Αλεξανδρούπολη: Οργή για τους «κυνηγούς κεφαλών» ανήμπορων μεταναστών


Το σοκ μεγαλώνει, καθώς η πόρτα ανοίγει και παρουσιάζει τα ανθρώπινα ράκη που στοίβαξε στο τρέιλερ.

Την αδιανόητη αυτή εικόνα ντροπής ερευνά η εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητεί να διερευνηθούν τα αδικήματα της βιαιοπραγίας και αρπαγής, στο κάδρο ο ιδιοκτήτης του τζιπ, που είναι αλβανικής καταγωγής κάτοικος του Έβρου.

Ντροπή και σοκ από τα μηνύματα συμπαράστασης στο facebook του γνωστού επαγγελματία της περιοχής που τον επιχαίρουν.

Τo μοιραίο δρομολόγιο του μαρτυρικού θανάτου

Δάσος Λευκίμης και Άβαντας, σε αυτά τα δύο σημεία, σε απόσταση περίπου 40 – 45 χιλιομέτρων βρέθηκαν οι απανθρακωμένοι μετανάστες σε δύο ομάδες, σε ευθεία γραμμή ο Έβρος και η Τουρκία πέρα από το ποτάμι είναι μόλις σε καμιά δεκαριά χιλιόμετρα, οι κάτοικοι της περιοχής ξέρουν καλά το πέρασμα που οι μετανάστες χρησιμοποιούν για να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής είπε: «Οι σοροί εντοπίστηκαν στα περάσματα που χρησιμοποιούν οι διακινητές μεταναστών».

«Κάθονται επί ώρες στην τουρκική όχθη του ποταμού Έβρου. Όταν πέσει το σκοτάδι, δίνεται η εντολή από τους δουλεμπόρους. Είναι η στιγμή για να περάσουν στον δικό τους «παράδεισο». Επιβιβάζονται πρώτα τα παιδιά σε μια βάρκα και περνούν απέναντι. Στους ενήλικους λένε να κολυμπήσουν στο ποτάμι. Τους υποδεικνύουν το σημείο από το οποίο θα μπορέσουν να περάσουν στην απέναντι, ελληνική όχθη», γράφει το «Βήμα».

Σε μικρή απόσταση από τα απανθρακωμένα πτώματα των μεταναστών εγκλωβισμένοι άλλοι μετανάστες που ακολούθησαν το ίδιο δρομολόγιο, τυχεροί μέσα στην ατυχία τους εκλιπαρούν για βοήθεια την ώρα που έχει γίνει η ανακάλυψη της τραγωδίας.

«Οι μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί σε δύο νησίδες στον Έβρο εξαιτίας των πυρκαγιών που μαίνονται. Πρόκειται για δύο ομάδες προσφύγων οι οποίες αριθμούν αθροιστικά περίπου 250 άτομα», αναφέρουν «Τα Νέα».

Γιατί επιλέγουν αυτή την έτσι και αλλιώς επικίνδυνη διαδρομή;

Τα φτηνότερα ναύλα λένε οι ειδικοί είναι ο λόγος.

Το «πέρασμα» είναι πιο φθηνό από ό,τι από τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, αποκαλύπτει «Το Βήμα».

Αμέτρητοι είναι καθημερινά οι μετανάστες που από ασιατικές χώρες, Πακιστάν, Ινδία, Μπαγκλαντές αλλά και πρόσφυγες από την Συρία θα φτάσουν στην Τουρκία και από εκεί θα βρουν κάποιο λαθροδιακινητή σε κάποια μεγάλη πόλη, όπως η Άγκυρα και η Κωνσταντινούπολη και από εκεί πληρώνοντας βαρύ εισιτήριο θα οδηγηθούν με την ανοχή της τουρκικής στρατοχωροφυλακής στον Έβρο.

Οι υπόνοιες υβριδικού πολέμου πολλές, όπως και τα ερωτήματα για το πώς ξέσπασε η πυρκαγιά.

Το ενδεχόμενο, να μεταφερθεί στην άλλη πλευρά του Έβρου, το λανθασμένο μήνυμα ότι λόγω των πυρκαγιών και της μεγάλης κινητοποίησης, χαλάρωσαν τα μέτρα φύλαξης στα σύνορα μας με την Τουρκία, προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποτρέψουν οι επιτελείς του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αναφέρει το newsit.

Στις δορυφορικές εικόνες φαίνεται πόσο στενές είναι οι κοίτες του ποταμού με βάρκες όσο ο καιρός είναι καλός η διέλευση είναι υπόθεση λεπτών και μετά ακολουθώντας τους αγροτικούς δρόμους οι μετανάστες το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να διασχίσουν τον Ε85, Αρδανίου Ορεστιάδας μέσα από χωματόδρομους θα φτάσουν στην επαρχιακή οδό Τυχίου Λευκίμης και από εκεί ο δρόμος για να περάσουν στην ενδοχώρα είναι ανοιχτός μέσα από τα μονοπάτια που έχουν χαράξει οι προηγούμενοι μετανάστες ή που τους καθοδηγούν Έλληνες συνεργάτες των Τούρκων λαθροδιακινητών. Μόλις πριν ένα μήνα οι τοπικές αρχές είχαν δει τον κίνδυνο.

Η Δαδιά αποτελεί πέρασμα που οδηγεί σε μονοπάτια μέσα στο δάσος. Καθημερινά η κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι είναι άκρως επικίνδυνη αφού αυτοκίνητα με λαθροδιακινητές και παράτυπους μετανάστες περνούν μέσα από την πλατεία για να φύγουν στο δάσος.

Όσοι καταφέρουν να περάσουν έρχονται αντιμέτωποι με νέους κινδύνους όπως με τραγικό τρόπο απέδειξε η αδιανόητη τραγωδία με τους απανθρακωμένους μετανάστες.

«Στις όχθες όλη η ζωή κινείται γύρω από το ποτάμι. Τα τελευταία χρόνια και ο θάνατος. Οι μετανάστες που προσπαθούν να περάσουν παράνομα τα σύνορα μαθαίνουν με άσχημο τρόπο ότι ο Εβρος είναι επικίνδυνος», γράφει το «Βήμα».

Ο φόβος όλων τώρα είναι πως η τραγωδία μπορεί να έχει και συνέχεια αφού στο αχανές δάσος υπάρχουν πολλά σημεία που οι μετανάστες χρησιμοποιούν ως αυτοσχέδιους καταυλισμούς για να ξεκουραστούν.



Πηγή