Airbnb: Αύξηση κρατήσεων 232% στην Ελλάδα για το καλοκαίρι


Το γεγονός αυτό εκμεταλλεύτηκε και η εγχώρια αγορά σημειώνοντας σημαντική ανάπτυξη, όπως αυτό έγινε γνωστό στο πλαίσιο των εργασιών του 4ου BnB Greece Conference 2022 που λαμβάνει χώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα ο Simon Lehmann από την εταιρία Ajl Atellier (εταιρεία που ασχολείται βραχυχρόνιες μισθώσεις, δήλωσε ότι μέσα σε δύο χρόνια (2020 – 2021) αυτά της πανδημίας υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι έκαναν κράτηση σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Η Ελλάδα, μάλιστα, ήδη έχει τα πρωτεία στον ρυθμό ζήτησης στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης για την φετινό καλοκαίρι (Ιούνιο – Σεπτέμβριο).

Τα στοιχεία της Airdna για τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας ερευνών Airdna, που καταγράφηκαν τον Μάρτιο του 2022, η Ελλάδα καταγράφει αύξηση της ζήτησης 232% σε σχέση με το 2021. Η Ελλάδα είναι πρώτη στους ρυθμούς ζήτησης ξεπερνώντας την Πορτογαλία που είναι δεύτερη με 196%, και την Κροατία, που είναι τρίτη και σημειώνει αύξηση της ζήτησης κατά 151%. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ιταλία, η Αυστρία, Νορβηγία και η Ισπανία ακολουθούν στην τέταρτη, πέμπτη, έκτη και έβδομη θέση αντίστοιχα. Εστιάζοντας στα αυξημένα ποσοστά ταξιδιωτών οι οποίοι θα κατευθυνθούν σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, ο Simon Lehman επεσήμανε πως πρόκειται και για τουρίστες, οι οποίοι για πρώτη φορά θα επιλέξουν αντί για ξενοδοχεία, τα εν λόγω καταλύματα φέτος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Martha Wilson, από την εταιρία ερευνών Airdna σημείωσε ότι η Ελλάδα κινήθηκε με σημαντικούς ρυθμούς ανάκαμψης όσον αφορά τη ζήτηση από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022, ξεπερνώντας ακόμη και τους ρυθμούς της Ευρώπης, πάντα σε ό,τι αφορά τη ζήτηση. Συγκεκριμένα η Ελλάδα το εξεταζόμενο διάστημα έτρεξε με 11,7%, ενώ η Ευρώπη κινήθηκε στο 2,6%.

Στο μεταξύ και στην βραχυχρόνια μίσθωση παρατηρείται το φαινόμενο της εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού, καθώς τα 2/3 της ζήτησης καταγράφεται στο διάστημα Ιουνίου – Σεπτεμβρίου. Να τονιστεί ότι η βραχυχρόνια μίσθωση το 2021 ανέκτησε το 94,4% του συνολικού εισοδήματος των ελληνικών βραχυχρόνιων μισθώσεων, σε σχέση με το 2019, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία της Airdna. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα της βραχυχρόνιας μίσθωση της Ελλάδας το 2019 ήταν 1,4 δισ. ευρώ, το 2020 έπεσαν στα 790 εκατομμύρια και το 2021 πήγαν στα 1,33 δισ. ευρώ.



Πηγή