Ακρίβεια & τριτοβάθμια εκπαίδευση – Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση


Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κυβερνητικής παρέμβασης για τις τιμές στα ναύλα που έχουν γίνει απλησίαστες.

Στη σύσκεψη θα δώσουν το «παρών» ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης και εκπρόσωποι της Ένωσης Ακτοπλόων.

«Τρόπος υπάρχει»

«Η θέση της κυβέρνησης για τα ακτοπλοϊκά είναι, όπως έχει κάνει διαχρονικά και σε άλλα σημεία που έκανε παρεμβάσεις, να στηριχθούν (σ.σ. οι πολίτες)», είπε, μιλώντας στο MEGA, ο  βουλευτής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης.

«Όταν αντιμετωπίζεις ένα θέμα, στην αρχή το παρατηρείς και μετά πας να το αντιμετωπίσεις. Η κυβέρνηση θέλει να αποτυπώσει κατά πόσο η όποια τιμή αύξησης δικαιολογείται με δεδομένα τα οποία υπάρχουν και αν δε δικαιολογείται να υπάρξουν οι αντίστοιχες πιέσεις ώστε να μειωθεί. Αυτό που ξέρω είναι ότι η κυβέρνηση θα είναι αυστηρή, όπως έκανε και σε άλλους τομείς, όπως ήταν η ενέργεια».

Όπως είπε ο πρώην υπουργός Υγείας, η ΝΔ έχει τον τρόπο να παρέμβει για τη μείωση των τιμών.

«Τρόπος όταν είσαι κυβέρνηση, υπάρχει. Δεν ξέρω τα ακριβή μέτρα που σκέφτεται η κυβέρνηση να πάρει, αλλά από όσο γνωρίζω η κατεύθυνση είναι ότι σε περίπτωση που παρατηρείται ότι οι τιμές αυτές δε συνάδουν με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, εκεί πέρα να υπάρξουν και οι αντίστοιχες πιέσεις».

«Να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης»

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός, τόνισε πως πρέπει να ληφθούν μέτρα ανακούφισης των πολιτών.

«Χρειάζεται προληπτική κατάσταση, δεν μπορεί να έρχεσαι τρεις μήνες μετά, γιατί αυτά προκύπτουν από τον Απρίλη. Στα ακτοπλοϊκά η κυβέρνηση λειτουργεί όπως λειτουργεί συνολικά στο θέμα της ενέργειας και των διυλιστηρίων», είπε και συμπλήρωσε:

«Δεν μπορεί να πέφτει η τιμή των καυσίμων και οι ακτοπλόοι να ανεβάζουν ή να κρατούν σταθερές τις τιμές. Πρέπει να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης, το κράτος έχει εργαλεία για να πιέσει ώστε να πέσουν οι τιμές».

«Υπάρχει μοτίβο»

Το ΠΑΣΟΚ, δια του βουλευτή Επικρατείας Δημήτρη Μάντζου, μιλά για «μοτίβο».

«Δημιουργείται ένα μοτίβο. Οι τιμές στην ενέργεια υποχωρούν σταθερά, ο γενικός πληθωρισμός υποχωρεί σταθερά και βλέπουμε ορισμένα κρίσιμα κοινωνικά μεγέθη να παραμένουν υψηλά, όπως οι τιμές στο ράφι σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα και τα ακτοπλοϊκά».

Όπως είπε ο ίδιος:

«Πρόκειται για μια ανεξέλεγκτη κατάσταση, μια στρέβλωση. Έχουμε την απρονοησία της κυβέρνησης που δεν το είδε να έρχεται, δεν το πρόλαβε, και το δεύτερο την αδυναμία ελέγχων στην αγορά. Είναι η πολλοστή φορά που βλέπουμε μια σύσκεψη με εντολή του πρωθυπουργού για ένα ζήτημα το οποίο θα έπρεπε να έχει προληφθεί».

