Αυτά είναι τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα που μας κάνουν και αρρωσταίνουμε


Παγωτά, ζαμπόν, λουκάνικα, πατατάκια, συσκευασμένο ψωμί, δημητριακά πρωινού, μπισκότα, ανθρακούχα ποτά, σοκολάτες, γιαούρτια με γεύση φρούτων και ζάχαρη, έτοιμες μπάρες πρωτεΐνης,στιγμιαίεςσούπες,κοτομπουκιές, συσκευασμένες πίτσες και πίτες, ζαχαρωτά, έτοιμα τρόφιμα, κατεψυγμένα μπιφτέκια. Ωστόσο, υπάρχουν και έτοιμες σαλάτες όπως το χούμους. Αυτά είναι υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα και θα πρέπει να εξαλειφθούν από τη διατροφή μας.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal, η οποία συνέλεξε δεδομένα από σχεδόν 10 εκατομμύρια ανθρώπους, διαπίστωσε ότι τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται άμεσα με 32 δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου, του διαβήτη τύπου 2, της κακής ψυχικής υγείας και του πρόωρου θανάτου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της στον κόσμο.

Γιατί ονομάζονται υπερ επεξεργασμένα και πώς να τα αναγνωρίσουμε

Πρόκειται κυρίως για βιομηχανικά παρασκευάσματα που αποτελούνται από χημικούς τροποποιητές που εξάγονται από τρόφιμα και πρόσθετα για τη βελτίωση της γεύσης, της υφής, της εμφάνισης και της διάρκειας ζωής και περιέχουν ελάχιστα πλήρη τρόφιμα.

Παραδείγματα

Ορισμένα παραδείγματα που δείχνουν την έκταση της επεξεργασίας των τροφίμων είναι τα παρακάτω:

– Το καλαμπόκι είναι μια τροφή με ελάχιστη επεξεργασία. Η κονσέρβα με καλαμπόκι είναι ένα επεξεργασμένο προϊόν και τα πατατάκια από καλαμπόκι υπερεπεξεργασμένο.

– Το καρότο είναι ένα φυσικό λαχανικό, ο χυμός καρότου ένα επεξεργασμένο προϊόν και το κέικ καρότου είναι υπερεπεξεργασμένο.

–  Παρόμοιο παράδειγμα είναι το σιτάρι που μετατρέπεται σε αλεύρι και μετά σε έτοιμο μπισκότο, ή το μήλο που γίνεται κρέμα μήλου και μετά ζελεδάκι με γεύση μήλο

Με απλά λόγια, τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα δεν μοιάζουν με την αρχική τους μορφή, δηλαδή τα βασικά συστατικά δεν μπορούν να αναγνωριστούν. Ταυτόχρονα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη, αλάτι, χρωστικές και συντηρητικά και χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και φυτικές ίνες.

Ωστόσο, τα επεξεργασμένα τρόφιμα συχνά προτείνουν πιο υγιεινές επιλογές. Αυτά περιλαμβάνουν γιαούρτια με γεύση φρούτων, σούπες ψυγείου, μπάρες δημητριακών, χυμούς, δημητριακά πρωινού, σάλτσες σαλάτας με χαμηλά λιπαρά, καρυκεύματα, υποκατάστατα βουτύρου, κράκερ και βούτυρα ξηρών καρπών. Οι ειδικοί συνιστούν να διαβάζετε πάντα τα συστατικά.



Πηγή