ΑΑΔΕ: Αυτό είναι το νέο «ποινολόγιο» για τα πρατήρια καυσίμων: Ποιοι θα πληρώνουν πρόστιμα έως 150.000 ευρώ και ποια κινδυνεύουν με λουκέτο


Νέο « ποινολόγιο»  για τα πρατήρια καυσίμων ενεργοποιεί η ΑΑΔΕ προκειμένου να εντοπίζει τις επιχειρήσεις του κλάδου που δεν εγκαθιστούν σύστημα παρακολούθησης εισροών-εκροών ή που το παραποιούν ή που  χρησιμοποιούν «πειραγμένες» αντλίες/μετρητές και παράνομα λογισμικά.

Οι παραβάτες θα  βρεθούν αντιμέτωποι με «τσουχτερά» πρόστιμα ύψους έως 150.000 ευρώ, με λουκέτο της επιχείρησης τους  για 2 έτη,  με δημοσιοποίηση των ονομάτων τους,  αλλά και με  κατάσχεση του εξοπλισμού μέχρι και με  οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η απόφαση ( Α1166/2024) του  υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και  Οικονομικών Χρίστου Δήμα και του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή που δημοσιεύθηκε στις 12 Δεκεμβρίου στο ΦΕΚ.

Το ΦΕΚ

Αναλυτικά η απόφαση αναφέρει τα εξής:

  •  Θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 150.000 ευρώ σε πρατήριο που λειτουργεί χωρίς το σύστημα εισροών εκροών. Επιπλέον σε αυτήν τη περίπτωση  το κατάστημα θα σφραγίζεται για 2 χρόνια και η άδεια λειτουργίας της εγκατάστασης θα ανακαλείται οριστικά. Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα  επιβάλλονταν πρόστιμο ύψους  50.000 ευρώ στον παραβάτη στην περίπτωση αυτή και  αναστέλλονταν η λειτουργία της επιχείρησης του για 2 μήνες.
  • Θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους  100.000 ευρώ σε πρατήριο που λειτουργεί με σύστημα εισροών εκροών αλλά οι δεξαμενές ή οι αντλίες δεν συνδέονται ή δεν παρακολουθούνται από το σύστημα εισροών εκροών. Το πρόστιμο αυτό θα το πληρώνουν τόσο ο εκμεταλλευτής  της εγκατάστασης αυτοτελώς, όσο και οποιοσδήποτε άλλος   συνέπραξε ή βοήθησε καθ’ οιονδήποτε τρόπο, στην τέλεση των παραβάσεων αυτών. Επίσης στην περίπτωση αυτή το κατάστημα θα σφραγίζεται για 2 έτη και θα ανακαλείται οριστικά η  άδεια λειτουργίας της εγκατάστασης.
  • Θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 150.000 ευρώ σε εγκατάσταση της οποίας είναι παράνομη η  τροποποίηση ή αλλοίωση μηχανικών μερών ή λογισμικού ή παραγόμενων στοιχείων του συστήματος εισροών εκροών της ΑΑΔΕ. Επίσης η εγκατάσταση της θα σφραγίζεται και η άδεια λειτουργίας της θα ανακαλείται οριστικά, ενώ θα κατάσχονται όλος ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός του συστήματος, που χρησιμοποιήθηκε στην ανωτέρω παράβαση.
  • Θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ σε πρατήριο που λειτουργεί με σύστημα εισροών εκροών αλλά ο εξοπλισμός του δεν πληροί τις απαιτήσεις. Το πρόστιμο αυτό θα αφορά τον εγκαταστάτη του συστήματος και ο εγκαταστάτης θα πρέπει να αντικαταστήσει μέσα 2 μήνες  με δικές του δαπάνες τον εν λόγω εξοπλισμό.
  • Πρόστιμο ύψους 2.000 ευρώ θα επιβάλλεται σε δεξαμενή υγρών καυσίμων που δεν θα  αναγράφει τον μοναδικό αριθμό ταυτότητάς της. Το πρόστιμο αυτό θα  ισχύει ανά δεξαμενή. Υπενθυμίζεται πως μέχρι πρότινος το πρόστιμο αυτό ήταν στα 1.000 ευρώ.
  • Θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ σε εγκατάσταση εάν δεν έχει  φυσική (ορειχάλκινη) βέργα για τη μέτρηση της στάθμης υγρών καυσίμων των δεξαμενών (ή αν ακόμα και εάν υπάρχει, αυτή δεν πληροί τις προδιαγραφές). Υπενθυμίζεται πως μέχρι πρότινος το πρόστιμο αυτό ήταν στα 5.000 ευρώ.
  • Θα επιβάλλονται πρόστιμα 10.000  ευρώ έως 50.000 ευρώ  αν διαπιστωθούν παραβάσεις του εγκαταστάτη του συστήματος.

Τα δημοσιοποιούμενα στοιχεία

Αν τα πρόστιμα υπερβαίνουν τα 50.000 ευρώ, τότε τα στοιχεία των παραβατών θα δημοσιεύονται και  θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ https://www.aade.gr/.

Αναλυτικά τα στοιχεία αυτά είναι τα εξής:

α) το ονοματεπώνυμο και το πατρώνυμο του φυσικού προσώπου ή η επωνυμία του νομικού προσώπου και ο διακριτικός τίτλος αυτού, σε βάρος των οποίων διαπιστώθηκε η παράβαση

β) η διεύθυνση του πρατηρίου με δυνατότητα υπομνήματος χάρτη εντοπισμού στο διαδίκτυο,

γ) ο αριθμός και η ημερομηνία έκδοσης της έκθεσης ελέγχου της αρχής που διενήργησε τον έλεγχο,

δ) η περιγραφή της παράβασης και το ποσό του προστίμου που αυτή επισύρει,

ε) ο αριθμός και η ημερομηνία έκδοσης της απόφασης δημοσιοποίησης στοιχείων.

Τα στοιχεία των παραβατών  θα παραμένουν σε δημοσιότητα για δύο έτη από την ημερομηνία δημοσιοποίησης και θα «κατεβαίνουν» στην περίπτωση όπου Διοικητικά Δικαστήρια εκδώσουν προσωρινή διαταγή αναστολής ή δικαστική απόφαση ακύρωσης της απόφασης δημοσιοποίησης ή της καταλογιστικής πράξης επιβολής του προστίμου ή μείωσης του ποσού του προστίμου κάτω από τα 50.000 ευρώ

Τα στοιχεία για την παραβατικότητα στον κλάδο των καυσίμων

Σημειώνεται δε πως η παραβατικότητα στον κλάδο των καυσίμων παραμένει υψηλή, όπως υποδεικνύει τόσο η σειρά λουκέτων που έχει επιβάλλει η ΑΑΔΕ όσο και τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σύμφωνα με την οποία οι καταναλωτές πληρώνουν 120 εκατ. ευρώ το χρόνο για καύσιμα τα οποία δεν καταλήγουν ποτέ στα ρεζερβουάρ των οχημάτων τους και οι ελλειμματικές παραδόσεις αγγίζουν ακόμα και το 24%.

 



enikonomia.gr