Αγώνας δρόμου για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Τέσσερα χρόνια μετά την καταδίκη της χώρας μας για την άναρχη κατάσταση που επικρατούσε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, ακόμα πασχίζουμε να εφαρμόσουμε το φιλόδοξο σχέδιο προστασίας που θεσπίστηκε το 2018. Προ ημερών το υπουργείο Περιβάλλοντος παρενέβη για το κλείσιμο πέντε παράνομων δρόμων μέσα από τις αμμοθίνες στην καρδιά της Ελαίας, ενώ πιέζει την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να προχωρήσει άμεσα στην κατεδάφιση αυθαιρέτων beach bar και παραπηγμάτων στον αιγιαλό. Την ίδια στιγμή, η Τοπική Αυτοδιοίκηση εξακολουθεί να αντιδρά στην προστασία της περιοχής, μιλώντας για… ανύπαρκτα προστατευόμενα είδη.

Η μη εφαρμογή του πλαισίου προστασίας του Κυπαρισσιακού έχει θορυβήσει τις κοινοτικές υπηρεσίες, που πιέζουν την ελληνική πλευρά για τη λήψη μέτρων. Το υπουργείο Περιβάλλοντος έστειλε την άνοιξη τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος για να εκτιμήσουν την κατάσταση και να κινητοποιήσουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Προ ημερών το υπουργείο επανήλθε στο θέμα μέσω του Συντονιστικού Γραφείου για την Αποκατάσταση της Περιβαλλοντικής Ζημιάς (ΣΥΓΑΠΕΖ), ζητώντας το κλείσιμο πέντε παράνομων δρόμων προς την ακτή. Σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργείου, οι δρόμοι διανοίχθηκαν στην Ελαία Μεσσηνίας παράνομα από τον Απρίλιο του 2011 έως τον Απρίλιο του 2012 από κατασκευαστική εταιρεία, στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο. Οι δρόμοι, που «ισοπέδωσαν» αμμοθίνες, χρησιμοποιούνται όχι μόνο για την πρόσβαση αυτοκινήτων στην ακτή αλλά και ως… πίστα μοτο-κρος, προκαλώντας περαιτέρω βλάβη στο ήδη υποβαθμισμένο οικοσύστημα.

Οπως λοιπόν προκύπτει από την αυτοψία των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, οι πέντε παράνομες οδοί εξακολουθούν να υφίστανται. Ετσι το ΣΥΓΑΠΕΖ ζητεί από το δασαρχείο Κυπαρισσίας και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας να συνεργαστούν για να αποκλειστεί η πρόσβαση των τροχοφόρων. Παράλληλα, ζητούν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κυπαρισσίας και την Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου να υποστηρίξουν την επιχείρηση κλεισίματος των δρόμων. Επιπλέον, το υπουργείο ζήτησε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να επισπεύσει την κατεδάφιση των αυθαιρέτων που έχουν εντοπιστεί στον αιγιαλό (η Αποκεντρωμένη είχε προγραμματίσει τις κατεδαφίσεις για το επόμενο έτος).

Και ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος πασχίζει να αποτρέψει τον κίνδυνο μιας νέας παραπομπής της χώρας στο Ευρωδικαστήριο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση ζητεί… την κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος προστασίας της περιοχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Δήμος Ζαχάρως, που προ ημερών έστειλε επιστολή σε τρεις υπουργούς με θέμα «το Προεδρικό Διάταγμα για τη δήθεν προστασία του Κυπαρισσιακού κόλπου, παράδειγμα παρανομίας και αυταρχισμού κρατικών στελεχών εναντίον της τοπικής κοινωνίας». Ο δήμος αρνείται ακόμα και την ύπαρξη οικοσυστημάτων και ειδών προς προστασία, υποστηρίζοντας ότι «για την προστασία ανύπαρκτων ειδών της χλωρίδας και της πανίδας θα ερημώσει ο τόπος για να εγκατασταθούν σπάνια είδη νυχτερίδας και χελώνες καρέτα-καρέτα».

Αυτό που οι δημοτικές αρχές στον Κυπαρισσιακό δείχνουν να μη συνειδητοποιούν (εκτός από το ότι η θλιβερή κατάσταση που σε πολλά σημεία επικρατεί δεν μπορεί να συνεχιστεί) είναι ότι το θεσμικό πλαίσιο για την περιοχή θα επανεξεταστεί ούτως ή άλλως μετά την ολοκλήρωση της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης και θα είναι δυνατές επιμέρους βελτιώσεις. Το πιθανότερο όχι ως προς την ύπαρξη προστατευτέου αντικειμένου.

Πηγή