Ακαδημία Κλινικών Μελετών ιδρύεται στην Ελλάδα

Την ιδρύει η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών, με την υποστήριξη της Bayer Ελλάς και της ELPEN. Θα εκπαιδεύει τους επιστήμονες Υγείας στη διενέργεια κλινικών μελετών, με απώτερο στόχο την αύξηση των κλινικών μελετών που διεξάγονται στη χώρα μας.

Την ίδρυση Ακαδημίας Κλινικών Μελετών η οποία, μεταξύ άλλων, θα εκπαιδεύει τους επιστήμονες υγείας στις αρχές της ορθής κλινικής πρακτικής και τη διεξαγωγή κλινικών μελετών, ανακοίνωσε η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών.

Στο πλαίσιό της θα πραγματοποιείται σειρά σεμιναρίων, τα οποία θα στοχεύουν επίσης στη δημιουργία κουλτούρας κλινικών μελετών σε κυβερνητικούς φορείς, αρχές υγείας και ασθενείς.

Η Ακαδημία θα εκπαιδεύσει ετησίως έως 20 επιλεγμένους ερευνητές της Ιατρικής. Οι ερευνητές θα έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν τις ικανότητές τους και να γίνουν πιο αποτελεσματικοί ως ερευνητές και συντονιστές σε κλινικές δοκιμές.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερη απόδοση στις τρέχουσες δοκιμές (υψηλότερος αριθμός και ρυθμός ένταξης ασθενών στην μελέτη, καλύτερη ποιότητα δεδομένων κ.λπ). Θα καταστήσει επίσης τα ερευνητικά κέντρα πιο ελκυστικά για πολυεθνικά κλινικά προγράμματα.

Τα οφέλη

Τα οφέλη της κλινικής έρευνας θα είναι πολλαπλά για όλους τους εμπλεκόμενους, καθώς:

  • Οι ασθενείς θα μπορούν να έχουν έγκαιρη πρόσβαση σε νέες θεραπείες
  • Οι επαγγελματίες και επιστήμονες υγείας θα αποκτήσουν βαθύτερη γνώση στη διαχείριση κλινικών μελετών. Θα αποκτήσουν επίσης μεγαλύτερη εμπειρία στις νέες θεραπευτικές επιλογές
  • Το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα έχει εισροή εσόδων, ειδικά για την κάλυψη αναγκών πρακτικής άσκησης και διαμονής

Σημειώνεται ότι το 15% του προϋπολογισμού των κλινικών δοκιμών αποδίδεται στα νοσοκομεία. Ένα επιπλέον 5% αποδίδεται στους ειδικούς λογαριασμούς για ταμεία Έρευνας & Ανάπτυξης των Περιφερειακών Αρχών Υγείας.

Η πρωτοβουλία της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη των εταιρειών Bayer Ελλάς και ELPEN.

Ο μόνος δρόμος για την υγεία

Αναφερόμενος στην ίδρυση της Ακαδημίας, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης επισήμανε τη δυνατότητα που έχει η χώρα μας να πρωταγωνιστήσει στον τομέα των κλινικών μελετών. Όπως είπε, «διαθέτουμε αξιόλογο ιατρικό προσωπικό, έχουμε τεράστια εμπειρία, ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και πώς να το κάνουμε». Εξήρε επίσης τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων «προκειμένου να δώσουμε ώθηση στο κομμάτι των κλινικών μελετών» και «να πρωταγωνιστήσουμε στην έρευνα και στην ανάπτυξη νέων προϊόντων».

«Η διενέργεια των κλινικών μελετών είναι ο μόνος δρόμος για τη διεύρυνση, ανάπτυξη και κυκλοφορία καινοτόμων και αποτελεσματικών προϊόντων με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και την πρόληψη των ασθενειών», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων   Δημήτριος Φιλίππου.

«Στόχος της Ακαδημίας είναι η εκπαίδευση και πιστοποίηση των συμμετεχόντων στην GCP, προάγοντας την επιστήμη, την αξία των κλινικών μελετών, τη συνεργασία ανάμεσα στους συμμετέχοντες και την υψηλή απόδοση και ποιότητα των κλινικών μελετών», τόνισε ο καθηγητής Δημήτριος Μπούμπας, πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών.

Στόχος η πρώτη θέση στην Ευρώπη

Ο αντιπρόεδρος της ELPEN Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της ΠΕΦ, έκανε λόγο για «μία σπουδαία πρωτοβουλία, με πολλαπλά οφέλη για την ερευνητική κοινότητα, τους ασθενείς και την Ελλάδα». Και επισήμανε πως η ELPEN επενδύει περισσότερο από το 10% του ετήσιου τζίρου της στην έρευνα και ανάπτυξη. Μάλιστα η εταιρεία διαθέτει εδώ και 25 χρόνια Ερευνητικό, Εκπαιδευτικό και Πειραματικό Κέντρο (Ε.Ε.Π.Κ), το οποίο είναι το μεγαλύτερο ιδιωτικό κέντρο Βιοϊατρικής στην Ελλάδα.

Ο κ. Τρύφων εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι με τη βοήθεια της Ακαδημίας Κλινικών Μελετών η χώρα μας μπορεί να βρεθεί στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη σε κλινικές μελέτες.

Τέλος, ο κ. Andreas Pollner, διευθύνων σύμβουλος της Bayer Ελλάς, εκτίμησε ότι το όλο εγχείρημα μπορεί να καθιερώσει τη χώρα μας ως σημαντικό κέντρο κλινικών μελετών. Και υπογράμμισε πως η μετατροπή της Ελλάδας σε «κόμβο κλινικών μελετών σε παγκόσμιο επίπεδο», θα συμβάλλει «στην αναζωογόνηση και ενίσχυση τόσο της δημόσιας υγείας όσο και της εθνικής οικονομίας». Και αυτό, διότι «οι επενδύσεις σε Ε&Α μπορεί να ανέλθουν από τα 40 εκ. το 2020, στα 150 εκ. ευρώ το 2023».

Πηγή