Αλάσκα: Ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας για το μήνα Δεκέμβριο

Ασυνήθιστη ζέστη για την εποχή βίωσε η Αλάσκα, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 15,5 βαθμούς Κελσίου στη διάρκεια της ημέρας, και βροχές να σημειώνονται σε μια περίοδο που φυσιολογικά χαρακτηρίζεται από έντονο ψύχος και χιόνι.

Στη νησιωτική κοινότητα του Κόντιακ, η θερμοκρασία του αέρα άγγιξε τους 19,4 βαιμούς Κελσίου την Κυριακή. Πρόκειται για την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην Αλάσκα για το μήνα Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον επιστήμονα Ρικ Τόμαν του Κέντρου για την Κλιματική Αξιολόγηση και Πολιτική της Αλάσκα, που χαρακτήρισε το γεγονός «ακατανόητο».

Το νέο ρεκόρ έφτασε εν μέσω ενός ακραίου Δεκεμβρίου, σημείωσε ο Τόμαν, κατά τη διάρκεια του οποίου καταγράφηκαν πολλαπλές υψηλές θερμοκρασίες: 18,3 βαθμοί Κελσίου στο αεροδρόμιο του Κόντιακ, ρεκόρ 16,6 βαθμών Καλσίου στην κοινότητα του Κολντ Μπέι της χερσονήσου της Αλάσκα και τουλάχιστον οκτώ ημέρες στη διάρκεια του μήνα που ξεπέρασαν τους 10 βαθμούς Κελσίου στην πόλη Αλεουτιάν της Ουναλάσκα. Μεταξύ άλλων, τα φετινά Χριστούγεννα ήταν τα πιο θερμά που έχουν καταγραφεί στη χώρα, με το θερμόμετρο να αγγίζει ακόμη και τους 13,3 βαθμούς Κελσίου.

Αυξημένες χιονοπτώσεις και καταιγίδες λόγω… ζέστης

Οι πιο σοβαρές άμεσες επιπτώσεις για τους ανθρώπους, πιθανώς προέρχονται από τις τεράστιες ποσότητες υετού στην ενδοχώρα της Αλάσκα, όπου η περιοχή του Φέρμπανκς βίωσε τις πιο ισχυρές καταιγίδες μετά το 1937, σύμφωνα με τον Τόμαν.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο Δεκέμβριος είναι ξηρός για την ενδοχώρα της Αλάσκα, επειδή συνήθως ο παγωμένος αέρας δεν συγκρατεί υψηλά ποσοστά υγρασίας. Κάθε υγρασία που όντως κυκλοφορεί στη χώρα, τείνει να μοιάζει «με αφράτη σκόνη, επειδή ο αέρας είναι κρύος», εξηγεί ο Τόμαν, που ζει στο Φέρμπανκς.

Όμως την Κυριακή οι χιονοπτώσεις ήταν τόσο έντονες, ώστε η στέγη ενός σουπερμάρκετ κοντά στο Φέρμπανκς να καταρρεύσει από το βάρος.

Αρμαγεδδώνας πάγου

Δυνητικά χειρότερες ήταν οι καταιγίδες που ακολούθησαν τις βαριές χιονοπτώσεις, καλύπτοντας την περιοχή με πάγο, προκαλώντας εκτεταμένα μπλακ άουτ και οδηγώντας στο κλείσιμο κεντρικών οδικών αρτηριών και γραφείων. Τα προβλήματα ήταν τόσο έντονα και εκτεταμένα, ώστε η κατάσταση να χαρακτηριστεί «Icemageddon», από τις λέξεις «Πάγος» και «Αρμαγεδδών».

Η Υπηρεσία Μεταφορών της Αλάσκα προειδοποίησε ότι οι δρόμοι θα παραμείνουν επικίνδυνοι για πολύ καιρό, εξαιτίας του πάγου που τους έχει καλύψει σαν τσιμέντο.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να απομακρυνθεί [ο πάγος] από τη στιγμή που προσκολλάται στην επιφάνεια του δρόμου. Παρά το γεγονός ότι οι θερμοκρασίες του αέρα ήταν θερμές στη διάρκεια του “icemageddon2021”, η θερμοκρασία του οδοστρώματος παραμένει υπό του μηδενός, με αποτέλεσμα ο πάγος να προσκολλάται στην επιφάνεια», έγραψε στο Twitter η υπηρεσία.

Τα χειμερινά διαστήματα θερμού και υγρού αέρα στην Αλάσκα έχουν γίνει πιο συνηθισμένα στη διάρκεια των τελευταίων είκοσι ετών σε σχέση με το παρελθόν, πράγμα που ο Τόμαν αξιολογεί ως σημάδι της κλιματικής αλλαγής. «Αυτό ακριβώς περιμένουμε σε έναν κόσμο που θερμαίνεται», παρατήρησε.

Επικίνδυνες βροχές που πολλαπλασιάζονται

Αντίστοιχα φαινόμενα καταγράφονται και στα βορειότερα της χώρας, όπου οι χειμερινές βροχές έχουν αποδειχθεί επικίνδυνες για τους ανθρώπους και τα ζώα βοσκής, που αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες όταν ο πάγος καλύπτει την τροφή που φύεται στο έδαφος. Αυτού του είδους οι δυσκολίες αναμένεται να επιδεινωθούν.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications προέβλεψε ότι το αρκτικό κλίμα θα χαρακτηρίζεται κυρίως από βροχή και λιγότερο από χιόνι περίπου από το 2060 με 2070 και έπειτα.

Η Αλάσκα θα συνεχίσει να είναι κρύα στη διάρκεια του χειμώνα – το Φέρμπανκς αναμένεται να βιώσει θερμοκρασίες κάτω των -29 βαθμών Κελσίου το ερχόμενο Σαββατοκύριακο – όμως τα θερμά, υγρά διαστήματα αναμένεται να πολλαπλασιαστούν στο μέλλον, σύμφωνα με τον Τόμαν.

«Ένας κόσμος που γίνεται όλο και πιο θερμός και υγρός κάνει αυτό το σενάριο πιο πιθανό», καταλήγει ο επιστήμονας.

Με πληροφορίες από Reuters

Πηγή