Αγωνιούν οι ξενοδόχοι, «παγωμένες» οι κρατήσεις


Από το μέτωπο των μεγάλων tour operators μεταδίδεται ένα συγκρατημένα αισιόδοξο κλίμα. Οπως αναφέρουν πηγές της TUI, υπάρχει αδιαμφισβήτητα έντονο ενδιαφέρον από τη Γερμανία για διακοπές στην Ελλάδα, το οποίο όμως δεν καταλήγει ακόμη σε κρατήσεις.

Σε αναγκαστική προσγείωση οδηγούνται, τουλάχιστον προσώρας, οι αρχικές προσδοκίες για έστω και σταδιακή ανάκαμψη των κρατήσεων ενόψει του ανοίγματος της χώρας σε περίπου 30 ξένες αγορές. Με εξαίρεση κάποιους Ελληνες που προχωρούν σε κρατήσεις σε εκείνα τα ελληνικά ξενοδοχεία που έχουν ανακοινώσει πως θα ανοίξουν και κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα και δευτερευόντως στην Κρήτη, πρακτικά καμιά νέα κράτηση δεν μπαίνει στα συστήματα των ξενοδόχων. Αυτό σημειώνουν στην «Κ» δεκάδες επιχειρηματίες του κλάδου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις που τέθηκαν προχθές Παρασκευή.

Είναι χαρακτηριστικό πως όσοι έχουν μονάδες στο Ιόνιο και στα Δωδεκάνησα, που αποτελούν βασικούς προορισμούς της βρετανικής και της ιταλικής αγοράς, είναι ιδιαιτέρως απαισιόδοξοι για τις δυνατότητες ανάκτησης έστω και του 5% του κύκλου εργασιών του 2019 κατά τον Ιούλιο. Οι εκτιμήσεις βελτιώνονται οριακά για τον Αύγουστο, αλλά όπως χαρακτηριστικά αναφέρει Ελληνας ξενοδόχος στην «Κ», «κι αυτό ακόμα αποτελεί απλή μαντεψιά». Αντίστοιχα, τα μεγάλα ξενοδοχεία πόλης, τα βασικότερα εκ των οποίων θα ανοίξουν το πρώτο μισό του Ιουλίου, αναμένουν πολύ χαμηλή πληρότητα, σημειώνοντας πως με την αμερικανική αγορά κλειστή, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα.

Οι πτήσεις

Η προσοχή όλων παραμένει στραμμένη στις πτήσεις από το εξωτερικό, που πρόκειται να ξεκινήσουν τη Δευτέρα. Ομως είναι σαφές πως δεν αναμένεται καμία σημαντική κίνηση στην αρχή. Αλλωστε η Aegean, που μέχρι τώρα εκτελούσε περίπου το 8% των πτήσεων του διεθνούς δικτύου της, από το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου σταδιακά αναμένεται να φτάσει να εκτελεί μόλις το 30%. Κάπου εκεί άλλωστε βρίσκονται και οι υψηλότερες εκτιμήσεις των ξενοδόχων για το ποσοστό ανάκτησης του τζίρου του 2019 που περιμένουν φέτος. Η εικόνα αυτή ταυτίζεται με τις τρέχουσες διεθνείς εκτιμήσεις για μείωση της ζήτησης για ταξίδια της τάξης του 70%-80% φέτος.

Σε γενικές γραμμές εκτιμάται πως, εάν όλα πάνε καλά, υπάρχει το ενδεχόμενο πραγματοποίησης περίπου του 25% του κύκλου εργασιών του 2019 φέτος. Ενώ όμως αυτό αρχικά ήταν το βασικό σενάριο, τώρα σταδιακά εξελίσσεται στο αισιόδοξο, με χαμηλότερα επίπεδα, κοντά στο 20%.

Η Γερμανία

Από το μέτωπο των μεγάλων tour operators μεταδίδεται ένα συγκρατημένα αισιόδοξο κλίμα με βάση την κίνηση που παρατηρείται στις ιστοσελίδες αναζήτησης ταξιδιών που λειτουργούν. Οπως αναφέρουν πηγές της TUI, υπάρχει αδιαμφισβήτητα έντονο ενδιαφέρον από τη Γερμανία για διακοπές στην Ελλάδα, το οποίο όμως δεν καταλήγει ακόμα σε κρατήσεις. Παράλληλα η «Κ» πληροφορείται πως η TUI θα ξεκινήσει πτήσεις με τα δικά της αεροσκάφη προς την Ελλάδα στις 2 Ιουλίου για την Κρήτη ενώ εξελίσσεται και μια συζήτηση μήπως ξεκινήσουν και οι πτήσεις προς Κω νωρίτερα. Η TUI περιμένει να λειτουργήσει κοντά στο 33% του ξενοδοχειακού της δυναμικού στην Ελλάδα φέτος.

