Ακρίβεια και υποκλοπές στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης – Τι είπαν Καιρίδης, Σπίρτζης και Μάντζος
Για το γεγονός ότι δεν θα παρευρεθεί στο Πειθαρχικό του ΣΥΡΙΖΑ από το οποίο και εκλήθη, μίλησε ο κ. Σπίρτζης.
«Υπάρχουν συγκεκριμένα πολιτικά προβλήματα, ζητήματα Αρχών και αξιών της ευρύτερης παράταξης και κυρίως της Αριστεράς. Αυτά με πολλές πράξεις και ενέργειες και από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και από ανθρώπους που τον πλαισιώνουν έχουν καταπατηθεί. Και όσον αφορά στο καταστατικό μας, και όσον αφορά στον κώδικα δεοντολογίας και κυρίως στην πολιτική μας γραμμή και άποψη. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν πορεία και ιστορία και σε θέματα Αρχών δεν βάζουν νερό στο κρασί τους, είτε είναι μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είτε μέλη της επιτροπής Δεοντολογίας. Οπότε θα συνεχίσω να λέω την άποψή μου και τις πολιτικές μου εκτιμήσεις. Αυτά που λέω είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Στέφανο Κασσελάκη και το ΠΑΣΟΚ από μόνο του, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας, ειδικά όταν έχουμε μία κυβέρνηση η οποία καταρρέει. Καταρρέει και δημοσκοπικά, και σε επίπεδο κοινωνικής ανοχής», είπε αρχικά.
Και συνέχισε ο κ. Σπίρτζης: «Θα δείτε πολλά μέχρι τις 23 Αυγούστου (σ.σ. στο Πειθαρχικό) αλλά και μέχρι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Θα δείτε πολλά διότι αυτά που βλέπουμε, μία δηλαδή συνεχιζόμενη τακτική στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που διαιρεί τον χώρο, δεν παίρνει πρωτοβουλίες για να πάμε σε μια συνεργασία με τον υπόλοιπο προοδευτικό χώρο, που κάνει αντιπολίτευση αναρτήσεων και τίποτα άλλο. Είναι αξιοπερίεργο – όταν αυτό το διάστημα εκτός από την δουλειά μου, ασχολούμαι με το θέμα των υποκλοπών, γιατί είμαι ένα θύμα των υποκλοπών – να μην με έχει καλέσει κανείς από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για να τους πω τι περιλαμβάνει το πόρισμα, το οποίο έχει κενά»
«Όταν κάποιοι από την δικαιοσύνη έκαναν την διερεύνηση και έριξαν στα μαλακά ακόμη και τους ιδιώτες που μας παρακολούθησαν, δεν γεννιέται ερώτημα «γιατί στείλανε στους συγκεκριμένους ανθρώπους μήνυμα με predator. Τι κοινό έχω εγώ με τον Νίκο Ανδρουλάκη, επιχειρηματίες, η ηγεσία του Εν. Δυνάμεων ώστε ιδιωτική εταιρεία να στείλει μηνύματα παγίδευσης;». είναι ένα θέμα που τώρα ξεκινάει», δήλωσε.
Ο κ. Καιρίδης σημείωσε πως «έχουμε προβλήματα να αντιμετωπίσουμε και τα αντιμετωπίζουμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Για την αντιπολίτευση, από την μια έχουμε ένα ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται σε εσωκομματική προεκλογική διαδικασία για την ανάδειξη προέδρου, και έναν ΣΥΡΙΖΑ που ταλανίζεται από μια εσωτερική διαμάχη. Πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μιλάω βρίσκονται σε απελπισία. Όλα αυτά θα λέγαμε ότι αποτελούν «δώρο» για την κυβέρνηση, το γεγονός ότι έχουμε μια αδύναμη αντιπολίτευση, εσωστρεφή και διχασμένη. Ωστόσο δεν συμμερίζομαι αυτή την άποψη. Η χωρά χρειάζεται σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση, εναλλακτική πρόταση, για να γινόμαστε και εμείς καλύτεροι. Συνολικά έχουμε μια ασυνήθιστη κατάσταση η οποία λειτουργεί διαλυτικά για το σύνολο του πολιτικού συστήματος και σκορπίζει τον κόσμο στα άκρα ή στην αποχή. Ακούμε την κριτική του κόσμου αλλά και της αντιπολίτευσης».
Για την ακρίβεια είπε: «Προφανώς η ακρίβεια είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα και υπάρχουν ζητήματα στον ανταγωνισμό που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε. Υπάρχουν εξελίξεις που δε μπορούμε να ελέγξουμε, όπως πχ η περαιτέρω ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή που θα φέρει περαιτέρω ακρίβεια. Καταρχάς το πετρέλαιο και κατά δεύτερον σε όλα τα προϊόντα, λόγω της αύξησης των ναύλων. Υπάρχουν οι σχετικές ανακοινώσεις και μέτρα από την κυβέρνηση και ήδη θα σας έλεγα ότι στο μέτωπο του πληθωρισμού είμαστε στην καλύτερη μεριά της ΕΕ. Προφανώς υπάρχει ένα ζήτημα με το ρεύμα το οποίο είναι ένα περιφερειακό ζήτημα εδώ στα Βαλκάνια λόγω των κακώς διασυνδέσεων που έχουμε με την κεντρική ευρωπαϊκή αγορά. Υπάρχουν ζητήματα με την λειψυδρία».
