οι καθυστερήσεις συχνά να αποθαρρύνουν επίδοξους επενδυτές», τόνισε ο κ. Χαραλαμπόπουλος.

Για την προοπτική και τον ρόλο της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη της εφοδιαστικής αλυσίδας, μίλησε ο Βασίλης Φουρλής, Πρόεδρος Ομίλου Fourlis, Πρόεδρος Trade Estates AEEAΠ. «Η χώρα έχει μία ευκαιρία να δημιουργήσει εθνικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα, λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης και προς την ανατολική μεσόγειο και προς τον βορρά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φουρλής και διευκρίνισε ότι logistics δεν είναι μόνο οι αποθήκες αλλά είναι η αποθήκευση και η μεταφορά.

«Η ουσία είναι να δημιουργούμε προστιθέμενη αξία στην εφοδιαστική αλυσίδα, όχι δηλαδή να έρχονται τα κοντέινερ στον Πειραιά και να φεύγουν κατευθείαν για τον βορρά. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε μεγάλα κέντρα αποθήκευσης οπού διεθνείς παίκτες θα φέρνουν τα προϊόντα τους, θα τα αποθηκεύουν και στη συνέχεια θα τα στέλνουν σε διαφορετικές χώρες», ανέφερε ο κ. Φουρλής.

Για τα κριτήρια που κρίνουν επιτυχημένη ή όχι την πώληση και την εκμίσθωση ενός ακινήτου μίλησε ο Άγγλος Δημήτριος, Director of Business Development, Alpha Real Estate Services. «Ζούμε σε μια περίοδο που έχουμε υψηλό κόστος χρήματος και υψηλές αξίες ακινήτων. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ευκαιρίες επένδυσης Real Estate. Μια συναλλαγή είναι επιτυχημένη όταν ο επενδυτής επιτύχει ικανοποιητικές αποδόσεις κεφαλαίου σε σχέση με το ρίσκο που θα πάρει σε σχέση με εναλλακτικές μορφές επένδυσης», δήλωσε ο Άγγλος Δημήτριος.

«Στην Ελλάδα ζήσαμε μια δεκαετή κρίση κατά την οποία έπεσαν δραματικά οι τιμές των ακινήτων. Την ίδια περίοδο στην Ευρώπη το Real Estate ήταν σε ανοδική τροχιά. Εκείνη την στιγμή, η οικοδομική δραστηριότητα ήταν φτωχή ως ανύπαρκτη, με αποτέλεσμα να μην έχουμε καινούργιο, φρέσκο, νέο προϊόν να προστίθεται στην αγορά του ακινήτου. Από το 2017, γενικά οι επενδύσεις αλλά και συγκεκριμένα στο Real Estate αυξήθηκαν αρκετά ωστόσο, ο μέσος όρος είναι ακόμα χαμηλός σε σχέση με την Ευρώπη», πρόσθεσε ο κ. Άγγλος.

Την ενότητα «Ακίνητα σε Περιβάλλον Αυξημένου Ενδιαφέροντος», συντόνισε ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Δουράκης.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων: Υποδομών και Μεταφορών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, καθώς επίσης και της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων, του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.



enikonomia.gr