Να σημειωθεί πάντως πως πολύ νωρίτερα, και συγκεκριμένα από αύριο Δευτέρα 15 Ιουνίου, ξεκινούν οι πρώτες πτήσεις της από τη Γερμανία προς τις Βαλεαρίδες Νήσους και ειδικότερα τη Μαγιόρκα. Ο ανταγωνισμός μεταξύ Βαλεαρίδων, που έχουν διατηρήσει πολύ καλύτερο επιδημιολογικό προφίλ από την ηπειρωτική Ισπανία, και ελληνικών νησιών φαίνεται ότι θα παραμείνει και φέτος εντονότατος. Ερχόμενοι στην εγχώρια κίνηση, δηλαδή Ελλήνων προς ελληνικά ξενοδοχεία, αυτή εμφανίζει πράγματι μια καλύτερη εικόνα, αλλά αφορά μόνο εκείνα τα ξενοδοχεία που έχουν ανακοινώσει άνοιγμα τον Ιούλιο και τα οποία παραμένουν κλάσμα του συνόλου. Μεγάλος ελληνικός ξενοδοχειακός όμιλος, που έχει απευθυνθεί προς το ελληνικό κοινό νωρίς, περιμένει πάντως χαμηλές πληρότητες κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιουλίου ακόμα και στα λίγα εκείνα ξενοδοχεία που θα ανοίξει. Κάτι το οποίο από λειτουργικής πλευράς πάντως δεν το θεωρεί αρνητικό, καθώς, όπως αναφέρουν πηγές του, θα επιτρέψει στις διοικήσεις και στο προσωπικό «να βρουν τον ρυθμό τους» μέσα στους νέους κανόνες και στα πρωτόκολλα λειτουργίας.

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί σε πολλά μεγάλα ελληνικά πεντάστερα ξενοδοχεία η αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με το χρονικό σημείο επανέναρξης ταξιδιών από τη Ρωσία. Ειδικά καθώς ένας μεγάλος αριθμός Ρώσων που επισκέπτονται την Ελλάδα είναι πολύ υψηλού εισοδηματικού προφίλ. Η Natalia Bobrova, ιδιοκτήτρια της εταιρείας Ars Vitae η οποία αντιπροσωπεύει στη Ρωσία μερικά από τα καλύτερα ξενοδοχεία στον κόσμο, σημειώνει στην «Κ» πως «για τα ταξίδια πολυτελείας και του πολύ υψηλού καθαρού εισοδήματος ταξιδιώτες, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να ξεκινήσει πρώτα να δέχεται ιδιωτικά τζετ, για να εξασφαλίσει τη ροή των τουριστών μεταξύ 1ης και 15 Ιουλίου».

Το Μαυροβούνιο

Ως παράδειγμα αναφέρει μάλιστα το Μαυροβούνιο, που αν και δεν έχει ανοίξει ακόμη τα σύνορα, δέχεται ιδιωτικά αεροσκάφη με περισσότερους από 10 επιβάτες, εφόσον έχουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ για COVID-19 ή υποβληθούν σε σχετική διαδικασία κατά την άφιξη. Ομοίως η κυπριακή κυβέρνηση επέτρεψε στο ξενοδοχείο Anassa να λάβει ειδική άδεια εισόδου για τους καλεσμένους του από το υπουργείο Εξωτερικών και επιτρέπει στα αεροπλάνα να προσγειωθούν υπό την προϋπόθεση ότι οι επιβάτες πηγαίνουν κατευθείαν στην Anassa και παραμένουν εκεί. Και πάλι απαιτούνται αρνητικά αποτελέσματα τεστ. «Είναι σημαντικό να καταγράψετε στην Ελλάδα τέτοιους διαθέσιμους προορισμούς, διαφορετικά κινδυνεύετε να χάσετε αυτό που έχει απομείνει από τη σεζόν», σημειώνει.

Ο εκ των ιδιοκτητών του ξενοδοχειακού ομίλου Elounda SA, που ελέγχει τρεις υπερπολυτελείς μονάδες στην Κρήτη, Ηλίας Κοκοτός, μιλώντας στην «Κ» υπογραμμίζει πως «δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποκλείσουμε χώρες όπως η Ρωσία, ιδιαίτερα όταν ανταγωνιστικές σε εμάς χώρες της Μεσογείου έχουν ήδη δηλώσει την πρόθεσή τους να υποδεχθούν τουρίστες από εκεί. Θα πρέπει να βρεθεί το πρωτόκολλο αυτό που και θα προστατεύει τους Ελληνες πολίτες αλλά και θα επιτρέπει στους Ρώσους να επισκεφθούν τη χώρα μας».

kathimerini.gr