Αυστηρότερες ποινές για ενδοοικογενειακή βία & ανήλικη παραβατικότητα
Οι καταγγελίες για κακοποίηση γυναικών και παιδιών από μέλη της οικογένειάς τους εκτοξεύθηκαν το 2024, ξεπερνώντας τις 20.000, διπλάσιες σε σύγκριση με πέρυσι.
Με νέο νομοσχέδιο που προβλέπει αυστηροποίηση των ποινών, το υπουργείο Δικαιοσύνης επιχειρεί να βάλει φρένο στην ενδοοικογενειακή βία.
Μεταξύ άλλων αναμένονται:
-Ποινές άνω των δύο ετών χωρίς αναστολή ή μετατροπή
-Προσδιορισμός δίκης σε σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς την έκδοση βουλεύματος
-Δημιουργία αρχείου αναφορών
Στα κακουργήματα αλλά και σε όσα πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους, εφόσον κριθεί ότι δεν επαρκούν οι περιοριστικοί όροι, θα προβλέπεται κατ’ οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική επιτήρηση ή ακόμα και προσωρινή κράτηση.
Παράλληλα, το σχέδιο νόμου προβλέπει και την παράταση της κράτησης, από τις 3 στις πέντε ημέρες, για τα αυτόφωρα εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας.
Βία ανηλίκων
Σημαντικές αλλαγές έρχονται και για την αντιμετώπιση της ανήλικης παραβατικότητας. Προβλέπεται φυλάκιση έως 3 χρόνια μόνο για συμμετοχή σε επίθεση.
Παιδαγωγοί, εκπαιδευτικοί, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, προπονητές θα υποχρεούνται πλέον να αναφέρουν στις Αρχές ύποπτη συμπεριφορά.
Επιπλέον, όσοι προσπαθούν να έρθουν σε επικοινωνία ή σε συνάντηση με ανήλικους κάτω των 15 ετών θα τιμωρούνται με φυλάκιση έως τριών ετών.
«Το 2024 είχαμε πάνω από 15.000 περιπτώσεις ανήλικης παραβατικότητας»
Η ψυχολόγος, Βέρα Αθανασίου, και ο Επίτιμος Προέδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν/Α Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, μίλησαν στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τα νέα μέτρα.
«Είναι μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Πρέπει να υπάρχει μία συμμαχία των γονέων με τα παιδιά τους. Η κάθετη απαγόρευση είναι κάτι που δεν μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα, ειδικά όταν υπάρχει εθισμός. Πρέπει να είμαστε σαφείς στο όριο που βάζουμε», ανέφερε η κ. Αθανασίου.
«Εμείς αφήσαμε τα παιδιά στο διαδίκτυο και τώρα το παίρνουμε. Έπρεπε να έχουμε ενημερώσει τα παιδιά για το διαδίκτυο από το σχολείο και δεν το κάναμε ποτέ. Η επιθετικότητα των ανηλίκων δεν είναι μόνο από το διαδίκτυο. Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο όπου μέσω των social media κλείνονται τα ραντεβού. Το 2024 είχαμε πάνω από 15.000 περιπτώσεις ανήλικης παραβατικότητας. Τα αστυνομικά τμήματα σε όλη την Ελλάδα έφτασαν να διαχειρίζονται ακόμα και 35-40 περιπτώσεις καθημερινά», πρόσθεσε ο κ. Καλλιακμάνης.