9 στις 10 κενές θέσεις εργασίας καλύπτονται σε ένα μήνα

Σημαντική μείωση στον χρόνο κάλυψης μιας κενής θέσης από τις ελληνικές επιχειρήσεις καταγράφει η ετήσια έρευνα της Adecco, που για 5η συνεχή χρονιά παρουσιάζει τις απόψεις εργοδοτών αλλά και εργαζομένων. Την ίδια στιγμή, βέβαια, η εύρεση εργασίας για αυτούς που είναι άνεργοι καθυστερεί περισσότερο. Παράλληλα, καταγράφεται τάση υποχώρησης στα ποσοστά των εργαζομένων που αναζητούν εργασία εκτός Ελλάδας, καθώς και μεταστροφή στην ψυχολογία της αγοράς, με μείωση της διστακτικότητας των επιχειρήσεων για την κάλυψη των θέσεων. Πάντως, ένας στους τέσσερις εργαζομένους και ανέργους αναζητούν εργασία στο εξωτερικό.

Αναλυτικά, και σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας που παρουσιάστηκε χθες, η πλειονότητα των εταιρειών (72%) ενδιαφερόταν να στελεχώσει κάποιο τμήμα της κατά την περίοδο της διεξαγωγής της έρευνας (Σεπτέμβριος – Νοέμβριος 2019). Το ποσοστό είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2018 (70%). Διαφορά παρατηρείται στον χρόνο αναζήτησης μέχρι την κάλυψη της θέσης, ο οποίος έχει περιοριστεί σημαντικά. Σχεδόν 9 στις 10 θέσεις (87%) φαίνεται πως καλύπτονται σε διάστημα ενός μηνός, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην έρευνα του 2018 δεν ξεπερνούσε το 23%.

Από την πλευρά των εργαζομένων, καταγράφεται μείωση στο ποσοστό των συμμετεχόντων (υποψηφίων / εργαζομένων) που απαντούν πως έχουν βρεθεί εκτός αγοράς εργασίας έστω μία φορά κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής πορείας τους. Χαρακτηριστικά, πέρυσι το ποσοστό αυτών που είχαν βρεθεί εκτός αγοράς εργασίας κυμάνθηκε στο 64%, ενώ για το 2019 το ποσοστό αυτό μειώθηκε κατά 3%, στο 61%. Ωστόσο, η επανένταξη για εκείνους που βρέθηκαν ή βρίσκονται εκτός αγοράς σε αρκετές περιπτώσεις καθυστερεί σημαντικά. Περίπου ένας στους τέσσερις χρειάζεται περισσότερο από δύο χρόνια για να ξαναβρεί εργασία, γεγονός που δείχνει πως οι εργοδότες τείνουν να προτιμούν ενεργούς υποψηφίους στην αγορά εργασίας.

Η έρευνα εξέτασε και φέτος την αντιστοιχία μεταξύ των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων που διαθέτουν οι εργαζόμενοι και οι υποψήφιοι και αυτών που αναζητούν οι επιχειρήσεις. Από την πλευρά των εργοδοτών καταγράφηκε η πεποίθηση ότι οι δεξιότητες και οι ικανότητες των υποψηφίων και εργαζομένων δεν ανταποκρίνονται πλήρως, αλλά μόνο μερικώς στις σημερινές ανάγκες. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους στελέχωσης των επιχειρήσεων, υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα σε αυτά που μπορούν να προσφέρουν οι υποψήφιοι και σε εκείνα που έχει ανάγκη η αγορά. Και αυτό γιατί ο ιδανικός υποψήφιος πρέπει να διαθέτει χαρακτηριστικά όπως εργασιακό ήθος (ποσοστό 98% των επαγγελματιών συμφωνούν ότι είναι μια απαραίτητη δεξιότητα), ικανότητα εργασίας σε ομάδα (ποσοστό 90%), επικοινωνιακές ικανότητες (ποσοστό 85%) και ευελιξία / προσαρμοστικότητα (ποσοστό 90%). Οπως δηλώνουν πολλοί από τους συμμετέχοντες στη διαδικασία επιλογής προσωπικού για τις εταιρείες τους, τα παραπάνω χαρακτηριστικά δεν τα βρήκαν σε ικανοποιητικό επίπεδο στους υποψηφίους που αξιολόγησαν.

Σε αντίθεση με το τι πιστεύουν οι εργοδότες, οι υποψήφιοι εργαζόμενοι στην πλειονότητά τους θεωρούν πως έχουν σε ικανοποιητικό βαθμό τις δεξιότητες που αναφέρθηκαν παραπάνω ως σημαντικές.

kathimerini.gr