Ακυρώνονται τα πρόστιμα για τις συγκεντρωτικές του 2014


Την ακύρωση των προστίμων που επιβάλλονται σωρηδόν από την ΑΑΔΕ για τις εκπρόθεσμες συγκεντρωτικές καταστάσεις του 2014, θα νομοθετήσει εντός των ημερών το υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται για τους εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες, οι οποίοι, λόγω παρερμηνείας και μιας «σιωπηρής» παράτασης που δόθηκε, αλλά δεν νομοθετήθηκε, καλούνται να πληρώσουν τώρα «χαράτσια» 400 και 800 ευρώ.

Εντοπίστηκαν από τις διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ, που διενεργεί για το έτος 2014, το οποίο παραγράφεται στις 31 Δεκεμβρίου 2020 και έχουν αποσταλεί μαζικά σημειώματα με βεβαίωση των προστίμων.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το υπουργείο Οικονομικών είχε απορρίψει μια σχετική τροπολογία που είχαν καταθέσει έξι βουλευτές της Ν.Δ. αλλά λόγω των ισχυρών αντιδράσεων και της αδικίας που αναγνωρίζεται, ετοιμάζεται τροπολογία με την οποία θα λυθεί το ζήτημα και θα ακυρωθούν τα τσουχτερά πρόστιμα.

Το 2014 ήταν η πρώτη χρονιά που οι επαγγελματίες υποχρεώθηκαν να υποβάλλουν τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών σε μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Λόγω όμως της δυσκολίας προσαρμογής και των δυσκολιών που είχε, καθώς και των τεχνικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν, χορηγήθηκαν αρκετές παρατάσεις στην αρχική προθεσμία για την εμπρόθεσμη υποβολή τους και η τελευταία έληξε στις 20 Ιανουαρίου 2016.

Επειδή τα προβλήματα συνεχίζονταν δόθηκε νέα παράταση  αλλά «σιωπηρή» έως τις 25 Ιανουαρίου 2016. Όμως η «σιωπηρή» δεν κυρώθηκε με νόμο. Οι επαγγελματίες έμειναν ήσυχοι ότι έγιναν αποδεκτές οι δηλώσεις τους, αλλά τυπικά ήταν εκπρόθεσμοι ή φαίνονται να μην έχουν υποβάλει.

Έτσι, στο πλαίσιο των διασταυρώσεων για τις υποθέσεις του 2014, που παραγράφονται φέτος, η ΑΑΔΕ καταλόγισε πρόστιμα ύψους 100 ευρώ, για κάθε τρίμηνο του 2014, ήτοι 400 ευρώ, σε κάθε υπόχρεο.

Όμως επειδή τα πρόστιμα είναι διαφορετικά για το αρχείο των δαπανών και διαφορετικά για  το αρχείο των εσόδων, το σύνολο των προστίμων ανέρχεται σε 800 ευρώ για κάθε ΑΦΜ.

Πως έμπλεξαν οι επαγγελματίες

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ), οι αιτίες που καταλογίζονται πρόστιμα είναι οι ακόλουθες:

Περίπτωση 1: Απόρριψη αρχείου εμπρόθεσμης υποβολής καθυστερημένα από το σύστημα.
Σε αυτή την περίπτωση, παρότι είχε γίνει η αποστολή του αρχείου εμπρόθεσμα, αλλά λόγω του φόρτου των πληροφοριακών συστημάτων, η επεξεργασία καθυστέρησε πέραν της προθεσμίας εμπρόθεσμης υποβολής. Στην συνέχεια λόγω κάποιου λάθους στα στοιχεία (π.χ. λάθος ΑΦΜ), αυτό το αρχείο απορρίφθηκε από το σύστημα. Στην περίπτωση αυτή η όποια διόρθωση του λάθους και επανυποβολή του αρχείου μπορούσε να γίνει, επί των πραγμάτων, μόνο εκπρόθεσμα.

Περίπτωση 2: Επαναλαμβάνετο το αρχείο εσόδων τριμήνων κατά την υποβολή του αρχείου διορθώσεων προμηθευτών.
Στην περίπτωση αυτή, κατά το χρονικό διάστημα (21/01/2016 – 22/02/2016) που υπήρχε προθεσμία διορθώσεων αρχείου προμηθευτών σύμφωνα με την ΠΟΛ.1011/2016, ορισμένα λογιστικά προγράμματα, συμπεριελάμβαναν εκ νέου μαζί με το αρχείο εξόδων και το αρχείο εσόδων, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχουν αλλαγές στα έσοδα. Το σύστημα όμως εκλάμβανε εκ νέου εκτός από τα έξοδα που ήταν εμπρόθεσμα, και τα έσοδα ως εκπρόθεσμα. Το κυριότερο είναι ότι κατά την βεβαίωση των προστίμων και ενώ έχει τεθεί στην διάθεση των Εφοριών ειδικό πρόγραμμα για την διαπίστωση διαφορών ή όχι μεταξύ του εμπρόθεσμου αρχείου και του επαναλαμβανόμενου των εσόδων, αυτό δεν έγινε και δυστυχώς συνεχίζει να μην γίνεται.
Περίπτωση 3: Αποστολή αρχείων για διαφορές κάτω από το όριο των 100 ευρώ.

Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις με πρόστιμα για υποβολή ξανά αρχείων με τιμολόγια συναλλαγών κάτω του ορίου των 100 ευρώ. Στις περιπτώσεις όμως αυτές δεν θα έπρεπε να καταλογίζεται πρόστιμο βάσει της ΠΟΛ.1051/2016, όπου αναφέρεται ότι «Δεν απαιτείται η διόρθωση των αποκλίσεων, εφόσον η συνολική αξία αυτών, προ Φ.Π.Α. ανά αντισυμβαλλόμενο, δεν ξεπερνά τα εκατό (100) ευρώ».

Περίπτωση 4: Υποβολές κατά την «σιωπηρή» παράταση 21/01/2016 έως 25/01/2016.
Παρά τις ανακοινώσεις και τις διαβεβαιώσεις του τότε αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, δεν ψηφίσθηκε η σχετική διάταξη, προκειμένου να κατοχυρωθεί νομοθετικά η χορηγηθείσα σιωπηρή παράταση. Οι ανακοινώσεις αυτές δημιούργησαν τη δικαιολογημένη πεποίθηση στους Λογιστές-Φοροτεχνικούς και τις επιχειρήσεις ότι η υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων εντός του χρονικού διαστήματος από 21/01/2016 ως 25/01/2016 ήταν εμπρόθεσμη και δεν θα επέσυρε κυρώσεις, κάτι το οποίο διαψεύστηκε αρκετά χρόνια αργότερα με την επιβολή των εν λόγω προστίμων.



Πηγή