Κόντρα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Πλεύρης, Καλαματιανός και Μάντζος διασταύρωσαν τα ξίφη τους και για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Η ΝΔ διαχρονικά ήταν υπέρ και των μη κρατικών πανεπιστημίων. (Ότι δεν έχουμε στην Ελλάδα) είναι 100% ευθύνη του ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα είχε μια θέση ότι δεν πρέπει να υπάρχουν παρά μόνο κρατικά πανεπιστήμια, το ΠΑΟΣΚ υπαναχώρησε στην αναθεώρηση που έγινε το 2009, δεν άλλαξε το άρθρο 16», ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης.

«Το 2009 είναι σταθμός γιατί το ΠΑΣΟΚ είχε πει στην αρχή ότι είναι θετικό αλλά μόλις έγινε η αλλαγή της ηγεσίας του υπήρξε υπαναχώρηση».

Από την πλευρά του, ο Διονύσης Καλαματιανός είπε:

«Το άρθρο 16 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το έβαλε το 1974. Το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι αποτέλεσμα κοινωνικών και δημοκρατικών αγώνων. Εμείς είμαστε υπέρ του δημόσιου πανεπιστημίου, της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης που είναι μια κοινωνική και δημοκρατική κατάκτηση και πιστεύουμε ότι αυτό για το οποίο θα έπρεπε αυτήν την στιγμή να συζητάμε είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου με χρηματοδότηση, καθηγητές, πόρους και όχι για τα ιδιωτικά».

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως:

«Θέλουμε η παιδεία και ειδικά η τριτοβάθμια εκπαίδευση να συνδέεται με την κοινωνική κινητικότητα και να είναι δικαίωμα, όχι να γίνει προνόμιο με την καταβολή διδάκτρων».

Από την άλλη, ο Δημήτρης Μάντζος σημείωσε:

«Αλίμονο αν το ερώτημα ήταν τι θέλει η ΝΔ από την παιδεία. Το ερώτημα είναι τι χρειάζεται ο τόπος και ο λαός μας και χρειάζονται ένα καλό σύστημα εκπαίδευσης, μια καλή δημόσια παιδεία σε όλες τις βαθμίδες. Δεν πρέπει να παγιδεύουμε τη συζήτηση μόνο στην ανώτατη εκπαίδευση».

Και συμπλήρωσε πως:

«Πρώτον και κύριον χρειάζεται πραγματική χρηματοδότηση του δημοσίου πανεπιστημίου, να μιλήσουμε για την ανάγκη να έχουμε μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, όχι βάζοντας το κάρο μπροστά από το άλογο. Βλέπω μια βιασύνη και συνταγματικές κατασκευές. Δεν πρέπει να πάμε σε έναν χάρτη ιδιωτικών κολλεγίων που θα κάνουν εμπόριο πτυχίων χωρίς επάρκεια, χωρίς επίπεδο. Δε θα πρέπει να επιτραπεί σε κανέναν να ρυθμίσει όπως θέλει μια κατάσταση πριν την αναθεώρηση του άρθρου 16».

Οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Διονύσης Καλαματιανός μίλησε για τις διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

«Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα Πολιτική Γραμματεία που επιβεβαίωσε τον οδικό χάρτη ο οποίος θα αποφασιστεί στην ΚΕ. Έχουμε κάνει πάρα πολλές ενέργειες γιατί είμαστε σε φάση ανασυγκρότησης και ανανέωσης. Υπάρχουν προτάσεις και σκέψεις όλων. Όλα θα αποφασιστούν δημοκρατικά από τη θέση των μελών της ΚΕ. Εκεί θα κριθούν όλα».

Όπως είπε ο ίδιος:

«Η εισήγηση για την εκλογή αρχηγού είναι για Σεπτέμβρη και η ΚΕ, όταν τεθούν άλλες προτάσεις, θα τεθούν σε ψηφοφορία και θα αποφασιστεί».



Πηγή