Άγιος Παντελεήμονας: Νεκρός μετανάστης στο ΑΤ – Καταγγελίες για άγριο ξυλοδαρμό


Αν και οι ακριβείς συνθήκες θανάτου 38χρονου άνδρα δεν έχουν εξακριβωθεί, η δικηγόρος της οικογένειας καταγγέλλει ότι πριν καταλήξει, είχε πέσει θύμα άγριου ξυλοδαρμού. Οι φωτογραφίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας με τα σημάδια στο σώμα του νεαρού – σοκάρουν.

Περικάρπιά ματωμένα, βαθιά τραύματα και πρησμένα πόδια, μώλωπες και εκδορές σε όλο το κορμί.

Φωτογραφίες από τον ξυλοδαρμό

Η γνωστοποίηση της είδησης προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Οι δρόμοι πέριξ του Αγίου Παντελεήμονα γέμισαν από ανθρώπους που διαδήλωσαν το απόγευμα της Πέμπτης και της Παρασκευής, όπου και σημειώθηκαν μικρής κλίμακας εντάσεις.

Η υπόθεση πήρε και πολιτικές διαστάσεις καθώς χθες στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής βρέθηκε και ο Στέφανος Κασσελάκης.

Το περιστατικό προκάλεσε και την άμεση επέμβαση της διεθνούς αμνηστίας.

«Η Διεθνής Αμνηστία είναι συγκλονισμένη και εξαιρετικά θορυβημένη με την είδηση του θανάτου μετανάστη μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα. Η Διεθνής Αμνηστία ζητά επειγόντως άμεση, ενδελεχή, διαφανή και αποτελεσματική έρευνα συμπεριλαμβανομένης της διερεύνησης πιθανού κινήτρου διακρίσεων».

Διερευνώνται τα αίτια θανάτου

Ο 38χρονος Μοχάμεντ ζούσε στην Ελλάδα εδώ και 10 χρόνια. Σύμφωνα με την ομάδα κίνησης ενάντια στον ρατσισμό ο 38χρονος την ημέρα πριν πεθάνει, μεταφέρθηκε σε 5 διαφορετικά αστυνομικά τμήματα, και δεν του επέτρεψαν να επικοινωνήσει με τη δικηγόρο ή έστω με την οικογένειά του.

Αξίζει να σημειωθεί πως με εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η έρευνα για την υπόθεση διαβιβάστηκε  στον «Συνήγορο του Πολίτη».

«Τα μοιραία χτυπήματα έγιναν μετά την έλευση του ΕΚΑΒ»

Η δικηγόρος της οικογένειας του θύματος, Μαρία Σφέτσου, μιλώντας στις «Εξελίξεις Τώρα», διευκρίνισε ότι το ΕΚΑΒ κλήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου. «Κλήθηκε τις πρωινές ώρες. Τότε ακόμα δεν είχε υποστεί τα βασανιστήρια (αν είναι βασανιστήρια) ή τον αδιαμφισβήτητο ξυλοδαρμό. Το ΕΚΑΒ δηλαδή κλήθηκε για προηγούμενο ξυλοδαρμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται για τα ίδια χτυπήματα από δύο στοιχεία: Την επόμενη μέρα ο 38χρονος πήγε στο αυτόφωρο. Αν ήταν τραυματισμένος και βαριά χτυπημένος δεν θα πήγαινε περπατώντας. Δεύτερον, η ιατροδικαστής – τεχνική σύμβουλος διαπίστωσε ότι τα σοβαρότερα χτυπήματα έχουν παλαιότητα τέσσερις ώρες πριν τον θάνατο με maximum 48. Στο αυτόφωρο πήγε τρεις ημέρες πριν. Άρα μιλάμε για μεταγενέστερα χτυπήματα».

Μάλιστα, όπως τόνισε η κα Σφέτου ο ισχυρισμός της ΕΛ.ΑΣ ότι υπήρχε καυγάς μεταξύ του θύματος και άλλων κρατούμενων «δεν στέκει λογικά. Σε αυτήν την περίπτωση θα έπρεπε να έχει γίνει αυτόφωρο αδίκημα. Το οποίο δεν έγινε αλλά έγινε για έναν νιπτήρα».



Πηγή