Ακτινίδιο: Τα οφέλη μιας νόστιμης υπερτροφής


Το ακτινίδιο πέρα από την ιδιαίτερη γεύση του, έχει γίνει ένα δημοφιλές φρούτο και εξαιτίας της ικανότητας να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη δυσκοιλιότητα. Η πλούσια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ευθύνεται για τα οφέλη που παρέχει το ακτινίδιο στην βέλτιστη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ωστόσο η διατροφική αξία του φρούτου δεν σταματά εδώ.

Πλούσιο σε βιταμίνες και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, στην προώθηση υγιούς εγκυμοσύνης κ.α. Ως εκ τούτου, η τακτική κατανάλωση ως μέρος υγιεινής διατροφής, μόνο ευεργετική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Το ακτινίδιο ή αλλιώς το κινέζικο φραγκοστάφυλο, είναι ένας εύγευστος καρπός σε σμαραγδί απόχρωση με μαύρους σπόρους στο εσωτερικό του. Το φυτό ευδοκιμεί στην κοιλάδα Chang Kiang της Κίνας, από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Το υψηλό διατροφικό προφίλ και η γλυκόξινη γεύση του, οδήγησε τους Κινέζους στην εμπορική καλλιέργεια και εξαγωγή του. Με πρώτη τη Νέα Ζηλανδία και έπειτα την Ινδία, σιγά σιγά το ακτινίδιο εξαπλώθηκε στις υπόλοιπες χώρες, φτάνοντας μέχρι την Ευρώπη και φυσικά έως τη Χώρα μας. Σήμερα, τα ακτινίδια καλλιεργούνται σε κάθε γωνιά της γης και χαρίζουν απλόχερα νοστιμιά και πλούσια διατροφικά οφέλη.

Το ακτινίδιο είναι φορτωμένο με βιταμίνες και μέταλλα που παρέχουν στον οργανισμό τεράστια διατροφικά οφέλη.

Μερικά από τα πιο σπουδαία περιλαμβάνουν:

Κορυφαία πηγή βιταμίνης C

Ένα από τα πολυτιμότερα οφέλη του εύγευστου φρούτου, είναι η ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση, η οποία οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.

Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση 100 γραμμαρίων ακτινίδιο, εκτός ότι προσφέρει στον οργανισμό το 154% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης σε βιταμίνη C (διπλάσια ποσότητα από το πορτοκάλι και το λεμόνι), έχει την ικανότητα να ενισχύει το ανοσοποιητικό και να συμβάλλει στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο δημιουργίας φλεγμονής ή εμφάνισης σοβαρών και χρόνιων παθήσεων όπως ο καρκίνος.

Θρεπτικά συστατικά που βελτιώνουν την όψη της επιδερμίδας

Το κολλαγόνο είναι η πρωτεΐνη που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση των συνδετικών ιστών του δέρματος, στην διατήρηση της ελαστικότητα και της αντοχής της επιδερμίδας. Καθώς μεγαλώνουμε η παραγωγή του πολύτιμου δομικού στοιχείου επιβραδύνεται με αποτέλεσμα τα σημεία γήρανσης και η κυτταρίτιδα να κάνουν την εμφάνιση τους.

Ένας τρόπος να παρατείνουμε τη δημιουργία κολλαγόνου είναι η κατανάλωση τροφίμων με πλούσια περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Το ακτινίδιο, ως κορυφαία πηγή βιταμίνης C, αλλά και πολυσακχαριτών βοηθά τον οργανισμό να παραγάγει τη διπλάσια ποσότητα κολλαγόνου, από αυτήν που θα παρήγαγε υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Επίσης, το ακτινίδιο περιέχει αντιοξειδωτικά και καροτενοειδή, τα οποία φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία του δέρματος, καθώς έχουν την ικανότητα να προστατεύουν την επιδερμίδα από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες

Δράση κατά των λοιμώξεων

Εκτός από την αντιοξειδωτική δράση και την θετική επίδραση στην επιδερμίδα, η βιταμίνη C που βρίσκεται στο ακτινίδιο δρα θεραπευτικά τόσο στους ενήλικες όσο και σε παιδιά. Επίσης ενισχύει την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε ασθένειες και λοιμώξεις που σχετίζονται με το αναπνευστικό συμπεριλαμβανομένου του άσθματος, του χρόνιου βήχα, του πονόλαιμου κ.α.

Επιπροσθέτως, το εκχύλισμα του καρπού διαθέτει ισχυρές αντιμικροβιακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες που δρουν ενάντια στους παθογόνους μικροοργανισμούς Staphylococcus aureus και Staphylococcus pyogenes.

Περιέχει καροτενοειδή για υγιή όραση

Τα καροτενοειδή και συγκεκριμένα η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη δεν προάγουν μόνο την υγεία του δέρματος, αλλά συμβάλλουν και στην υγεία των ματιών.

Αναλυτικότερα, τα ισχυρά φυτοχημικά σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά βιταμίνης Α μπορούν να αποτρέψουν διαταραχές των ματιών που σχετίζονται με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένου του καταρράκτη και του εκφυλισμού της ώχρας κηλίδας. Ταυτόχρονα δρουν προστατευτικά ενάντια στις υπεριώδεις ακτινοβολίες.

Φυτικές ίνες για υγιές πεπτικό σύστημα

Το ακτινίδιο εφαρμόζεται παραδοσιακά για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πεπτικών διαταραχών. Σύμφωνα με μελέτες, τα αντιοξειδωτικά και οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην ανακούφιση των επώδυνων συμπτωμάτων στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και σε φλεγμονώδης νόσους, ενώ βοηθά επίσης στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, προάγοντας παράλληλα τη συνολική υγεία του πεπτικού συστήματος.

Κάλιο για ενίσχυση της καρδιάς

Το ακτινίδιο είναι ένα φρούτο που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την υγεία της καρδιάς, καθώς οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως ένα ακτινίδιο την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών διαταραχών.

Πιο συγκεκριμένα, το κάλιο που υπάρχει στο ακτινίδιο έχει την ικανότητα να εξισορροπεί τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Το νάτριο, τονώνει την κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες και αποτρέπει το σχηματισμό θρομβώσεων στο αίμα. Ενώ η βιταμίνη Κ μαζί με τις φυτικές ίνες, εμποδίζουν τη δημιουργία πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών συμβάλλοντας στην προστασία του οργανισμού από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Περιέχει βιταμίνη Κ για γερά οστά

Ο ρόλος της βιταμίνης Κ δεν περιορίζεται μόνο στην διατήρησης σωστής καρδιαγγειακής υγείας, αλλά επεκτείνεται και στην υγεία των οστών. Στην πραγματικότητα, η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για τον οργανισμό, καθώς διαδραματίζει καθοριστικό στη διαδικασία αφομοίωσης του ασβεστίου και ενισχύει τη δομή των οστών, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο τραυματισμών και καταγμάτων.

Επίσης φαίνεται να βοηθά σε σοβαρές και επώδυνες ασθένειες που σχετίζονται με τα οστά, όπως η οστεοπόρωση.



Πηγή