Αγορά εργασίας: Έρχεται νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης-Τι θα αναφέρει και ποιους θα αφορά
Στα σκαριά του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης βρίσκεται το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του κώδικα παραγόντων των νέων κινδύνων στην αγορά εργασίας.
Όπως ανακοινώθηκε στην ημερίδα με τίτλo” Ψηφιακή εποχή της εργασίας και επαγγελματική ασφάλεια και υγεία. Ευκαιρίες, προκλήσεις και ο κρίσιμος ρόλος της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης για την ανάπτυξη νοοτροπίας πρόληψης” το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και ο αρμόδιος yφυπουργός Κωνσταντίνος Καραγκούνης ετοιμάζουν νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του κώδικα παραγόντων των νέων κινδύνων στην αγορά εργασίας.
Για το θέμα αυτό μίλησε και η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως. «Η προαγωγή της υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία εδράζεται στην εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση » επεσήμανε η κ. Κεραμέως.
Η υπουργός αναφέρθηκε στις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που φέρνουν οι νέες τεχνολογίες στην αγορά εργασίας. Οι ευκαιρίες αφορούν την άντληση πληροφοριών και την αξιοποίηση χρήσιμων εργαλείων που προλαμβάνουν εργατικά ατυχήματα, ενώ ουσιαστική είναι η εκπαίδευση σε εικονικά περιβάλλοντα κινδύνων για το χώρο της εργασίας αλλά και η εκπαίδευση και η επαγγελματική κατάρτιση.
Οι προκλήσεις στην νέα εποχή της Ψηφιακής εργασίας είναι μεγάλες καθώς η ένταση της εργασίας δημιουργεί όχι μόνο σωματική καταπόνηση αλλά σε μεγάλο βαθμό έχει επιπτώσεις στην ψυχοκοινωνική υγεία του εργαζόμενου.
Οι δηλώσεις Καραγκούνη και Τζιλοβάκη
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ψυχική και σωματική υγεία 2021 – 2027 περιέχει σειρά δράσεων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας στην εργασία. Στόχος του επικείμενου νομοσχεδίου, τόνισε ο αρμόδιος υφυπουργός Κωνσταντίνος Καραγκούνης, είναι ο εκσυγχρονισμός του κώδικα παραγόντων κινδύνου.
Πρόσθεσε ότι σημαντικός παράγοντας περιορισμού των κινδύνων αποτελεί η πρόληψη. Κάτι που για να επιτευχθεί στο βέλτιστο βαθμό προϋποθέτει τη σύνδεση του ζητήματος αυτού με την εκπαίδευση και για το λόγο αυτό βρίσκονται σε στενή συνεργασία τα υπουργεία Εργασίας και Παιδείας, γεγονός που επιβεβαιώνει και η παρουσία στην ημερίδα της υφυπουργού Παιδείας Ιωάννας Λυτρίβη.
Ήδη η Ελλάδα ενσωμάτωσε πρόσφατα την Κοινοτική οδηγία για τα όρια έκθεσης σε καρκινογόνες ουσίες επισημαίνοντας ότι εντείνονται οι έλεγχοι σε εργασιακούς χώρους αυξημένης επικυνδυνότητας.
Όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα όπως είναι τα drones ρίχνει στη μάχη των ελέγχων η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, ανέφερε ο Διοικητής της Γεώργιος Τζιλιβάκης. Επεσήμανε ότι οι έλεγχοι είναι εντατικοί σε όλους τους τομείς με αυξημένη παραβατικότητα τονίζοντας ότι στόχος της Αρχής είναι “όποιος φεύγει από το σπίτι για δουλειά το πρωί να γυρίζει σπίτι του το απόγευμα“.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των Κοινωνικών Εταίρων ζήτησαν περισσότερους πόρους στην κατεύθυνση της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία. Ζήτησαν επίσης τη δημιουργία φορέα αναφοράς Ασφάλισης κινδύνου προκειμένου να υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για τα εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες.