Αυστραλία: Επιστήμονες ανακάλυψαν μνημείο 10.000 ετών, ίσως το αρχαιότερο αστρονομικό παρατηρητήριο του κόσμου

Σε απόσταση 50 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Μελβούρνης βρίσκεται ένα αρχαίο μνημείο από πέτρα, που πιστεύεται ότι ίσως αποτέλεσε το πρώτο αστρονομικό παρατηρητήριο του κόσμου.

Κατασκευασμένο από τους ιθαγενείς Αβορίγινες της περιοχής, το Wurdi Youang, όπως ονομάζεται το αξιοθέατο, αποτελείται από μια σειρά από πέτρινες στήλες, ευθυγραμμισμένες με σημαντικές φάσεις του ηλιακού κύκλου που σηματοδοτούν εποχικές αλλαγές, όπως τα ηλιοστάσια και οι ισημερίες.

Οι πέτρες είναι πάνω από 100 σε αριθμό και βρίσκονται τοποθετημένες σε έναν κύκλο διαμέτρου περίπου 50 μέτρων.

Οι ερευνητές εκτιμούν την ηλικία του παρατηρητηρίου στα 10.000 χρόνια, καθιστώντας το το ενδεχομένως παλαιότερο παρατηρητήριο των άστρων που σώζεται μέχρι και σήμερα.

Το παρατηρητήριο φαίνεται να κατασκευάστηκε από τη φυλή αυτοχθόνων της Αυστραλίας Wathaurong, η οποία κατοικούσε στην περιοχή ήδη από το 25.000 π.Χ.

Ο πολιτισμός της φυλής κατέρρευσε τον 18ο αιώνα, κυρίως εξαιτίας της εγκατάστασης Ευρωπαίων στην περιοχή, και τα τελευταία μέλη της έφυγαν από την ζωή έναν αιώνα μετά.

Οι επιστήμονες εργάζονται με στόχο τον ακριβή προσδιορισμό της ηλικίας του παρατηρητηρίου, πιστεύοντας πως μπορεί να είναι αρκετά παλαιότερο σε σχέση με ένα παρεμφερές αιγυπτιακό μνημείο, τον πέτρινο κύκλο του Nabta Playa, ο  οποίος χρονολογείται στο 5.000 π.Χ.

Η συγκεκριμένη τοποθεσία είναι σημαντική διότι καταρρίπτει, μεταξύ άλλων, τις δοξασίες πως οι πρώτοι κάτοικοι της Αυστραλίας ήταν απλοί κυνηγοί και τροφοσυλλέκτες, επιδεικνύοντας την βαθιά και εκλεπτυσμένη κατανόηση της φύσης και σύνθετων συστημάτων, την οποία φαίνεται πως εν τέλει κατείχαν.

Παρά την έλλειψη ιστορικών στοιχείων για τους λόγους κατασκευής του συγκεκριμένου χώρου, οι μελέτες ως τώρα αποδεικνύουν πως η τοποθέτηση των βράχων σε σημεία που αντιστοιχούν με τα ηλιοστάσια και τις ισημερίες δεν θα μπορούσε παρά να έχει συμβεί σκοπίμως.

ΠΗΓΗ: BBC ,Unesco, eleftherostypos.gr

Πηγή