Αυτές είναι οι κρίσιμες διαστάσεις για την κατάρτιση των εργαζομένων-Τι είπε ο Τσακλόγλου για το Ταμείο Ανάκαμψης
Στις κρίσιμες διαστάσεις για την κατάρτιση των εργαζομένων αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου μιλώντας στο 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης που διεξάγεται στην Πάτρα.
Όπως τόνισε, στη χώρα μας παρότι η ανεργία μειώθηκε ραγδαία, πολλοί άνεργοι καλούνται να αποκτήσουν επιπλέον δεξιότητες προκειμένου να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι μεταξύ των εργαζομένων απαιτείται αλλαγή δεξιοτήτων, με μία διαρκή κατάρτιση και επανακατάρτιση, οι οποίες δεν πρέπει να γίνονται με γνώμονα μόνο τις τωρινές ανάγκες της αγοράς εργασίας, αλλά και τις μελλοντικές όπως είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός ή και η πράσινη ανάπτυξη.
Επεσήμανε δε, την κατάρτιση προγραμμάτων αντίστοιχα με τις διαφορετικές ανάγκες σε κάθε περιοχή. Ενώ, όπως πρόσθεσε, οι μεγάλες εταιρίες πραγματοποιούν την κατάρτιση των εργαζομένων, αλλά οι μικρές χρειάζονται κρατική υποστήριξη.
Ενώ όσον αφορά στο πλαίσιο των ευρωεκλογών επεσήμανε ότι απαιτούνται πολιτικές πρωτοβουλίες για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, με συγκλίσεις όσον αφορά τα ευρωπαϊκά ζητήματα.
Για το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης
Επίσης μίλησε και για το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης. Όπως είπε είναι κρίσιμο από πολιτικής και οικονομικής άποψης το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης να πετύχει τόσο για το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης όσο και για την Περιφερειακή Ανάπτυξη, καθώς πολλά προγράμματά του έχουν μία έντονη περιφερειακή διάσταση.
Όπως εξήγησε, η χώρα μας είναι η κατεξοχήν ωφελημένη από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με πόρους από επιδοτήσεις και δάνεια – με ευνοϊκούς όρους – που φθάνουν στο 8% του ΑΕΠ. «Η Ελλάδα είναι μακράν από τις πλέον επιτυχημένες χώρες στην απορρόφηση των κονδυλίων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα, όπως τόνισε ο υφυπουργός, το Υπουργείο Εργασίας είναι ένας από τους μεγάλους ωφελημένους του Ταμείου Ανάκαμψης με πολλά προγράμματα απασχόλησης, κατάρτισης, επανακατάρτισης και ψηφιακού εκσυγχρονισμού πολλά εκ των οποίων διαθέτουν έναν έντονο τοπικό χαρακτήρα.