Με την σειρά του ο κ. Μάντζος, μιλώντας για τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε: «εμείς βρισκόμαστε σε μια προεκλογική διαδικασία που ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο με τις εκλογές μας. το ζητούμενο είναι να παραμείνει μία διαδικασία έως το τέλος πολιτική, και όχι για προβολή προσωπικών επιδιώξεων. Ο στόχος μας είναι να είμαστε ισχυροί και αξιόπιστοι και θέλουμε να τον πέτυχουμε. Περιμένουμε τις προτάσεις των υποψηφίων. Το ΠΑΣΟΚ λειτουργούσε ως ο παράγων που ενέπνεε, συνέθετε τις προοδευτικές δυνάμεις με όρους μεταρρυθμιστικούς, κοινωνικής δικαιοσύνης και τελικά κυβερνητικούς. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας. Πάντα καταθέτει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμιστικών προτάσεων. Έχουμε θέση στα σημαντικά κοινωνικά προβλήματα. Επιμένουμε για την ακρίβεια των βασικών προϊόντων, αλλά και των ακτοπλοϊκών εισιτήριων που είναι της επικαιρότητας, σε ανάγκη ρύθμισης. Να υπάρχει ένα κράτος που θα παρεμβαίνει, να θέτει κανόνες και να δίνει και να εισπράττει πρόστιμα εκεί που υπάρχει αισχροκέρδεια».
«Από τότε που έγινε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και πριν από αυτή, τι έκανε η ελληνική κυβέρνηση για να απεξαρτήσει την ελληνική οικονομία, από το ρωσικό φυσικό αέριο ή το πετρέλαιο όταν δεν έχει γίνει καμία επένδυση στις ανανεώσιμες πήγες ενέργειας, προς όφελος των ενεργειακών κοινοτήτων και της συμμέτοχης των ιδιωτών, στην παραγωγή και στην κατανάλωση της ενέργειας. Η ενέργεια έχει δοθεί στους μεγάλους «παίκτες» ως δώρο και εν έχει αποδοθεί στην κοινωνία με όρους ενεργειακής δημοκρατίας. Γιατί δεν μπορεί κανείς να έχει ένα φωτοβολταϊκό στην στέγη και να παράγει την ενέργεια που χρειάζεται για να καταναλώσει και να έχει σύνδεση στο δίκτυο; διότι το δίκτυο έχει δοθεί στους μεγάλους».
Αναφορικά με τις υποκλοπές ο κ. Μάντζος τόνισε: «υπάρχει ένα αξίωμα στην πολιτική: και οι κρίνοντες κρίνονται. Άλλο είναι η κριτική στην δικαιοσύνη και άλλος ο σεβασμός. Δεν δεχόμαστε μία παραδοχή, ότι για όλα φταίνε 4 ιδιώτες, περίεργοι, οι οποίοι είχαν ένα χόμπι να παρακολουθούν από βουλευτές έως διευθυντικά στελέχη της ΕΛΑΣ που διερευνούσαν πολύκροτες υπόθεσες πχ η δολοφονία του Γιώργου Καραιβάζ, συνεργάτες του πρωθυπουργού, υπουργούς κτλ. Και μάλιστα να ήταν τόσο καλοί σε αυτό, που η κυβέρνηση τους έδωσε και την άδεια για να εισάγουν το αδιανόητα ακριβό λογισμικό – το predator – και σε ανελεύθερες «δημοκρατίες» της Αφρικής. Χρειαζόμαστε περισσότερο φως και στην Ελλάδα και στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη».
Το σχόλιο του κ. Καιρίδη για την Μέση Ανατολή:
«Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει, έχουμε πολλούς ακραίους παίκτες, προσπαθούν οι Αμερικάνοι να συγκρατήσουν τα πράγματα, και για το συμφέρον της εποχής και το δικό τους συμφέρον. δεν είναι τυχαίο που η Χάρις δεν επέλεξε τον κυβερνήτη της Πενσυλβάνια τον Σαπίρο, που είναι φανατικός του Ισραήλ για αντιπρόεδρο, για να μην διχάσει την αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών που έχει ταχθεί αναφανδόν εναντίον της συνέχισης του πολέμους που διεξάγει το Ισραήλ στην Γάζα. Εμείς είμαστε «δίπλα» στην ανάφλεξη, μας επηρεάζει το ζήτημα αυτό. Φοβάμαι ότι έχουμε πολιτικές ηγεσίες στην αντιπολίτευση πολύ κατώτερες αυτών των καταστάσεων. Την ώρα που γίνεται αυτός ο χαμός, χρειάζεται μία σοβαρότητα και αίσθηση πολιτικής ευθύνης».