Αυξημένα κατά 117 εκατ. τα φορολογικά έσοδα στο 11μηνο σε σχέση με τον στόχο


Σύμφωνα με εκτιμήσεις υψηλόβαθμης πηγής του οικονομικού επιτελείου, η μείωση του ΕΝΦΙΑ αύξησε κατά 5% την εισπραξιμότητα του φόρου.

Περίπου 150 εκατ. ευρώ περισσότερα απ’ όσα υπολόγιζε η κυβέρνηση, μετά τη μείωσή του, θα φέρει φέτος στα δημόσια ταμεία ο ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με εκτιμήσεις υψηλόβαθμης πηγής του οικονομικού επιτελείου, καθώς η εισπραξιμότητά του αυξήθηκε κατά 5% περίπου. Αυτό σημαίνει ότι θα καλυφθεί μεγάλο μέρος προβλεπόμενης απώλειας εσόδων εξαιτίας της μείωσης, χάρη στην αύξηση της εισπραξιμότητας. Την ίδια ώρα, μεγάλη είναι και η υπερεκτέλεση του ΦΠΑ, όπου επίσης υπήρξαν μετατάξεις προϊόντων σε χαμηλότερο συντελεστή, κυρίως στην εστίαση. Ενας παράγοντας γι’ αυτές τις εξελίξεις ίσως είναι η αύξηση του ΑΕΠ (κυρίως για τον ΦΠΑ), ενώ στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι πιθανόν υπάρχει μια βελτίωση στην κουλτούρα πληρωμών, λόγω και της ρύθμισης των 120 δόσεων.

Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, δείχνουν ότι συνολικά τα φορολογικά έσοδα ήταν αυξημένα κατά 117 εκατ. ευρώ κατά την περίοδο αυτή. Το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 6,945 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 4,715 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο, δηλαδή σημείωσε υπέρβαση 2,230 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, όμως, ήταν μειωμένες κατά 1,885 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της υποεκτέλεσης, κατά 881 εκατ. ευρώ, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Ετσι, οι δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 46,5 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 48,4 δισ. ευρώ.

«Ο προϋπολογισμός συνεχίζει να εκτελείται με πλεόνασμα μεγαλύτερο των προβλέψεων. Σε σχέση με την εισηγητική έκθεση του 2020, είχαμε μια υπέρβαση φορολογικών εσόδων κατά 117 εκατ. ευρώ. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων παρουσιάζει επίσης αξιόλογη βελτίωση ως προς τα έσοδα, ενώ δεν έχει ακόμα αναταχθεί η υποεκτέλεση στις δαπάνες που παρουσιάζεται από την αρχή του έτους», δήλωσε με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία για το επίδομα θέρμανσης δείχνουν ότι είναι πιθανό να ξεπεραστεί ελαφρώς ο προϋπολογισμός που έχει προβλεφθεί, καθώς ήδη οι αιτούντες ξεπέρασαν τις 500.000. Ο κ. Σκυλακάκης διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν περιθώρια να εξασφαλισθούν τα 5-10 εκατ. ευρώ επιπλέον που ενδεχομένως θα χρειαστούν, έναντι των προβλεφθέντων 68 εκατ. ευρώ και, πάντως, όλοι όσοι κάνουν αίτηση θα καλυφθούν. Η πλατφόρμα κλείνει στις 20 Δεκεμβρίου, αλλά αν προκύψει επιπλέον ζήτηση θα επανεξετασθεί το θέμα τον Ιανουάριο, είπε.

Από το υπερπλεόνασμα του 2019, πάντως, δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων παροχών. Ακόμη κι αν αποδειχθεί ότι το ποσό είναι μεγαλύτερο από αυτό που προβλέπει ο προϋπολογισμός, ο οποίος ψηφίζεται αύριο, δεν υπάρχει χρόνος για νομοθέτηση. Το καθεστώς της συμφωνίας με τους δανειστές δεσμεύει την κυβέρνηση να εξαντλεί τις δαπάνες εντός του έτους και, αν αποδειχθεί στη συνέχεια ότι υπάρχει αδιάθετο υπερπλεόνασμα, αυτό πρέπει να πηγαίνει στο «μαξιλάρι» ρευστότητας. Η πηγή του οικονομικού επιτελείου έλεγε χθες ότι πρέπει να εξετασθεί η πρόταση του ΔΝΤ για έναν μηχανισμό εξομάλυνσης, που θα δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρεται πιθανό υπερπλεόνασμα μιας χρονιάς σε επόμενη. Κι αυτό δεδομένου ότι η χώρα έχει δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2060.

Πάντως, η αγωνία του οικονομικού επιτελείου είναι να εξασφαλισθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης επενδύσεων με τους πόρους των SMPs και ANFAs. Το ίδιο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου εκτιμούσε ότι ο πολλαπλασιαστής των επενδύσεων αυτών είναι 0,5, επομένως, αν δοθεί 1,2 δισ. ευρώ, ο ρυθμός ανάπτυξης θα ενισχυθεί κατά 0,6 μονάδες.

kathimerini.gr