Αυτό το ήξερες για τα ινομυώματα;
Πιθανόν δεν το γνωρίζεις, αλλά αν είσαι γυναίκα, είναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή στη ζωή σου να εμφανίσεις κι εσύ ένα ή περισσότερα ινομυώματα (διαβάστε περισσότερα).
Πιο συγκεκριμένα, το 50% των γυναικών παρουσιάζει ινομύωμα μήτρας. Και παρόλο που δεν είναι κάτι που θα απειλήσει την υγεία σου, είναι σημαντικό να είσαι καλά ενημερωμένη σχετικά με αυτό το συνηθισμένο εύρημα. Όπως εξηγεί ο Δρ. Θάνος Παράσχος, γυναικολόγος – μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO, όταν ενημερώνουμε τις γυναίκες για την ύπαρξη ινομυώματος, συνήθως θορυβούνται. Αυτό που χρειάζεται να γνωρίζει κάθε γυναίκα, για να μην ανησυχεί άδικα, είναι ότι τα ινομυώματα είναι συνήθως καλοήθεις μάζες, αποτελούμενες από λείο μυϊκό και ινώδη συνδετικό ιστό και πολύ σπάνια μπορεί να μεταλλαχθούν σε καρκίνο. Χρειάζονται όμως παρακολούθηση από τον γυναικολόγο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Επίσης, η γυναίκα θα πρέπει να είναι πολύ καλά ενημερωμένη από τον γυναικολόγο της σχετικά με αυτά, γιατί πιθανόν να χρειάζεται να αντιμετωπιστούν άμεσα, αν προγραμματίζει μια εγκυμοσύνη ή θέλει να συλλάβει με εξωσωματική γονιμοποίηση (διαβάστε περισσότερα). Ορίστε λοιπόν τι χρειάζεται να ξέρεις σχετικά με τα ινομυώματα.
- Είναι πιο πιθανό να εμφανίσεις ινομύωμα, αν είσαι μεταξύ 30 και 40 ετών, καθώς τα ινομυώματα εμφανίζονται πιο συχνά σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.
- Αν η μητέρα σου είχε ινομύωμα, μπορεί να εμφανίσεις κι εσύ. Το οικογενειακό ιστορικό παίζει ρόλο, αφού πολύ συχνά εμφανίζεται ιστορικό ινομυωμάτων στις γυναίκες της ίδιας οικογένειας
- Αν είχες την πρώτη σου περίοδο νωρίς (πριν τα έντεκα), έχεις πιο αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης ινομυώματος, εξαιτίας της έκθεσής σου στα οιστρογόνα για περισσότερο καιρό.
- Η εγκυμοσύνη μπορεί να αυξήσει το μέγεθος ενός ινομυώματος, επειδή τα οιστρογόνα που αυξάνονται κατά την κύηση τείνουν να διεγείρουν την ανάπτυξή του. Γι’ αυτό, ανάλογα με τη θέση και το μέγεθός τους, εξετάζεται πάντα το ενδεχόμενο της αφαίρεσης του ινομυώματος πριν μείνει η γυναίκα έγκυος.
- Αντίστροφα, ένα ινομύωμα μπορεί να συρρικνωθεί μετά την εμμηνόπαυση, ακριβώς γιατί μειώνονται τα επίπεδα των οιστρογόνων. Αυτός είναι ο λόγος που, όταν το ινομύωμα δεν «ενοχλεί», συστήνεται η παρακολούθησή του.
- Μπορεί να προκαλέσουν υπογονιμότητα (διαβάστε περισσότερα). Αυτό εξαρτάται από τη θέση και το μέγεθός τους. Αν ένα ινομύωμα είναι εντός της μήτρας, μπορεί να δυσκολέψει τη σύλληψη, ενώ αν είναι μεγάλο, μπορεί να γίνει αιτία για αποβολή ή να δυσκολέψει την εγκυμοσύνη, καθώς, επειδή μεγαλώνει, μειώνει τον διαθέσιμο χώρο για την ανάπτυξη του εμβρύου.
- Μπορεί να επηρεάσουν και την περίοδο. Δηλαδή να προκαλέσουν πιο επώδυνη περίοδο ή μεγαλύτερη αιμορραγία ή αιμορραγία με περισσότερα καφέ.
- Μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο σεξ. Ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση τους στη μήτρα αλλά και τον αριθμό τους, τα ινομυώματα μπορεί να προκαλέσουν επίσης πυελικό πόνο.
- Μπορεί να ευθύνονται για τη δυσκοιλιότητα. Στην πραγματικότητα, η δυσκοιλιότητα είναι ένα σύμπτωμα που σπάνια οι γυναίκες συνδέουν με την ύπαρξη ινομυώματος και δεν καταλαβαίνουν ότι αυτό μπορεί ν’ αποτελούσε αιτία του συγκεκριμένου προβλήματος, παρά μόνο όταν της ενημερώσει ο γυναικολόγος.
Τι άλλο χρειάζεται να ξέρεις; Ότι η εμφάνιση ενός ινομυώματος δεν οδηγεί απαραίτητα στη χειρουργική αφαίρεσή του. Σίγουρα, όμως, χρειάζεται να παρακολουθούνται από τον γυναικολόγο. Ακόμα πάντως κι αν δε δημιουργούν προβλήματα, δε θα πρέπει να τ’ αφήνουμε να μεγαλώσουν πολύ, γιατί μειώνονται οι εναλλακτικές για την αντιμετώπισή τους.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα ινομυώματα, δείτε το βίντεο:
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην εξωσωματική γονιμοποίηση και στα θέματα γονιμότητας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Θάνο Παράσχο, Χειρουργός Γυναικολόγος Μαιευτήρας, Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση και Ενδοσκοπική Χειρουργική.
W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: facebook/Thanos-Paraschos
L: linkedin/thanos-paraschos
(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “http://connect.facebook.net/en_GB/all.js#xfbml=1&appId=176307589079679”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
Πηγή